Още един безсмислен изпит. Защо да има тест в 10-ти клас?

Време е да отменят изпитите за четвърти и десети клас
11 юни 2024 07:03, Стела Стоянова
118
Още един безсмислен изпит. Защо да има тест в 10-ти клас?
Снимка БГНЕС, архив

Още един безсмислен изпит. Десетокласниците се явиха на тест, наречен претенциозно Национално външно оценяване, който в крайна сметка не служи за нищо, но за сметка на това хвърли в шок училищни директори, чистачки, непедагогически персонал, които трябваше да разместват и подреждат чинове точно след изборите, за да може изпитът да се проведе.

Всъщност изпитът след 10-ти клас е подигравка с деца и учители, въпреки че на практика бе направен с добри намерения, когато през 2016 година бе приет новият училищен закон. Резултатът от него трябваше да отсее учениците, които минават във втори гимназиален етап. На практика обаче такова отсяване няма.

"Няма смисъл от провеждане на подобни изпити, защото изначално замисълът им беше да открояват кандидати за свободните места в гимназиите. Проблемът обаче е, че има прекалено малко свободни места, а прекалено много гимназии", казва Диян Стаматов, директор на 119-то СУ и шеф на организацията на учиищните директори. Според него единственият смисъл на подобен изпит е в обединените училища до 10-ти клас, които съществуват в някои региони. Единствено при тях се провежда реално класиране на децата, завършващи десети клас, защото дотогава са учили в собственото си село или град, където обучението е до 10-ти клас, и след това трябва да бъдат преразпределени към училище в друг град.

Учители пък са на мнение, че самата учебна програма е направена така, че изпитът в десети клас е по-натоварващ, а матурата е с по-малко учебни произведения, което я  олекотява. "На практика матурата включва 27 произведения, групирани тематично, а повечето произведения на български автори са включени в изпита за 10-ти клас, защото са част от учебната програма в него. Но е недопустимо на матура в 12-ти клас да не фигурира нито едно от стихотворенията на Смирненски или произведенията на Димитър Димов, защото са изучавани в 10-ти клас. Няма нито една глава от "Под игото", казва преподавателят Славомир Томов.

На практика в матурите липсва оценяване на това, което са научили абутирентите през пълния си гимназиален курс, защото не включва изучаваните творби в 9-ти и 10-ти клас, което на практика е цялата българска литература. А напълно безсмисленият тест в 10-ти клас уж оценява познанията им за цялата българска литература, но тази оценка не служи за нищо. Разбира се, освен за помпане на цени на частни уроци и на заплатите на чиновници и псевдоексперти, създали схемата.

Преди 8 години МОН /или по-скоро ГЕРБ като законотворец/ опита да рестартира системата с въпросната промяна на изпити, но така на практика я блокира. Крайно време е сегашното ръководство на министерството да признае поражението на тогавашното и да промени нещата, като отмени част от изпитите – в частност за четвърти и десети клас. Те носят само натоварване на преподавателите и децата и никаква добавена стойност към качеството на обучение. Ако бяха донесли такава, за 8 години щяхме да сме я видели. В същото време непрестанно ни демонстрират образователната система на Финландия, където няма текущо оценяване, нито изпити, и децата им са на челните места по резултати в международното изследване PISA.

Но, разбира се, няма как министерството да направи нещо по въпроса, докато парламентът трае колкото „есетра втора преснота“ /по Булгаков/ и нито един закон, камо ли образователен, не може да бъде променен за краткото време на съществуването му. Сигурно просветният закон ще е последният в списъка, защото за депутатите и без това просветата е на последно място.

Затова децата ще се явяват на безсмислени изпити, ще показват високи резултати, когато поради технически грешка всички получат максимум точки, и с нетърпение ще чакат да се измъкнат от една матрица, която на практика не се вълнува от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: изпитидесети клас
Още от Образование
Над 54 000 десетокласници се явят на НВО по БЕЛ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Допреди три часа: На всички ни е писнало от феминистки които не мислят, но изневеряват. Напиши в Гуугъл това: баба ванга жена сека втора
92
4
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 седмици
А кой ги въведе тези изпити?Мишока -академик ли?
91
1
 
22
 
! Отговори
ала-бала преди 2 седмици
Докато действа принципът "парите следват ученика" и всеки месец да им пускат матури е все тая. Единственото важно е да се закрепи заветната бройка, защото носи пари. Всичко останало е отчитане на дейност за поредната "реформа" на МОН. Кипи безсмислен труд и имитация на образование. Невежи и неграмотни се избутват до 12кл.
90
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз съм съгласна такива изпити да има всяка година и на базата на резултатите учителите да получават заплата. Защото сега само им вдигат заплатите, а децата със всяка година излизат все по-неграмотни от средното си образование. При все, че са три пъти по-малко от когато аз бях ученичка. Учителите да си вършат работата, а не само да реват за пари.
89
2
 
6
 
! Отговори
Четох материал,който преди 2 седмици
обобщаваше резултатите от мащабно проучване в САЩ по отношение на това каква част от училищните знания помни човек след като завърши училище. Установено било, че най-прилежните отличници след време помнят най-много 23% от онова, което са учили. Затова ми се вижда по-ефективно да го караш да учи всеки ден, като знае, че днес ще попълва тест относно урока, който е трябвало да научи за днес. Така няма да има пропуски. Няма смисъл да го караш да се явява на тестове върху целия материал.
88
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В някои училища по света правят тестове всеки ден. Така ежедневно следят нивото на знанията на всеки ученик. Резултатите от всички тези тестове се сумират и така се отчита кои са отличниците на годината. Накрая въз основа на тази сума от точки, получени на тестовете, се оформят дипломите им. Това не е ли по-добра система. Хем хлапето знае, че не бива да отива на училище без да се е подготвило, хем се избягват тези финални изпити, които наистина са сериозно изпитание най-вече поради напрежението.
87
5
 
1
 
! Отговори
Допреди три часа преди 2 седмици
тук се е вихрил онзи, но когото жените са му виновни и който изглежда не мирясва докато не избълва един тон глупости и ругатни по адрес на днешните жени, защото били неморални. После чака някой да му отговори и си намира нов обект - обяснява му колко жалък, неуспешен и неумен е въпросният човек. Не е трудно да му се определи диагнозата, само се чудя защо изобщо му дават възможност да пише тук онзи, който е автор на коментарите 33, 34, 41, 43, 46, 52, 57. След N60 вече да спори сам със себе си.
86
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добре,че детето ми е вече студент,основното и средното бяха кошмарно преживяване с мн.напрежение,изцедиха нервите ни,толкова безсмислие,за толкова висока цена.Вън масоните от образованието!!!
85
4
 
6
 
! Отговори
До 83 преди 2 седмици
Примитивните и неграмотните се видяха на враст след 09.09.1944 г. Всички останали дивотии, чак до наши дни, са следствие на това.
84
1
 
12
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 2 седмици
ЗАЩОТО В ТОВА МИНИСТЕРСТВО РАБОТЯТ САМО *** И ПЕНСИОНИРАНИ ПИШМАН СПЕЦИАЛИСТИ.ЧУДЯТ СЕ КАКВА ПРОСТОТИЯ ДА ИЗМИСЛЯТ ЗА ДА СИ ЗАЩИТЯТ ЗАПЛАТИТЕ.НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ АКО ВЪВЕДАТ МАТУРА ИЛИ НЯКАКЪВ ИЗПИТ ЗА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ В КРАЯ НА ВСЯКА УЧЕБНА ГОДИНА.НАПЪЛНО Е ВЪЗМОЖНО.ТЕЗИ СА НАПЪЛНО НЕУПРАВЛЯЕМИ
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен---82 Колко пъти ще правиТЕ ''реформи'' в образованието , без резултати , и напротив , все по на минус ???
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До---80 !Дойде ''демокрацията , и на висота излязоха , утайката на обществото наричащи се ''атлантици'' , примитивни , неграмотни , но с ПРЕТЕНЦИИ , сякаш обществото и държавата им е ЗАДЪЛЖЕНА ЗА ВСИЧКО , а те готованците , мързеливи и нагли , направени само на приказки , сътворяват измишльотини и величайки пошлото , ни убеждават че всичко е ''добре'' . Е да , ама защо България е на всички последни места в ЕС , по всички показатели ?
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 80 --- По времето на социализма се признаваха по цял свят само дипломите от Софийския университет. Сега не знам какво е положението.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Още преди 25г. , МОН излезе с ИНФО , едва ли не че е ''геройство '' :Всеки 2-ри в Бг е НЕГРАМОТЕН !Представете си след тези 25г. , колко ОЩЕ сме ПО-НЕГРАМОТНИ !?
79
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Слабо образование в Бг , нещо като , ''ЧАЛГА-ОБРАЗОВАНИЕ'' !Вече в цял свят , НЕ НИ ПРИЗНАВАТ ОБРАЗОВАНИЕТО !Защо при СОЦА се признаваше , г-да Бг-''атлантици'' ?
78
6
 
13
 
! Отговори
Перко преди 2 седмици
След всеки клас трябва да има тест. И неграмотните да остават да повтарят класа. Пък не е лошо да се тестват и учителите
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
махнете изпитите и образованието и дайте на децата по един смартфон с камера и да правя клипчета в инстаграм, тикток и тн и тн. За какво ви е образование па на вас?
76
0
 
9
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 2 седмици
Докато копираме провалите на американската образователна система ( справка: делегираните бюджети), така ще е! Ще е го духаме и ....
75
0
 
13
 
! Отговори
ПРОБЛЕМАТА преди 2 седмици
не е в това "да има или да няма" изпит, а в това, че с всяко ново правителство се сменят куп чиновници, които не успяват да вникнат в същността на задълженията си и не желаят да си вършат работата така, че да се изпълнява закона!
74
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо трябва да има изпити и накрая тест? За да се види колко са фунционално неграмотните (по едно време бяха 45%) сред завършващите средно образование. И да лъсне голия зааддник на министерството на просветата, което съсипа българската образователна система.