Премиерът ще е от ГЕРБ, шефът на НС също

Сачева след срещата с ДПС: Имаме сходства по основни приоритети
Обновена: 17 юни 2024 16:43 | 17 юни 2024 16:21, Инна Ангелова
290

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС на брифинг след среща с представители на ДПС за възможността за съставяне на правителство.

Не са обсъждани конкретни имена нито за състава, нито за структурата на Министерския съвет, каза тя на въпрос каква ще е фигурата на министър-председател. Сачева посочи, че искат да направят нещо, което е устойчиво, а то не почива нито на разговори за личности, нито на математически мнозинства, то минава единствено и само през политики.  

Говорим за правителство на споделената отговорност и документът, който вероятно ще предложим за обсъждане, ще бъде точно в този смисъл - споразумение за правителство на споделената отговорност, в което ще залегнат конкретни политики, заяви тя.

Според Сачева това е единствената възможна формула, защото хората прекалено много са се изморили от политиката на конфронтация и от това кой с кого не може. Ние трябва да покажем кой с кого може и трябва да покажем, че сме в състояние да надмогнем и от ГЕРБ-СДС го правим за пореден път - надмогваме нашето политическо его и тяснопартийните интереси и искаме да работим за това да се успокои държавата и да спре тази спирала от избори, заяви тя.

По думите ѝ е цинично да се продължава да се говори за това, че трябва да даваме още пари за избори, при положение, че изборът на българските граждани е ясен и категоричен, той е проевропейски, и е за политика на съгласие.

Относно възможността Йорданка Фандъкова да бъде председател на 50-ото Народно събрание, Сачева коментира, че Фандъкова е доказала многократно както своите качества на управленец, така и своята диалогичност и качества на политик, на човек, който наистина търси съгласие, така че тя би била подходяща за много позиции.

По отношение на БСП, Сачева каза, че очаква да види какво ще е решението на социалистите за участие в разговори утре и с какви условия ще се явят на тези разговори.

Тя посочи, че днес са получили отказ за среща от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) със заявката, че ПП-ДБ ще бъдат опозиция. За нас не е ясно на какво ще бъдат опозиция, коментира Сачева. Би било любопитно да видим как те биха гласували против политика, свързана с Шенген и с еврозоната, допълни тя. Сачева каза, че днес са получили отказ за разговори и от „Възраждане“.

Разговорите с ДПС

“Разговорите показаха, че  имаме сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната ни” заяви на брифинг в Народното събрание Деница Сачева.

Сачева допълни, че страната ни има нужда от промяна на политическото поведние.

“Вече няколко поред избора, избирателите казаха едно и също, те не искат повече политика на конфронтация, те не дават своето доверие на нито една политическа партия и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие”, отбелязаха от ГЕРБ. Сачева допълни, че резултатите дават основание да се направи извода, че повече не може да се бяга от отговорност”.

“Безспорен приоритет и на двете партии е членството в еврозоната. Ще работим затова България да има устойчиви публични финанси. Добре е да има чуждестранни инвестиции, да има законодателни промени, които да премахнат пречките пред чуждестранните инвеститори”, заяви Теменужка Петкова.

Рая Назарян добави, че имат еднакво виждане с ДПС за антикорупционната реформа и първата задача е да внесат правилата за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията.

“Ние сме на единна позиция с ДПС за справедливост от обществото в съдебните процеси, граждански и наказателен, да се намерят мерки за ускоряване на тези процеси, за да има бързи решения и присъди. Имаме виждане за изцяло нов Наказателен кодекс”, уточни Назарян.

В преговорния екип на ГЕРБ-СДС бяха Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. От страна на ДПС на срещата присъстваха Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Ертен Анисова, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и Байрам Байрам.

По-рано днес от ПП-ДБ казаха, че няма да участват в преговорите и отказаха поканата на ГЕРБ за среща. “Възраждане” от своя страна казаха, че ще подкрепят правителство, но само с техен мандат. Николай Марков от “Величие” каза, че няма да се срещне с контактаната група на ГЕРБ, но е отворен за среща с лидера Хойко Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от Политика
БСП няма да участва в разговори с ГЕРБ-СДС за кабинет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
0
 
! Отговори
Трите каки преди 6 дни
Кой ще отиде на среща с тях. Има ли желаещи?
255
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Хайде закривайте вече ,омръзнали сте на всички ,не искам да ви гледам ,разбойници и крадци,не се наядохте.
254
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сачева да не си прави труда да обяснява колко им са сходни вижданията и приоритетите с дпс! Всички разумни хора в БЪЛГАРИЯ знаем,че те са свързани с повсеместна корупция,феодализъм,бездънни кражби,служба на чужди господари,предателство на РОД и РОДИНА и затриване на БЪЛГАРИЯ! И да не лъже,че видите ли,народът избра проевропейско управление! Истината е,че НАРОДЪТ на БЪЛГАРИЯ ви заби един здрав юмрук в озъбените хищни муцуни,които са зинали да унищожат народа ни!
253
3
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Така реши Избирателя.Първата политическа сила излъчва премиер и председател на парламента.Такива са правилата на демокрацията.
252
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБаалЪ...ше плющът заедно с ДеПеСе-то лакум, баклава и мазно кайве с райбер.
251
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не иска да споделя с вас, корумпирани *** такива!
250
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тези 2 глигана ги скрийте де!
249
0
 
10
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 седмица
Скоро идва партията на безпартийните :))))
248
0
 
13
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 седмица
Нито премиер, нито предсетател на нс и министри ще имат, ще има избори, и ще се разпадат:))))
247
1
 
9
 
! Отговори
Хах преди 1 седмица
Премиер от Гроб, шефа на събранието също, а коалицията ще бъде Гроб+ДеПрасе+Има *** народ! Да са ви честити!
246
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сачева след срещата с ДПС: Имаме сходства по основни приоритетиЗаедно си правим муабети
245
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези Дърти Герберски Мони ги скрийте вече моля! ГЕРБ Пак няма да го Бъде!!-:)))))))))))!
244
1
 
12
 
! Отговори
vs преди 1 седмица
С 32% избирзтелна активност, 500 000 гласа (предимно корпоративен и циг***ански вот), 4 % доверие в парламента!? Трябва да ни кажете какво пушите, дилъра, за дда може да си закупим и ние!
243
1
 
6
 
! Отговори
Карло преди 1 седмица
До ??::Това е политика.След като бяхме най-верния сателит на Москва,днес защо сме с Вашингтон?Руски войник и руски военни бази нямаше тук,на Българска земя.Но днес има бази на НАТО и чужди войски.Е,и?*** събориха ли го?Събориха го.Не съм вярвал,но го няма.
242
0
 
14
 
! Отговори
Нике преди 1 седмица
Добруджанския бизон настига по килограми Серена Уилямс и Фидосова заедно.Голямо женище,голямо нещо.
241
2
 
7
 
! Отговори
?? преди 1 седмица
Ако ИНТ подкрепи правителство на ГЕБР ,това означава ли ,че го изчеръгква ,както се канеше и кълнеше преди години --никога с ГЕРП ! ,никога ,ще го изчегъркваме ! ???Всичкото лъжа и мазане и народа се нагледа ,наслуша и не гласува !
240
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако ББ се ориентира към предсрочни избори през есента, нищо чудно ГЕРБ да последва участта на ПП и това да бъде залезът на политическата кариера на Борисов.
239
0
 
9
 
! Отговори
23144 преди 1 седмица
Смешници
238
2
 
9
 
! Отговори
Мммм преди 1 седмица
Тия три маши на Борисов провалиха предишното правителство!Със същата цел ги е сложил и сега,за да се оправдая , че другите не искат-разиграване!
237
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шиши вече си е нагласил Бацо и ще се го врътка както иска. Слафчувците ще отразят това в ТВ7/8!