Още един безсмислен изпит. Защо да има тест в 10-ти клас?

Време е да отменят изпитите за четвърти и десети клас
11 юни 2024 07:03, Стела Стоянова
115
Още един безсмислен изпит. Защо да има тест в 10-ти клас?
Снимка БГНЕС, архив

Още един безсмислен изпит. Десетокласниците се явиха на тест, наречен претенциозно Национално външно оценяване, който в крайна сметка не служи за нищо, но за сметка на това хвърли в шок училищни директори, чистачки, непедагогически персонал, които трябваше да разместват и подреждат чинове точно след изборите, за да може изпитът да се проведе.

Всъщност изпитът след 10-ти клас е подигравка с деца и учители, въпреки че на практика бе направен с добри намерения, когато през 2016 година бе приет новият училищен закон. Резултатът от него трябваше да отсее учениците, които минават във втори гимназиален етап. На практика обаче такова отсяване няма.

"Няма смисъл от провеждане на подобни изпити, защото изначално замисълът им беше да открояват кандидати за свободните места в гимназиите. Проблемът обаче е, че има прекалено малко свободни места, а прекалено много гимназии", казва Диян Стаматов, директор на 119-то СУ и шеф на организацията на учиищните директори. Според него единственият смисъл на подобен изпит е в обединените училища до 10-ти клас, които съществуват в някои региони. Единствено при тях се провежда реално класиране на децата, завършващи десети клас, защото дотогава са учили в собственото си село или град, където обучението е до 10-ти клас, и след това трябва да бъдат преразпределени към училище в друг град.

Учители пък са на мнение, че самата учебна програма е направена така, че изпитът в десети клас е по-натоварващ, а матурата е с по-малко учебни произведения, което я  олекотява. "На практика матурата включва 27 произведения, групирани тематично, а повечето произведения на български автори са включени в изпита за 10-ти клас, защото са част от учебната програма в него. Но е недопустимо на матура в 12-ти клас да не фигурира нито едно от стихотворенията на Смирненски или произведенията на Димитър Димов, защото са изучавани в 10-ти клас. Няма нито една глава от "Под игото", казва преподавателят Славомир Томов.

На практика в матурите липсва оценяване на това, което са научили абутирентите през пълния си гимназиален курс, защото не включва изучаваните творби в 9-ти и 10-ти клас, което на практика е цялата българска литература. А напълно безсмисленият тест в 10-ти клас уж оценява познанията им за цялата българска литература, но тази оценка не служи за нищо. Разбира се, освен за помпане на цени на частни уроци и на заплатите на чиновници и псевдоексперти, създали схемата.

Преди 8 години МОН /или по-скоро ГЕРБ като законотворец/ опита да рестартира системата с въпросната промяна на изпити, но така на практика я блокира. Крайно време е сегашното ръководство на министерството да признае поражението на тогавашното и да промени нещата, като отмени част от изпитите – в частност за четвърти и десети клас. Те носят само натоварване на преподавателите и децата и никаква добавена стойност към качеството на обучение. Ако бяха донесли такава, за 8 години щяхме да сме я видели. В същото време непрестанно ни демонстрират образователната система на Финландия, където няма текущо оценяване, нито изпити, и децата им са на челните места по резултати в международното изследване PISA.

Но, разбира се, няма как министерството да направи нещо по въпроса, докато парламентът трае колкото „есетра втора преснота“ /по Булгаков/ и нито един закон, камо ли образователен, не може да бъде променен за краткото време на съществуването му. Сигурно просветният закон ще е последният в списъка, защото за депутатите и без това просветата е на последно място.

Затова децата ще се явяват на безсмислени изпити, ще показват високи резултати, когато поради технически грешка всички получат максимум точки, и с нетърпение ще чакат да се измъкнат от една матрица, която на практика не се вълнува от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: изпитидесети клас
Още от Образование
Над 54 000 десетокласници се явят на НВО по БЕЛ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Какви резултати, какви заплати - елате и научете децата със СОП, някои от които имат от тежки по-тежки заболявания, но заради претенции на майките се обучават не по индивидуални програми, а наравно с всички останали и отказват допълнителна подкрепа - ресурсно подпомагане. Научете и ромите, много от тях също имат сериозни увеждания. Вие въобще знаете ли какво става в клас, в който има такова дете?
110
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Отпускът е 56 дни за цялата година - и всички понеделници след избори учителите са в отпуск, ако не са квестори на НВО и ДЗИ - също са в отпуск от тези 56 дни. Много рядко учител почива пълни два месеца - юли и август.
109
6
 
9
 
! Отговори
реалист преди 5 дни
Над 50 от учениците до 12 клас са църноглави , а 90% взимат диплаома за средно без да познават азбуката.Това се знае от всички учители.Мъкнат църноглавите с автобуси от селата и им дават храна всеки ден ,за да не закрият училищата.А заплатите на даскалите вече са над 2000 лв за 18 часа седмично при 4 месеца отпуск.Защо въобще се дават пари за неграмотни ученици?Прави се един изпит без предупреждение и всички даскали-измамници да връщат заплатите при явна неграмотност.
108
0
 
9
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 5 дни
При 54000 абитуриенти годишно ,в жалките ни ВУЗове се приемат над 63000 студенти!!Какво образование ,какви 5лв бре, мушморок?Такова чудо няма никъде по Света.В БГ 54 ВУЗа печатат кухи дипломи ,в Русия всичките ВУЗове са 53!!!А този министър прилича на обикновен тракторист-механизатор.Има излъчване на гол *** и осанка на кебапчия.Ако този е професор ,значи всеки със средно трябва да е академик.Егати излагацията е този мерзавец.
107
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 104 За съжаление голямата част наистина са такива. А образованието ни е пародия, със или без изпити...
106
0
 
8
 
! Отговори
До 101 преди 6 дни
"Учат" до 12кл, за да се усвоят парите, които ги следват и да се осигурят работни места за наши хора, с които са напълнени училищата!
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сега бях квестор по математика. Изпитът започна в 8.15, в 8.20 почти всички от десетте ученици в залата бяха "готови", а не могат да излизат преди да изтекат 60 минути от началото, едвам ги удържахме да не шумят и пречат на останалите две-три деца.
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е как що... за да има още един начин, по който НПО-тата, превзели образованието да мачкат децата и младежите и да им втълпяват какви са тъ...ци.
103
6
 
11
 
! Отговори
Ханко Брат преди 6 дни
А защо се изучава пеене(музика),рисуване и трудово обучение чак до 8ми клас????? Това трябва да е до 4ти максимум 5ти клас!
102
1
 
21
 
! Отговори
mnenie преди 6 дни
Матурите като цяло са напълно излишни. В някои училище квесторите са строги, в други разрешават преписване. Това е крайно несправедливо и неприемливо, защото те са вход към университет.Срам!
101
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В 10-ти клас да вземат средно и да отиват да работят. Който иска да учи нещо специално, да довършва до 12-ти клас. Защо всички учат до 12-ти?!? Това е напъшно излишна загуба на време!
100
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 82 Това не е индикатор за качество на образованието, а политически решения. Примерно признават се дипломи от Албания вече и от други забутани места и това не е защото образованието им е перфектно, а защото ги коткат в НАТО и ЕУ. По времето на бай Тошо правеха велики неща наши учени и инженери, нищо че някъде на Запад не им признават дипломите. Сега ги признават и няма нито едно научно или инженерно постижение, ударили сме дъното
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До АНОНИМЕН - Мишока академиииик гадеееен! НЕГОВАТА КОЖАААААА!
98
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е защо да е безсмислен? Как иначе, да се провери нивото на субектите на нашето образование и да се измери качестовто му през годините?
97
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До lj Някой казал ли ти е, че не си с всичкия си? Допускам, че вече си изветрял и щом тая глууупост си сложил като девиз на младите, съсипваш им живота. Ако идеш на лекар, който знае точно кое къде се намира но нищо не помни и не знае от професията и затова ще те усмърти. Аз на изпит по ИГМ в Техническия университет гледах цирк. Хванаха един с цяла купчина учебници. Заяви, че нямат право да му ги вземат. Дадоха му ги и до 9 вечерта ги рови и пак изкара двойка. Знаеше, че там са отговорите.
96
2
 
7
 
! Отговори
Браво преди 6 дни
До lj Страхотен цитат! Пожелавам Ви да си го повтаряте, когато се окажете в тоалетната с диария и без хартия, но с познание за точното местоположение на 24 ролки в шкафа отвън.
95
5
 
11
 
! Отговори
lj преди 6 дни
Работя 40 години в образованието! Трябва се премахнат всички изпити, включително и матурите! Предложил съм промени в образованието, но уви...! Няма да пиша подробно, все едно е! В кабинета на една от най елитните гимназии в София на три места съм сложил следния девиз: Не е необходимо да знаеш всичко, важното е къде да го намериш"! Айнщайн
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Допреди три часа: На всички ни е писнало от феминистки които не мислят, но изневеряват. Напиши в Гуугъл това: баба ванга жена сека втора
93
4
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 дни
А кой ги въведе тези изпити?Мишока -академик ли?
92
1
 
22
 
! Отговори
ала-бала преди 6 дни
Докато действа принципът "парите следват ученика" и всеки месец да им пускат матури е все тая. Единственото важно е да се закрепи заветната бройка, защото носи пари. Всичко останало е отчитане на дейност за поредната "реформа" на МОН. Кипи безсмислен труд и имитация на образование. Невежи и неграмотни се избутват до 12кл.