Диян Стаматов: Нужна е кардинална промяна в изпита след 7-ми клас

Държавата само говори какво неграмотно поколение расте
11 юни 2024 21:00, Стела Стоянова
31
Диян Стаматов: Нужна е кардинална промяна в изпита след 7-ми клас
Снимка БГНЕС, архив

Директорът на 119-то СУ Диян Стаматов, който е начело и на организацията на училищните директори, поиска кардинална промяна на изпита след седми клас, който тепърва предстои. Ето какво написа той в социалните мрежи:

Миг преди най-отговорния изпит за днешните седмокласници в родното ни образование

С годините, с времето, така направихме, че най-отговорен, ангажиран и определящ стана изпитът след седми клас. „

Всички други, наречени по нашенски сложно национални външни оценявания, са просто една статистика. Уж трябваше да се правят анализи, оценки и последващи корекции в учебните планове и програми. Само уж…Иначе нищо не се прави. Освен още по-сложни учебници.

Причините са различни. Всяка една от тях все по-маловажни.

Седмокласниците се подготвят, четат и надпреварват за този изпит, далеч повече от всеки друг в системата ни.

Родителите хвърлят баснословни пари за частни уроци.

Накрая истината е, че за всеки има място в родната образователна система.

Разбира се, най-добрите или онези с повече късмет влизат в най-мечтаното училище.

Въпреки че животът си знае своето.

Няма най-добро.

Има съдба.

След толкова изпити, след много повтаряния, леко гневен и също толкова напорист съм убеден, че е необходима кардинална промяна.

Промяна на формата на изпита (този е тромав, ретро);

Промяна на съдържанието на изпита (едни стандартни въпроси за твърде нестандартно поколение);

Промяна на видовете изпити (от 30 години измерваме всичко с математика и български, а очакваме да имаме специалисти по различни дисциплини); тук учениците задават въпроса: Защо да уча Биология, Химия, Физика, История, География, Музика, Изобразително изкуство, Технологии и предприемачество, след като изпитите са само по български и математика? Това къде ще ми трябва?).

И така всяка година.

Дано имат късмет тазгодишните седмокласници.

Дано, вкарани в рамката на стандартизираните тестове да намерят правилния отговор.

Лошо е, когато държавата повтаря колко неграмотно поколение расте, а не прави нищо, за да си подготви успешно поколение.

Времената са други, но и днес успех в учението има само след много дълго учене, след много труд, след безкрайно постоянство.

Останалото сме свикнали да наричаме късмет.

Късметът на младите българчета...

Същият като на нацията ни...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: изпитиДиян Стаматов
Още от Образование
Още един безсмислен изпит. Защо да има тест в 10-ти клас?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Даже много им трябва математика и за изобразителното изкуство - перспектива, убежна точка, пропорции на тялото и човешката глава, светлосянка и т.н. Иначе ще нарисуват комина перпедикулярен на обичайно пирамидален покрив.
27
0
 
4
 
! Отговори
Ала-Бала! преди 6 дни
Излишна статия , всички виждаме какви са ИМ ''резултатите '' !!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Въпреки че животът си знае своето.", "Няма най-добро.", "Има съдба." - и това ми било директор. Да ходи някъде да пасе патките.
25
1
 
6
 
! Отговори
redordead преди 6 дни
дете на познати имаше 2-ка на класното по БЕЛ в 9 клас и каза, че и ние да го правим ще имам 2-ки. Тогава реших да се пробвам на изходящият тест за 9 клас - завършил съм 97-***, без никаква подготовка и без да знам нито едно произведение - т.е. там карах на късмет, и съответно не отговорих и на отвореният въпрос в края - ами от раз имах точки за 4-ка, ако само стоиш в клас и внимаваш, за да запомниш кой е автор на определено произведение ще удариш и 5-ца, а с малко учене - 6 без проблем!
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тоя пък като е много образован какво?! Хрантутник на държавна работа... Ако беше толкова кадърен, щеше да си в частния сектор и вместо да чакаш подаяния от партията, да си милионер от собствените си качества.
23
0
 
3
 
! Отговори
Мария преди 6 дни
Единствената промяна, която трябва да направите за този приемен изпит за гимназии (понеже НВО в 7 клас е приемен изпит) е да сложите 2 по-трудни задачи по математика накрая за да може да се влиза наистина с успеха по математика в математическите гимназии, а не с успеха по български. Миналата година в София имаше 200 пълни 100ци по математика, а само 156 места в СМГ. И разбира се българския език е решаващ.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Младите , много ''знаят'' , но нищо не могат !
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Навремето в казармата поне 1/4 от хората не можеха да напишат "УВО - 92" без правописна грешка. За чисто бели българчета говоря. Някои от тях даже са били отличници в училище.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да ''благодарим'' и на самозванеца ''професорЪ'' Петър Стоянович , поредният Бг-''будител'' , за това че в България имаме ЦЕЛОГОДИШНО БАНАНИ , с което най-много се гордее , ....а по времето на СОЦА не е иМАло !Защо не каже :Колко изпити и дипломи са ПРОДАДЕНИ ?
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всяко едно дете на тази възраст, с което съм общувал, е в пъти по-грамотно и образовано от мен и съучениците ми на неговите години. За знанието на чужди езици да не говорим! "Компютърните" пък изобщо да не ги споменаваме! Почти всеки днешен седмокладник се оправя криво-ляво с английски, а моите набори от бай Тошово, така и българския не го научихме на задоволително ниво. Днешното образование в България при всичките му кусури е класи над това от преди 20-30-40г.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аман от примитивни люде в образованието ... Алооо , съсипахте образованието , който дойде на власт започва с ''реформи'' в образованието ,..до кога ? Виждаме какви са ви ''РЕЗУЛТАТИТЕ'' !Защо допускаме , измислени ''атлантици'' , които са УТАЙКАТА на обществото , да се намърдат и в образованието ???
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Опрапастихте образованието тотално с подобни опити. Нон стоп промени и резултата е плачевен. Различни учебници на всякакви издателства в това число и посредствени. Преди време можеше да се освобождаваш от матури ако имаш висок успех. Сега всички дружно заради някаква статистика. Имаше и изпити за гимназии и университети - който желае се явява на изпит. Защо е необходимо да стресирате и отвращавате децата от училището?
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Във всичко изброено - "Биология, Химия, Физика, История, География, Музика,.." с изключение на изобразителното изкуство, ти трябват математика и български... затова гусин директор.Проблема на децата, не са стандартизираните тестове, а това, че се готвят за тях с години, а месец-два преди тестовете, бам некой министър или "директор" ги смени, барабар с учебната програма.
15
1
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 6 дни
Тоя не си затвори устата. Да българския и математиката са основни науки и матурата трябва да е върху тях. Ако някой иска да влезе в специализирано училище там ще му вземат оценката по съответния предмет /география, химия, физика, история и т.н/ от дипломата. Малко ни е да плащаме на частни учители по два предмета та да плащаме по пет. Аре стига не стига че не ни учите децата на нищо в училище та и претенции имат. Повечето учители не им пука и не си дават зор има и добри но са твърде малко.
14
0
 
8
 
! Отговори
Стамате преди 6 дни
Промяна във формата на който и да е изпит от средното образование е АБСОЛЮТНО безмислена, ако не се промени съдържанието и програмата на изучавания материал. Сега учениците са абсолютно затрупани от всякакви теми по различните предмети и съответно просто блокират и нищо не им се пипа. Доволни са само мнимите частни учители, състояние натрупаха от това положение.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Никакви изпити за 4,7 и 10 клас. Какви са тези дивотии бе? Изпити държат само зрелостниците, както си беше едно време, и бяхме много по образовани и подготвени.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Преди да се въвежда промяна в изпитния формат не е ри редно да се направи промяна в учебните програми?! До кога ще има паралелно образование! Без частни уроци децата трудно покриват държавните стандарти! Защо?
11
0
 
11
 
! Отговори
Повече биология, преди 6 дни
понеже той преподава биология и настоява завключване на неговия предмет в тестовете след 7 клас.
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да ви кажа, аз от малък олимпиади, после в софийския информатика и накрая какво - 20 години ви наливам макс. осигуровки а вие ми се изплюхте в лицето като докарахте първо чалгарина и сега тя дето били от Харвард, та деца учете колкото да съберете пари за самолетния билет като навършите 18 години.
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не е нужно въобще да има 7 клас . Защо карат млади мозъци да разпъват лукуми на различни теми които тях не ги интересуват защото не са им нужни в живота ? Гледах раните изказвания на ушатия зелен чорап и умрях от срам . Този разпъваше локуми като в училище . НИЩО ОБЩО С ИЗКАЗВАНИЯТА НА ЗАПАДНИ ПОЛИТИЦИ . Това не им е нужно на младите . Просто да ги уволнят и информацията да тече по инернет а не до унуверситет . Няма смисъл да се ходи до София за информация която трябва да тече по нета .