Евроизборите и бъдещето на ЕС са не по-малко важни

Студенти участваха в симулационна игра за работата на Съвета на ЕС
6 юни 2024 15:38, Инна Ангелова
21

Предстоящите избори определено вълнуват младите хора. Стажат-репортерите на Bulgaria ON AIR се срещанаха със студенти, взели участие в дискусии за бъдещео на ЕС в Брюксел. Никол Делчева и Васил Малчев са избрните студенти, които заминават за европарламента.

Политиката на Европейската комисия, както и на Европейския парламент е да са възможно най-близо до хората. Затова постоянно се организират посещения на групи от всички държави членки. Студентите от Софийския университет Никол Делчева и Васил Малчев са сред малцината одобрени да участват в симулационна игра за работата на Съвета на Европейския съюз.

За Брюксел двамата заминават като влизат в роли. Никол е  министър-председател, а Васил - министър на електронното управление.

"Два регламента бяха дадени от Европейската комисия. Единия от тях беше за киберсигурността, другият беше за изкуствения интелект", разказа Малчев.

"Темата, която ние обсъждахме, беше как да се регулира, така че да може и бизнесът да се развива, и гражданите да са защитени, Европа да не изостава", сподели Делчева.

Никол изучава "Европеистика" и е председател на Клуба към специалността. "Много интересна специалност, която всъщност дава разнообразни перспективи на учащите се в нея", обръща внимание тя. Васил е третокурсник по  "Публична администрация". За събитието разбира от неговите преподаватели. Разказва, че предварителното интервю се е провело още през октомври на аглийски език.

Най-големият проблем за държавите членки е как да се намали броят на евроскептиците. Избирателната активност на вота за евродепутати не е много висока и през годините е доста променлива. Въпреки това, двамата младежи имат положителни очаквания за тазгодишния вот.

Според студентите европейските избори имат същата тежест като националните, защото нашият глас е определящ за политиката, която ще води Брюксел през следващите пет години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Избори 2024
Днес гласуваме: 6100 искат да се депутати у нас, над 400 в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВЪВ ВЪЗРАЖДАНЕ Е БЪДЕЩЕТО
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АКО ТОЗИ ЕВРОСАЮЗ СЕ РАЗПАДНЕ ДА СЕ ОБЯВИ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК В БЪЛГАРИЯ
15
3
 
2
 
! Отговори
Чалгарска преди 1 седмица
Номенклатурия....дайте кючек и кебапчета АЗИС ..ИХААА АЙДЕ ...
14
2
 
4
 
! Отговори
Магнит ски преди 1 седмица
ЕС ???? ЗАПЛАТИ ПО 30 БОНА НА МЕСЕЦ ЗА нищо не правене привилегии коли хотели ресторанти без пари лапане ..скъпо ядене и питиета... Джамбазки четох от заплати е натрупал 2 млн лв а вие ЛАПАЙТЕ МУХИ И ГЛАСУВАЙТЕ ДА ЖИВЕЕ БКП И СЕСЕСЕРЕ..
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еврогеистика и смяна на пола. Еврокология и издишване на азотен окис. Евродиетология и ядене на буболечки.
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Ще гласувам само за европейските избори. Членството на България даде шанс на внуците ми да получат европейско образование, да се реализират в Европа и да докажат ,че младите българите са знаещи и можещи стойностни европейски граждани." Вие сериозно, не е сарказъм?
11
7
 
4
 
! Отговори
Божеее! преди 1 седмица
"Европеистика"?! Това е толкова далече от хората, че просто нямам думи. Освен това, евро парламента е в Брюксел, там са пълен пансион и заплата от 25к евро месечно... НИЩО не им е близо до народа. Смятай, вероятно има и специалност "Ервопеистика и ценности", ако няма веднага да се отвори такава. От любопитство бих се записал (безплатно, иначе за какво ми е), за да видя що за ценности имат в Европата.
10
3
 
18
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Ще гласувам само за европейските избори. Членството на България даде шанс на внуците ми да получат европейско образование, да се реализират в Европа и да докажат ,че младите българите са знаещи и можещи стойностни европейски граждани.
9
7
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ !
8
9
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Всички южноевропейски държави като Испания,Португалия,Франция,Италия,,Гърция,но и Балтийските такива,а и Румъния ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ОТ КАРТАТА НА ЕВРОПА,ЗАЩОТО НАПЪЛНИХА ЕВРОПА С АРАБИ,ЦЪРНИ,ЛАТИНОАМЕРИКАНЦИ,ТУРЦИ,АРМЕНЦИ,ГРУЗИНЦИ,КАЗАЦИ...СЪВЕТСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ.ДОЛУ ТУРСКО-СЪВЕТСКИТЕ ЕС И НАТО! ДА ЖИВЕЯТ СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ! .
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво прават неевеопейски народи в Европа и какви са тия американски войници в Европа. Европа не е европейска а нещо което никой не знае какво и се затрива, защото европейсците са малцинство вече в Европа.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европа нито е европейска а по-скоро мешана. Така че какво е европейско като не е. Никой не знае какво точно е европейско след като даже и и континента вече не е европейски.
5
6
 
5
 
! Отговори
стига преди 1 седмица
с тази европа и шенген -австрийците казват че Русия ще влезе в шенген преди България -е накой да вервам :)
4
5
 
10
 
! Отговори
парите и имотите преди 1 седмица
Платени и зарибен яничере като Гавриел и Майдел се женат за чужденци и ги знаем защо е важно за тех.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не на Урсулата и краварските марионетки.
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС е морското свинче на САЩ. Нямат самостоятелна политика, всичко и плод на внущения от Америка. Дано повече националистически партии влязат в парламента, че да почнат да защитават и интересите на Европа.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аа да си дойдем на думата значи се съмняват в бъдещето на, Европейския съюз ми то вече и слепите виждат че няма бъдеще в будна кома е Европейския съюз