Над 54 000 десетокласници се явят на НВО по БЕЛ

На 12 юни е оценяването по математика
10 юни 2024 07:19, Александър Попов
5
Над 54 000 десетокласници се явят на НВО по БЕЛ
Снимка: БГНЕС

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на днешното национално външно оценяване по български език и литература. Изпитите ще се състоят в 1017 училища. Ангажирани са и 13 853 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

От 11:00 часа започва изпитът от националното външно оценяване по български език и литература. Тази година тестът съдържа 21 задачи - с две по-малко от миналата година. Денят е неучебен за учениците от всички училища с изборни секции.

На 12 юни от 8:00 часа е изпитът от националното външно оценяване по математика в десети клас. Тестът съдържа общо 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки. Денят е учебен.

Времетраенето и на двата изпита е по 90 минути. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Образование
Доц. Ташев: Затриване на историческата памет е процес, който протича в българското училище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
...Матурите били с най-висок резултат до сега....браво на реформата,пропуснаха да отбележат ,че са и най-елементарните и обидно лесни за интелигентните ученици...А НВО-то освен да пълни новините няма никакъв смисъл..
3
1
 
2
 
! Отговори
oтСидней Аавстралия преди 1 седмица
Пропаднала институция. Корупция до шия. Пълно с фалшиви оценки и проверяващи. Пълна невъзможност да потърсиш закони права. Няма орган който да отговаря и одитира жалби. Самите те се само-проверяват. Няма на кой сигнал да подадеш. Няма защита за хората подали сигнали. За тях дори не са престъпление. Реалноста, с която на 17 години се сблъсках. И родителите ми не знаят какво да направят, освен по лошо да стане и да ми съсипят живота докрай. Затова търпи си, че почнеш ли да ровиш кл0аката изгаряш
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А журналистките от ДНЕС - кога "се явят" на изпит по БЕЛ ?!
1
1
 
6
 
! Отговори
Sw преди 1 седмица
Родените 2007 год., които сега се явяват на матура са били 73 349. Сега се явяват 54 000. Няма 21 000. Изводи предполагам може да си направите - емигрирали, учили до 8 клас и т.н.