Българинът с две изкуствени сърца разказва за трудностите

Донорството у нас не е развито, откровен е Мартин Кожуклиев
18 юни 2024 14:05, Инна Ангелова
12

Мартин Кожуклиев е първият българин с две изкуствени сърца. След няколко дни - на 20 юни му предстои пътуване до Париж, за да се оперира. Билетите са осигурени от националния превозвач Bulgaria Air.

Мартин разказва, че в момента две устройства помагат на сърцето му, за да може да изпомпва достатъчно кръв към органите.

“Устройствата, които са имплантирани в мен, поддържат живота ми, докато се намери донор за мен. Има ситуации, в които тези устройства остават до живот, в моя случай се чака за донор. Донорството в България не е развито. Още докато се възстановявах в болница "Св. Екатерина", започнах да проучвам какви са възможностите в България и в чужбина”, разказва Мартин в студиото на “България сутрин”.

Допълва, че за трансплантация на сърце в страната ни годишно чакат около 30 човека, а трансплантациите, които се правят, са една или две. Затова той решава да потърси възможности извън страната ни.

“За да се получи орган, особено сърце, трябва някой да умре. Повечето страни в Европа не са склонни да правят такива операции на чужденци. Получих отказ от много болници. Освен финансовата страна на въпроса, много голямо значение имат късметът и вярата. Рисковете са много големи", допълва Кожуклиев.

Споделя, че устроийствата в тялото му са от последно поколение. Първоначалното предложение на болницата в Париж включва серия от изследвания, които продължават около седмица, след това ще влезе във френския списък на чакащите.

"Не е ясно колко ще бъде престоят, нито колко пари ще ми трябват. Приятелите и колегите ми ме подкрепиха изключително много", каза Кожуклиев пред Bulgaria ON AIR и уточни, че може би е единственият българин, който е успял да получи предложение за операция от друга държава.

По думите му в България по закон всеки е донор, ако не откаже изрично. Оказва се обаче, че има проблем и хората не са склонни да го правят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Общество
Как да се предпазим от комари, маймунската шарка и "петата болест"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като пътувах в странство, видях една жена която има едно тяло, едно сърце, два крака и две ръце..... и ДВЕ ГЛАВИ НА РАМЕНЕТЕ СИ. Всяка от тия две глави можеха да приказват поотделно, но и двете казваха едно и също: Когато танцуваме и двете си въртим ЗаедноДупето!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Познавам един дето сърцето му се управлява не вече от мозъка, а докторите са му инсталирали електронен уред за импулсна работа на сърцето и всяка година ходи да му сменят акумулаторчето. Уреда му е залепен отпред на гърдите и импулсите се предават на сърцето му чрез кабелчета.
10
4
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
До Анонимен,не извъртай нещата ,а ги наричай с истинските им имена,българина не е обезверен,първо е здрав като камък и не се разболява,а чуждото нещастие не го интересува,той сърце няма,и като добавим,че е безбожно алчен,мързелив и крадлив ето ти картинката,не казвай на черното бяло,няма по-жестоко същество (няма да ги наричам хора за да не обидя човешкия род) от българина,уверявам те
9
0
 
2
 
! Отговори
и как преди 1 седмица
ще се развие нещо свързано с даване,българина знае да взема,да получава,да му се полага,думата давам не я е чувал,особено ако нещо е безплатно,българина без пари и добър ден не ти казва,само ако има интерес от теб,иначе не се хаби
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докторите отрязаха дебелото черво на един мой съсед и сега има двеДупета - еднотоДупе е там където е било преди рязането, а второтоДупе е близо до Пъпа му! Показа ми как сегаСЕРЕ. Напъва се но не може! Та с ръка натиска по шкембето и по този начин задвижва СРАНЕТО в новотоДУПЕ около ПЪПА! Питам го защо отиде да те оперират? А той ми отговаря: Понеже не знаех, че в дебелото ми черво е имало ЧервеиПаразити, а докторите ми открили Рак и вместо да ми избият ЧервеитеПаразитите ми одрязаха Червото!
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България, подтиквана от НАТО, не само дава милиони за смърттт в Украйна. Колко ли хилади мъже са загубили живота си И поради нашия избор на държавници? А тук, като се срещнем конретно с човек, борещ се за живот, мисленето е противоположното. Не сме ли шизофренни??? Овсен това мисля, че лекарите, лекували младежа след ковида, трчбва непременно да проучат приложените лекарства как влияят въобще на МОЗЪКА, защото болестта му е отключена от МОЗЪКА, ковид е заболяване на мозъка.
6
2
 
0
 
! Отговори
09 преди 1 седмица
Въпроса е кой я прави тая операция какво е сърцето и кой те обслужва след това. Стискам му палци
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано има късмет човека. Дано доживеем един ден да култивират животинските органи да са годни за трансплантация. Вече имаме 2 неуспешни опита със сърца и един с бъбрек. Надявам се скоро да чуем положителна новина в тази посока.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А г-н Рокфелер смени 6 човешки сърца и се подготвяше за 7-мото преди да почине на 101 годишна възраст.Което не става с пари,става с много.А за нас в България всички знаят за какво иде реч,знаят и за незаконните трансплантации в правителствена болница преди години.Тук наистина човек не трябва да има вяра на никого. Пълната мозъчна смърт прекъсва импулсите към сърцето и то умира мигновено. Бие ли,значи някой му подава импулси. Да,може само това да работи от мозъка,но човек няма вяра, а и с право.
3
6
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 1 седмица
две изкуствени сърца голаяма раота присадете ме два изкуствеини члена пък тогава да разправя как е дали ше работи като шевна машина Сингер на овърлок
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Проблемът е ,че българина е обезверен -няма доверие нито на докторите ,нито на управниците ,нито на никой ! ние сме една мафиотска територия и всичко е пари . Хората ги е страх ,че за пари ще уморят техения близък ,или пък органите ще се дадът на някой дето е с връзки и яко плаща ,а не на първия нуждаещ се .
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дарт Вейдър с 2 изкуствени сърца :)))