Доколко високи са високите резултати от матурите и има ли стъкмистика?

Учителка: Неубедително звучат изявленията на министър Цоков
Обновена: 12 юни 2024 18:56 | 12 юни 2024 18:30, Стела Стоянова
31
Доколко високи са високите резултати от матурите и има ли стъкмистика?

Доколко точни са резултатите от матурата, която тази година демонстршра най-високи резултати, и има ли стъкмистика? Dnes.bg попита Цеца Петрова, преподавател в 119 СУ. Ето и нейния кратък коментар:

Неубедително звучат изявленията на министър Цоков, че резултатите от ДЗИ тази година са по-добри от миналите години.

Прозира в тези резултати стъкмистика, която спасява МОН от техническата грешка, допусната на изпита. Общественото недоволство от истинските резултати щеше да е буреносно и с основание, защото каквито и да са резултатите, изпитът е усилие. Усилието в много от случаите е и на родителите, които финансират самоподготовката.
Ситуацията в училище ме прави силно скептична към обявените резултати. За мен като дългогодишен учител е ясно, че незадоволителните резултати от изпитите са факт и че причината за тях е училищната среда. Не са виновни нито учебните програми, нито самият изпит като формат.

Алабалистики са внушенията, че образованието страда от прекалена теоретичност, че не е ориентирано към компетентности и практически умения.

Законът, който действа в системата сега, я превръща в недисциплинирана среда на безотговорност и анархия.

Миловидни са усилията на чиновниците да си припишат заслуги и да поласкаят учители и ученици с похвала. За жалост или за добро наивниците са малко…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Образование
МОН публикува отговорите от теста по математика за 10 клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
6
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
Нямало дисциплина, по рисуване беше някакъв шампион по карате, където ме пипне боли, ай да няма дисциплина при него
29
0
 
7
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
Знаете ли защо бях на извън класни упражнения по математика? Защото училката винаги ме караше да решавам задачи с едно момиче, което ми беше симпатично. И се научих.
28
0
 
5
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
Следващото, за спорт и за образование, трябва педагогикаСъс желание да идва, решил домашните на следващите 2 урока, толкова да е интересно... Ако не можеш, не ти е работа да си учител, има и други професии
27
0
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 5 дни
въпросите по бел на матурите бяха много елементарни критериите са много заниженизатова оценките са по високи от миналата година
26
1
 
9
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
Всеки има право да мисли по собствен начин и това е свободата. Свободата е нещо, което може да загубим понеже не разбираме. Хората са си давали живота за свободата, днешно време си даваме свободата, без да си даваме сметка за това нещо.Свободата е нещо, което трябва да ценим и да пазим....Без образование, си давате свободата.
25
3
 
7
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
Ние сме много толерантни...На запад, завърши ли, айде чао - оправяй се самКато нямаш диплома и занаят, малко ще се замислиш(Много ясно, винаги помагат, но си знаят)
24
1
 
16
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
Когато кандидатствах за ВУЗ, държах 5 изпита - математика, БЕЛ, общ, физичеки и психо...Сега влизат само с матура, но и това вече е много трудно явно
23
3
 
10
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
Ядосвам се много ясно... Толкова са се лишавали родителите им за да стигнат 12 клас... Те една матура не могат да вземат
22
0
 
5
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
Преди си мислехме, че момичетата им пада моралът от чалгата.Вече нямат морал, с 250 покани за приятелства на ден. Само са велики
21
1
 
8
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
То имам чувството, че нарочно се прави. По-лесно да се манипулират.Ботев, тик-ток е нямал нали
20
1
 
5
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
По мое време нямаше трева по поляните.Всеки ден футбол или няква игра дето вечно ни гониха да ни "бият" момичетатаСега никои не играе, поляните човек не виждали, освен виртуално, то и момичетата там ги търсят. Безалкохолни бира са повечетоТе дори не могат да общуват нормално, агресират нещо като има кажеш, от комплекси.Виртуалните
19
3
 
10
 
! Отговори
факт преди 5 дни
требва да са високи за да са доволни родителите и учителите щото намаляват паралелките и учителите остават без работа
18
0
 
9
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
Тик-ток зомбита
17
0
 
15
 
! Отговори
Спортът преди 5 дни
Системата е зле и някои хора също, защото не разбират от физиология изобщо, как очаквате да им се учи, като по цял ден висят по телефоните и компютрите и забиват от прекалена информация?
16
1
 
37
 
! Отговори
Ани преди 5 дни
Дисциплината в училище клони към абсолютната нула. В час пушат Вейп, крещят, псуват учителите. Никаква възможност нещо да се научи в час. Учителите миличките само се усмихват и също крещят. Двама щатни психолога следят камерите и при ескалация на напрежението отиват да помолят учениците да бъдат по-милички. На което отговорът е няколкоетажна псувня. Е - кой е виновен за това? Парите, които съпровождат учениците!! Никой не се гони от училище, защото ще си вземе паричките!!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Матурата е само за училище а за работа отделно се явяваш на няколко теста за всяка работа. Така че за работа е много по-важно.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Спортът, здравето и образованието са много свързаниОт опит казвам, 9 клас едвам го завърших. Обаче почнах да спортувам и 12 клас се явих за повишаване на оценките от предните години, на изпитите за ВУЗ после 6Спортът (не състезания) подобрява здравето и изразходва негативната енергия, после всичко ти е интересно и не те мързи
13
0
 
26
 
! Отговори
зззз преди 5 дни
По-високите оценки са в следствие на по-лесния изпит тази година , а по-малкото двойки - от подсказването на квесторите на двойкарите , та да се намали негативизма върху училището.
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Много приказки изприказва тази, а нищо не каза... Ако и така преподава, ясно защо са такива резултатите...
11
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ами сега в центъра на образователната система са учениците и родителите с претенциите си. Последното и поредното безумие са 15 дни отсъствия с родителска бележка. И всичко е хукнало по почивки в учебно време. Как един ученик ще има уважение към системата, когато родителите се опитват всячески да я прецакат.