Почина Стоян Андов - първият председател на парламента на Р Македония

Считан е за познавач и експерт по икономическите въпроси
18 юни 2024 14:18, Елка Василева
11
Почина Стоян Андов - първият председател на парламента на Р Македония
Снимка: архив, БГНЕС

На 89-годишна възраст е починал първият председател на парламента на обявилата независимост през 1991 г. година Република Македония Стоян Андов, съобщават медиите в Република Северна Македония.

Андов е роден в Кавадарци през 1935 г., считан е за познавач и експерт по икономическите въпроси, както и за политик, ориентиран към пазарната икономика.

В продължение на три мандата по време на Югославия (СФРЮ) е член на Федералния изпълнителен съвет в Белград, председател на Федералната комисия за икономическо сътрудничество с развиващите се страни, на Междурепубликанския комитет за валутна и външнотърговска система, председател на част от Югославския съвместен комитет, за сътрудничество с Египет, Либия, Тунис, Турция и Франция (1971-1982), на Комисията за координация на сътрудничеството с Европейската икономическа общност и страните от Европейската асоциация за свободна търговия (1978-1982), вицепрезидент на Изпълнителния съвет на парламента на Социалистическа Република Македония (СРМ), депутат в Обществено-политическия съвет на парламента на СРМ, председател на Комисията по въпросите на социално-икономическото регулиране, икономическата политика, националната отбрана, социалната самозащита, сигурност и външни отношения на Изпълнителния съвет на парламента на СРМ и член на Делегацията на парламента на СРМ в парламента на републиките на парламента на СФРЮ (1986-1987), председател на Съвета за социално планиране и развитие, както и извънреден и пълномощен посланик на СФРЮ в Ирак от 1987 г. до януари 1991 г.

През 1990 г. председателят на Съюза на реформаторските сили на Югославия го назначава за главен координатор при формирането на Съюза на реформаторските сили на СРМ, след което става основател и председател на Либералната партия, припомнят медиите в Северна Македония.

На първите многопартийни избори в страната през 1990 г. е избран за депутат, а през януари 1991 г., след обявяване на независимостта на Република (Северна) Македония - и за председател на парламента.

През 1999 г. е кандидат за президент на страната, а през 2000 г. отново е избран за председател на законодателния орган на на страната.
(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Русия
Украйна е унищожила 10 руски дрона
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Eпа голяма работа! Жито ли предлагате?
6
7
 
2
 
! Отговори
българин от македони преди 1 седмица
Държава с име "Р Македония" не съществува!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако му гледате интервютата, особено по-старите, говори с много разбираема за бъларите интонация, за разлика от това полусрпско лаене, което се наложи в последните 15-20 години в Македония.
4
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Жалко, Бог да го прости! Мисля, че не беше в никакъв слъчай българомразец.
3
3
 
4
 
! Отговори
Фико Цветанов преди 1 седмица
До Цветан ФиковПогрешното е при тебе. През 1991 г. държавата си е "Република Македониja" днес е "Република Северна Македониja"
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дърт комунист по 100 г. живуркат :)))
1
5
 
9
 
! Отговори
Цветан Фиков преди 1 седмица
Статията е списувана погрешно/ Няма държава Република Македония. Официалното име е Република Северна Македония