На работа от Узбекистан у нас: В България е супер

„Казаха ни, че в България хората са добри, заплатите са добри, взимаме по 1200 лв.“
18 юни 2024 07:03, Елка Василева
280
 На работа от Узбекистан у нас: В България е супер
Снимка: архив, БГНЕС

Те са от Узбекистан. Берат череши и работят в хотели в Албена. "Дойдохме с посредническа фирма. Казаха ни, че в България хората са добри, заплатите са добри. Харесва ни, всичко е супер. Взимаме по 1200 лв."

Още по темата
"Тук е много хубаво. В България много ни харесва. Хората са добри, отношението към нас е добро. Работим в хотелите в "Албена“, харесва ни. И времето е хубаво." Алима е от Узбекистан. Запознавам се с нея и с останалите шестима души от средноазиатската страна под черешовите дръвчета в овощната градина край Кранево, пише Александър Андреев в Дойче веле. Тази година черешите са особено едри и сочни, а реколтата радва стопаните, които в момента преговарят с гастарбайтерите от Узбекистан – за помощ при беритбата. Групичката от петима мъже и две жени, на видима възраст между 25 и 50 години, изглежда в отлично настроение и охотно говори пред микрофона. Питам ги как са се озовали в България.

"Казаха ни, че в България хората са добри"

"У нас в Узбекистан има една посредническа фирма, много е добра. Предлагат работа навсякъде из Европа: Германия, Полша, има и за България. И фирмата ни каза, че в България хората са добри, заплатите са добри, страната е добра, има всички условия. И така дойдохме да работим тук. Харесва ни, всичко е супер."

Това е Айлин, който сякаш влиза в ролята на говорител на групата. В края на срещата ни Айлин дори засяга една особено чувствителна тема. Но за нея после. От Айлин научавам, че работят по пет дни в седмицата и изкарват по 1200 лева месечно. Живеят в бунгала в близкия курорт "Албена" и част от времето работят в тамошните хотели.

Разговаряме на руски – език, с който стопаните на градината трудно се справят, та се налага да използват ръце и крака в бизнес преговорите. Питам новите си познайници как общуват с българските домакини.

"А, на руски, на руски", отговарят всички в хор.

"На руски и на български, заедно", добавя Аббас. А Айлин обяснява:

"Казано накратко: лесно ни е да научим български. Много прилича на руския. И хората са много приятни."

Узбеките явно са доволни от България. Поне засега, както предпазливо уточнява един от тях на име Абдул. Смятат да останат поне до края на сезона през септември, а ако има работа – и още.

Какъв е животът в Узбекистан?

Всички са оставили семействата си в Узбекистан, за да припечелят малко в България. Според публикации в медиите Узбекистан е един от най-бедните региони от бившия Съветски съюз. Страната по територия е над четири пъти по-голяма от България, населението наброява 37 милиона души. Икономиката разчита главно на памука, Узбекистан заема трето място в света по износ на памук. Иначе в средноазиатската страна се добиват още газ, злато и мед. Но доходите са доста по-ниски от българските, твърдят новите ми познайници. Тук човек се сеща и за още един тъжен факт, свързан с Узбекистан: по време на безредиците през 2005 година армията и полицията убиха между 400 и 600 протестиращи.

Под необичайно силното юнско слънце узбеките явно се чувстват добре. Една от жените носи забрадка, иначе всички са облечени по европейските стандарти и човек не би казал, че идват толкова отдалеч. Питам ги откъде са родом и се оказва, че цялата група идва от двата най-известни исторически града в Узбекистан: Самарканд (над 3,5 милиона жители) и Бухара (близо 2 милиона).

"Старинни градове, исторически, много важни" – гордо и в хор коментира цялата група.

"А какво е положението с религията? Вие мюсюлмани ли сте?", питам ги.

"Да, мюсюлмани", пак в хор отговарят те.

"И нямате никакви проблеми тук?"

"Проблеми? Не, засега няма. Всичко е нормално. Отлично", казва говорителят Айлин. Но в този миг се споглеждат един друг или приковават погледи в земята. Дали е имало все пак някакво напрежение?

"Може ли да ви се обадя, ако има проблем?"

Докато се сбогуваме, Айлин явно още разсъждава над последния въпрос. И накрая пита може ли да ми се обадят, ако имат проблеми. Да, разбира се, нека се обадят, отговарям, но за един журналист е трудно да решава някакви конкретни проблеми – журналистът не принадлежи към властта.

"А, не е съвсем така", клати глава Айлин, който видимо има предвид реалностите в своята родина.

"Красиво е тук, хубаво е в България", казва в края на срещата ни Аббас. Това звучи окуражаващо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от ЕС
Около и над 50% от енергията в България е от слънцето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
2
 
! Отговори
xаха преди 6 дни
Ами плащайте ми и на мен всички разходи за жилище 1000лв на месец са, давайте ми топла храна по три пъти на ден, и аз ще съм доволна на 1200лв. чисто. За кола и транспорт също ми платите всички разходи, ехей, ще възхвалявам всички работодатели вашта м.м. по всички форуми.
236
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До В УзбекистанТе работещите българи харесваха Узбекистан, познавам българско семейство, работили през соца там, много бяха доволни, чувстваха се прекрасно там и не искаха да се връщат в България, върнаха се в България и след това съжаляваха, че са се върнали!
235
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сега разбирам защо не искат да работят хора от България; 1200 заплата, подиграват се с тях, ако не им осигуряват жилище и поне веднъж на ден топла храна, не виждам за какво да работят; следващото лято, пак ще си търсят работници и ще викат "няма работници"!
234
0
 
8
 
! Отговори
В Узбекистан преди 1 седмица
живеят малко над 2100 българи, при това християни, което е рядкост там. Имат си неделно училище. Голямото преселване започва през 1966 г., когато наши строители отиват да помагат при възстановяването на Ташкент от земетресението. Щом са останали част от тях, значи им е харесало. За тях се говори и в предаването "Час по България" на проф. Павлов от 30 юли 2012 г. Има го в ютуб.
233
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Узбекистан е сравнително свястна държава, но няма читави съседи.
232
4
 
9
 
! Отговори
Счетоводител преди 1 седмица
Странно някой задава ли въпроса какви данъци изобщо ще платят или събере държавата /ако изобщо/ и кой ще плаща съвсем скоро заплатите и пенсиите на 1.6млн.държавно слабо-умни +3млн пеионери, след като и най силно печелившите бизнеси и сектори спират да внасят ,изобщо в Бюджета. 1200 лева месечно.Смешна работа.
231
12
 
17
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До До 219 Доста хора са се устроили и сега добре в България. Заплатите им са доста по-високи от тези на средния европеец. Нашите заплати можеха да бъдат доста по-близки до европейските ако не беше голямата катастрофа при Жан Виденов от БСП/БКП. Странно е колко е плитка човешката памет. Най-големите виновници за провала ни са Жан Виденов и Румен Гечев, които въобще не се споменават както трябва. Единият сега дори е пресен евродепутат. Няма подобна наглост, кажи му комунист и не го обиждай повече
230
3
 
17
 
! Отговори
migrant nl преди 1 седмица
До Анонимен-Така ли а на запад българите да не са мързеливи бре родни алчни капиталисти.
229
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
...ама нали НЕ ИСКАМЕ БЕЖАНЦИ...защо ги внасяте?! Красимир Дачев- те работят всичко каквото им се каже, спят на всякъде, където им се каже и винаги са доволни- а нашите Българи са мързеливи и винаги мърморещи и недоволни- ....Краситата си вкарват роби....
228
0
 
25
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
Аз бях в Самарканд. Посетете го. Изключителен е. Площад Регистан - направо ще ви падне ченето. Кули, високи над 50 метра, мавзолеи - над 50 метра, всичко украсено до последния сантиметър. Фантастично е, направо спира дъха. Пазарът "Сиаб" е също фантастичен. Поне 4 пъти е по-голям от нашия Женски. Има всичко, каквото си помислите. Можете да се пазарите. Евтино е. Единственият проблем е валутата им - много е обезценена. Един лев е 6600 техни сума. Толкова обезценена валута не бях виждал.
227
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
добра новина. философите, дето все са им малки заплатите за мързелуване на работното място, полека-лека ще го ддуууват!
226
1
 
16
 
! Отговори
Who Cares преди 1 седмица
По горбачовската перестройка там се бяха върнали към феодализма. КГБ им устрои едно памучно дело, та свалиха местния баш съперник на кретена на власт. Днес, доколкото ми е известно, там има дива безработица. Гонят Туркменистан по диктатура на робовладелеца. Като гастарбайтери са първи пред таджиките в Москва. Без да съм любител на източната женска красота, в Ташкент срещнах една музейна уредничка, която не съм забравил и до днес...
225
1
 
9
 
! Отговори
Who Cares преди 1 седмица
Бухара е една крепост на баир, която червените превзели след дълга обсада. Запомних изтънчената източна жестокост. След вратата на крепостта имаше коняшни, а пред тях клетка вградена в стената, в която човек може само да стои изправен. Там затваряли провинилите се да стоят прави докато ги изядат конските въшки. Имаше и един музей на местния султан в който се тазхождаха пауни пред шадраван. Общо взето примитивни хора, но супер националисти.
224
0
 
8
 
! Отговори
Who Cares преди 1 седмица
До Анонимен 215.Не знам какво му е путинджийско на Узбекистан. Бил съм в Ташкент, Самарканд и Бухара. Ташкен беше разрушен след едно земетресение, после български строители го направиха чудо за времето си и за СССР (включително метро каквото в България дори не беше планирано тогава). Когато бях там беше вече поовехтял. Самарканд наистина е интересен исторически град. Между впрочем тръби и кабели минават над оградата за да нчма инциденти при земетресенията.
223
3
 
12
 
! Отговори
До 219 (2 част) преди 1 седмица
Богатите държави не ги устройва ние да сме им конкуренция и да ги стигнем, да не говорим да ги задминем. Не биха го позволили. Но могат да ни използват като по-евтина работна ръка.
222
1
 
9
 
! Отговори
До 219 преди 1 седмица
Няма как да стане при сегашното положение МРЗ 4000 евро. Нещата са много лесно обясними - богатите държави изпитват нужда и от квалифицирани и неквалифицирани кадри. България е една от държавите, откъдето могат да ги получат като им предложат на първо време по-високи заплати оттук. След това за квалифицираните може да се предлоожат и по-добри карирерни възможности (например лекари, медицински сестри, инженери и т.н). Ако изравним или надминем заплащането много хора няма да напуснат България.
221
3
 
10
 
! Отговори
Йово преди 1 седмица
Пилците се броят на есен, ще видим колко ще им останат след сезона и трябва да си платят сметките и бунгалата защото нищо безплатно няма!
220
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Алчните бизнесмени ще ни докарат идил
219
3
 
33
 
! Отговори
Всяка медия преди 1 седмица
Която обяснява как 1200 лева заплата в България е супер в дългосрочен план трябва да се спре. Имотите тук се мъчат да ги продават на цени като в Лос Анджелис
218
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ОБИЧАЙНАТА КАРТИНКА,КАТО РОДНАТА БЪЛГАРИЯ С БУДА. ОЛИГАРХИЧНИЯТ ЕЛИТ ПРИСВОЯВА ВСИЧКО ЩО МОЖЕ,А ОБИКНОВЕНИТЕ УЗБЕКИ ГО ДУУУХАТ. А РОДНИТЕ ОЛИГАРХИЧНИ ПРОТЕЖЕТА "ЩЕДРО" ПЛАЩАТ НА УЗБЕКИТЕ ГАСТАРБАЙТЕРИ ПО 1200 ЛЕВА,СЯКАШ НЕ СА ЧУВАЛИ ЗА ИМПЕРАТИВИТЕ НА МОТ - ЗА РАВЕН ТРУД РАВНА ЗАПЛАТА!!!