Випуск 2024 с рекорден резултат по БЕЛ на матурата

Резултатът е най-високия досега в историята
44
 Випуск 2024 с рекорден резултат по БЕЛ на матурата
Снимка: БГНЕС
Тази година на зрелостния изпит по български език се получи най-високият резултат в брой точки в исторически план. 58,48 е средният резултат, който е с няколко десети по-добър от досегашния най-висок, получен през 2008 г. Това каза пред медии служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков по повод резултатите от националното външно оценяване след четвърти клас и държавните зрелостни изпити.
 
Намалява делът на слабите, средните и добрите оценки за сметка на много добрите, отличните и оценките 6.00 на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Няма регион в страната с понижени резултати, а значително увеличение отбелязват Кюстендил, София-област, Перник, Пазарджик, Видин и Велико Търново, посочиха от Министерството на образованието и науката (МОН).
 
Максимален брой точки от матурата по български език и литература имат 24 зрелостници. През миналата година такъв резултат е имал само един дванадесетокласник. 
 
Средният резултат на зрелостниците е по-висок в сравнение с 2023 г. и по отношение на изпитите по математика, информатика, биология, информационни технологии, география и др. 
 
Резултатите на четвъртокласниците от националното външно оценяване също отбелязват ръст. Общо 15 570 ученици са получили две отлични оценки. Това е с над 5600 зрелостници повече в сравнение с миналата година. Средният брой точки по български език и литература е 72,6 точки, което се равнява на оценка 4,97, а по математика – 70,53 точки (4,87).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: матурарезултатибел
Още от Образование
Ученически екскурзии само на културни и образователни обекти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Резултата преди 1 седмица
Не е рекорден , а критерия занижен ! Някой от журналистите направ ли си труда да провери , какви са били критерийте за оценяване преди , 3-4 г. ?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Учител съм на третокласници .Реших да пробвам с учениците си текстовите задачи от НВО като смених многоцифрените числа с трицифрени . Децата ги решиха много бързо и вярно. Също така им дадох и диктовката с много по-бързо темпо от г-жата , която я чете на записа от изпита . Горда съм с моите третокласници. Издържаха УСПЕШНО "страшното" НВО за 4 клас още тази година :)
31
0
 
7
 
! Отговори
Лицемерие преди 1 седмица
Да, по-олекотени въпроси е нямало на други матури, направени са като за редки ***, освен това министерството направи сумати грешки и после даде точки на всички и как имат очи да се хвалят. Да не говорим, че може и да се преписва от другарчето.Пълна пародия, предизборен резултат.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
при езиковите изпити за нива за взет изпит се счита резултат поне 60 точки.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами нека ги питат колко ъгъла има триъгълника и подобни въпроси. Нивото е вече много ниско. Елементарни са въпросите!
28
1
 
11
 
! Отговори
даскал преди 1 седмица
Тъй, тъй..., даскалите вече нямат право да пишат двойки, щото ако училището падне в ранг листа - нема пари, почват едни проверки и родителите са недволни... Знанията..., абе на кой му пука, и без туй повечето шъ станат сервитьорки, продавачки, шофьори и охранители, е по-умничките и полицаи може да станат...
27
0
 
5
 
! Отговори
При преди 1 седмица
58% среден резултат, значи горе долу имаме 30% грамотни деца ! Чудесно ! И се хвалим с това !
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е'г.ти държавата, е'г.ти образованието! Закриваааааай.....
25
1
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 1 седмица
Я по-добре кажи къде е този магазин без касов апарат, да го запозная с едни хора? Като вземете да си фантазирате...
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От година на година децата стават по-умни, а всяко следващо поколение е много по-добро от предшестващите. Нарича се "еволюция".
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да, изкарал 6-ца на матурата по математика и после го гледаш на касата в магазина 2.65лв. + 3.12лв. не може за сметне колко е.... хайде стига глупости. Нали затова се пънат толкоз бързо да вкарат изкуствения интелект. Защото естествения вече хич го няма, а в дългосрочен план нещата направо изглеждат катастрофални.
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Синът ми е 4-ти клас и изкара шестици и на двете матури. Каза, че са били много лесни. Това ме навежда на мисълта, че на някой титан на мисълта в министерствата му е хрумнала брилянтната идея - дайте да им дадем лесни матури, за да изкарат добри оценки и после да си припишем заслугите. Та децата не са станали рязко по-умни и подготвени, просто чиновниците си имат трикчета, за да манипулират статистиката.
21
0
 
11
 
! Отговори
7 преди 1 седмица
Как няма да е бум като опростиха съдържанието -по Пиза!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да, това е литмус бухахахахаха
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние имаме умни Българчета, някои от тях ще се обучават в най елитните Европейски институти- а после ще работят за високи заплати- 2023г Българите работили в ЕС са изпратили над 1.36 милиарда евро
18
1
 
11
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 1 седмица
Когато се дава лесен тест,за да се отчете добър резултат,ефектът е ясен-големи хвалби.Тогава защо се говори,че българското образование е лошо?Излиза,че децата стават все по-грамотни,все по-знаещи и можещи.Повече да не е казана ЛОША дума за учители и ученици.Следващата година пълните отличници ще са повече от тези с тройки.Боже,какъв успех постигна министърът.Трябва да получи орден "Стара планина"!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом започнаха да пускат римляните да завършват 11 клас, ясно ми е какво е нивото на випуск 2024.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е повод за гордост, че матурата по БЕЛ е средно четворка. Друг е въпроса колко обективно е било оценяването, когато последните години по политически причини се търсеше завишаване на резултатите.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
58 от 100 не е кой знае каква гордост , това си е 3
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото по - високи оценки толкоз по - неграмотни и невежи.В България е тотална лудница.