Още един безсмислен изпит. Защо да има тест в 10-ти клас?

Време е да отменят изпитите за четвърти и десети клас
11 юни 2024 07:03, Стела Стоянова
118
Още един безсмислен изпит. Защо да има тест в 10-ти клас?
Снимка БГНЕС, архив

Още един безсмислен изпит. Десетокласниците се явиха на тест, наречен претенциозно Национално външно оценяване, който в крайна сметка не служи за нищо, но за сметка на това хвърли в шок училищни директори, чистачки, непедагогически персонал, които трябваше да разместват и подреждат чинове точно след изборите, за да може изпитът да се проведе.

Всъщност изпитът след 10-ти клас е подигравка с деца и учители, въпреки че на практика бе направен с добри намерения, когато през 2016 година бе приет новият училищен закон. Резултатът от него трябваше да отсее учениците, които минават във втори гимназиален етап. На практика обаче такова отсяване няма.

"Няма смисъл от провеждане на подобни изпити, защото изначално замисълът им беше да открояват кандидати за свободните места в гимназиите. Проблемът обаче е, че има прекалено малко свободни места, а прекалено много гимназии", казва Диян Стаматов, директор на 119-то СУ и шеф на организацията на учиищните директори. Според него единственият смисъл на подобен изпит е в обединените училища до 10-ти клас, които съществуват в някои региони. Единствено при тях се провежда реално класиране на децата, завършващи десети клас, защото дотогава са учили в собственото си село или град, където обучението е до 10-ти клас, и след това трябва да бъдат преразпределени към училище в друг град.

Учители пък са на мнение, че самата учебна програма е направена така, че изпитът в десети клас е по-натоварващ, а матурата е с по-малко учебни произведения, което я  олекотява. "На практика матурата включва 27 произведения, групирани тематично, а повечето произведения на български автори са включени в изпита за 10-ти клас, защото са част от учебната програма в него. Но е недопустимо на матура в 12-ти клас да не фигурира нито едно от стихотворенията на Смирненски или произведенията на Димитър Димов, защото са изучавани в 10-ти клас. Няма нито една глава от "Под игото", казва преподавателят Славомир Томов.

На практика в матурите липсва оценяване на това, което са научили абутирентите през пълния си гимназиален курс, защото не включва изучаваните творби в 9-ти и 10-ти клас, което на практика е цялата българска литература. А напълно безсмисленият тест в 10-ти клас уж оценява познанията им за цялата българска литература, но тази оценка не служи за нищо. Разбира се, освен за помпане на цени на частни уроци и на заплатите на чиновници и псевдоексперти, създали схемата.

Преди 8 години МОН /или по-скоро ГЕРБ като законотворец/ опита да рестартира системата с въпросната промяна на изпити, но така на практика я блокира. Крайно време е сегашното ръководство на министерството да признае поражението на тогавашното и да промени нещата, като отмени част от изпитите – в частност за четвърти и десети клас. Те носят само натоварване на преподавателите и децата и никаква добавена стойност към качеството на обучение. Ако бяха донесли такава, за 8 години щяхме да сме я видели. В същото време непрестанно ни демонстрират образователната система на Финландия, където няма текущо оценяване, нито изпити, и децата им са на челните места по резултати в международното изследване PISA.

Но, разбира се, няма как министерството да направи нещо по въпроса, докато парламентът трае колкото „есетра втора преснота“ /по Булгаков/ и нито един закон, камо ли образователен, не може да бъде променен за краткото време на съществуването му. Сигурно просветният закон ще е последният в списъка, защото за депутатите и без това просветата е на последно място.

Затова децата ще се явяват на безсмислени изпити, ще показват високи резултати, когато поради технически грешка всички получат максимум точки, и с нетърпение ще чакат да се измъкнат от една матрица, която на практика не се вълнува от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: изпитидесети клас
Още от Образование
Над 54 000 десетокласници се явят на НВО по БЕЛ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
13
 
! Отговори
Гении преди 2 седмици
За да отмият срама от PISA снижиха критериите на малките и големите матури, дадоха точки, заради собствените си грешки, орязаха произведения и сега не ги е срам да се хвалят с "най-високите резултати". Самите учители не вярват, че най-големите *** са с по-високи оценки от изпитите отколкото през годината. Пълна подигравка и лицемерие, а не могат да напишат правилно абитуриент.
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Децата му неграмотни, но той много правилно ги възпитавал" Твойте каква грамотност получават? Грамотнмост на порно актриси ли? И се оплакваш, че "синус и косинус в живота за нищо не са ти послужили". Каква Европа, какви 5 лева? България се намира в Европа, а не в Африка! Къде ти е грамотността? Самият ти не си получил никакво нормално образование, нямаш никаква здравна култура, дори елементарна обща култура нямаш. Жена ти са я думкали 500 мъже и се бориш да не изглежда развалина.
51
0
 
9
 
! Отговори
Защо да има тест? преди 2 седмици
За парлама.
50
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От една година следвам магистратура и 99% от изпитите ми ги написа chatgpt.. Изобщо не се шегувам, нито преувеличавам. Толкова за "смисълът" на съвременното образование.
49
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Забавни коментари. Българинът, както винаги е морален стожер. Ама, видиш ли, най-бедната и престъпна нация в цяла Европа. От правилно мислене, разбира се. Който разбрал, разбрал. Децата му неграмотни, но той много правилно ги възпитавал- Европа му била проблемът. Тъжна картинка са нашите бачкатори неграмотни, наистина. И то се вижда моментално по доходите им, както долу е написал един човек.
48
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 43 Само за отлични оценки не ми говори! Имам наблюдения в "елитните" гимназии как се пишат оценки! Принципът е следният - има една малка част от децата, които си учат и си изкарват оценките, а всичката плява, която вместо на училище, ходи да се дpогира пред училището, се пуска да минава, естествено с 6, за да не се разваля имиджа на училището, без да им правят проблем, че не присъстват в часовете. Така се осигурява една спокойна среда на тези, които искат да учат и всички са доволни.
47
15
 
5
 
! Отговори
Академика преди 2 седмици
Проблема на българското образование от 1944 г. насам е, че то не е практически ориентирано. Нашите деца излизат супер теоретично подковани без грам практика за реалния живот.Не мога да познавам действията със синус и косинус, тангенс и котангенс, а да не знам от коя страна се държи лопатата.В живота ми доста често се е налагало да взема лопата по един или друг повод, но тангенс и котангенс съм използвал в 9-ти клас само.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 43 - Никой тук не ти вижда нито данъците, нито оценките на децата ти. Виждат само колко си плиткoyмен. Плачевният правопис за който говориш е точно твоят правопис. Приносът ти за обществото е нулев. Даже е под нулев, защото борбата ти в живота е единствено да накараш хората да нямат морал, че да може малко или много самият ти (човекът без морал) да се почувстваш не толкова много прецакал се от глyпост в живота си. :))
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прав е за матурите в 4 и 10 клас. Абсолютно ненужни са. Но не са само те недомислиците. Крайно време е матурата по български да се раздели на 2 - една задължителна само с български и една по желание само частта по литература! Който го влече да разтяга локуми, да си се явява на литература, няма лошо. Но учениците трябва да знаят български език, а не кой какво е казал за някое произведение!
44
12
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 2 седмици
С какво мислене съм показват платените ми данъци, отличните оценки на децата ми и приносът ми за обществото. Както и при теб- плачевен правопис, нисък доход, нисък интелект. Не се засягай, ама си ми ясен.
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 41 - На мислене си като жена. И то лека. И децата ти ще си докарат сами СПИН заради начина по който ги възпитаваш. Аре пътувай.
42
15
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 2 седмици
Аз съм мъж на 37 години с 2 деца. А ти си патриархален татко без 2лв. в джоба. На такъв ми мязаш :)
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 34 - Стига си оправдавала себе си. Много ли ти харесват семействата с разводи, децата останали с един родител, липсата на нормално възпитание, епидемиите от ХИВ, венеричеcки болести, бездетността заради xламидии, психическият тормоз и униженията при изневери, липсата на доверие и възпитанието в тотална безотговорност?
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Учебниците по философия, освен че са пълни с откровени безумия, имат и множество фактологични грешки. Освен това, самото изучаване на подобен предмет в средното образование, си е чиста лудост и недомислие.
39
17
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 2 седмици
За жалост, българинът е с малко соц мозък от село и не разбира съвременните ценности, именно, че интелектът, кариерата, добротата към околните, вярата, полезността към обществото нямат особено общо с това с колко души си имал интимен контакт.
38
4
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 2 седмици
Всички участници в съобщението ви са с мозък като канализацията на градска тоалетна.
37
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имахте възможност на 9 да гласувате за Възраждане и и в сектор Образование щеше да настъпи революция изразяваща се в премахване на *** матури , на делигирани бюджети и мандатност при директорите. Не го направихте няма да се оплаквате живота в България се командва от Козяк 16. Приятно ли ви е местата във Вузовете и филиалчетата да са повече от абитурентите. Защо да си дават зор да учат тогава?
36
6
 
19
 
! Отговори
Доц Всичкологов преди 2 седмици
Съвременното образование става все по-безсмислено и ненужно. Крайно време е хората (особено тези в по-бедни и незначителни страни) да разберат, че: философ, социолог, теолог, психолог, педагог, политолог и пр., не е професия, а хоби.
35
3
 
11
 
! Отговори
дребнав преди 2 седмици
1. Цитираният от вас Булгаков е вече забранен в Украйна. Така че може да получите мъмрене. 2. Финландия, наистина, от много години е в челото на класацията за образованост, което не попречи да извършат огромната глупст да влязат в НАТО, още да сринат връзките си с основния си енергоиточник, след което да последва силен икономически спад и нужда от поддържане на голяма армия, разположена на хиляди километри сред неуютна природа, Имат наивно упрвление, "расло в саксия"
34
22
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 2 седмици
Леката жена няма общо с интелект и манталитет да се учи или не. Имам сума ти леки приятелки за секс до една с прекрасни кариери и печелещи отлично с АКЪЛ. Не като плиткоумните фризьорки или нечии държанки. Просто си се виждаме с цел забавление БЕЗ финансови очаквания от никого, редом с други си се виждат- доста разведени има. Има по-разкрепостени момичета просто. Вече публично да го заявяваш си е излагация, разбира се. Една от бившите ми приятелки имаше сигурно 1000 бройки. Член на МЕНСА е...