Търсенето на имоти в Русе изпреварва предлагането на жилища

Специален гост сред лекторите на Real Estate Business Forum беше д-р арх. Иван Ениманев
Обновена: 18 юни 2024 13:58 | 18 юни 2024 13:53, Красимир Ангелов
17
Търсенето на имоти в Русе изпреварва предлагането на жилища

Търсенето на имоти в Русе изпреварва предлагането на жилища, а купувачите са предимно млади хора с добри доходи. Това стана ясно по време на Real Estate Business Forum в региона на 17 юни, където експерти от бранша очертаха тенденциите за имотния пазар, кредитите по нови жилища и развитието на градоустройството.

Предпочитаните райони в Русе са „Център“ и „Възраждане“, но заради очакванията за паркова зона в кв. „Здравец“ жителите насочват вниманието си и в този район. Това стана ясно от Надежда Няголова от ЕРА Надежда, като тя информира присъстващите, че се наблюдава интерес към втори инвестиционен имот и към еднофамилни къщи извън града.

Д-р Николай Лазаров, директор Управление Продажби Индивидуално банкиране в Пощенска банка, очерта какви са тенденциите около жилищното кредитиране и посочи, че се наблюдава 7% ръст на средните суми на усвоените жилищни кредити в Русе, а възрастта на кредитоискателите е до 45 години. Лазаров допълни, че  69 % е средният процент финансиране от стойността на купувания имот.

По време на срещата с региона на Real Estate Business Forum специален гост сред лекторите беше д-р арх. Иван Ениманев, главен архитект на Русе. Той увери аудиторията, че усилията са насочени към изграждане на затворени комплекси, обособяване на паркоместа и подобряване на зоните за отдих, за да се усъвършенства средата на обитаване. Арх. Ениманев сподели, че се предвижда развитие на вилните зони на Русе в зони за жилищно строителство.

„Като град с най-голям брой паметници на културата общинското ръководство на Русе се фокусира в опазването, реставрирането и социализирането на това културно богатство в диалог с Министерство на културата“, допълни главният архитект Иван Ениманев.

За втора поредна година бизнес форумите на imoti.net - Real Estate Business Forums, се провеждат в подкрепа на фондация "Очи на четири лапи", в която се обучават кучета-асистенти на незрящи и на хора с диабет, аутизъм и двигателни проблеми. Присъстващите на срещата във Велико Търново ще могат да научат повече за фондацията от Румен Борисов и неговото куче-водач Ураган, които са специални гости на форума.

Следващите срещи на Real Estate Business Forums 2024 ще бъдат през месец октомври в Пловдив и Варна.

Бизнес дискусиите са част от проекта Real Estate Business Forums and Awards, конкурсът, отличаващ най-добрите в сектора на недвижимите имоти спрямо изминалата година. Церемонията по връчване на престижните статуетки се проведе през месец май, като списък с всички отличени може да бъде разгледан – ТУК. Проектът се осъществява в унисон с цялостната мисия на портала за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Генерален партньор на Real Estate Business Forums & Awards 2024 е Пощенска банка. Основен партньор е Имоти Премиер.  Проектът се организира с подкрепата на Unique Estates, New Estates,  Явлена и ЕРА Недвижими имоти.

Институционални партньори на проекта са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“, Камарата на строителите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес и Камара на архитектите в България.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Русе
Още от Страната
Министър Малинов: Водородните технологии са бъдещето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Совет от мъдрец преди 6 дни
Бъдете умни,деца!Балона с жилищата в бг някой ден ще пукне яко,защото не е нормално в такава бедна държава без никакво производство имотите да са като в Монако! Не купувайте имоти за вложение освен ако не се нуждаете спешно за живеете!Влагайте главно в злато и на второ място в земя и когато цените паднат драматично тоя имот,който го купувате сега ще ви излезе на много ниска цена!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не беше ли Русе от градовете дето последните 30 години загубиха повече от 1/3 от жителите си. Сега пък нямало къде да живеят?!
14
0
 
7
 
! Отговори
Jo преди 1 седмица
Тия са на принципа: "Една простотия като я кажеш 100 пъти става истина". ***, има лиоще балъци да ви вярва? Май има, като все още купуват съборетини на цени като в центъра на Варна....
13
1
 
10
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
Пффф, не ми се четат поредните лъжи, трябва да си мозъчно увреден за да вярваш на такива статии.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Винаги търсенето на ОПРЕДЕЛЕН ТИП имоти е надпреварвало в пъти предлагането. Например, в момента се търсят луксозни къщи в селата около големите градове. Хубаво, ама няма. Това, което се предлага, е бутафорно ново строителство със 150м2 дворче, колкото терасата ми в София... Имам поне 10 близки приятели, търсещи смислен луксозен имот до големия град с приличен двор (разбирайте поне 1000м2). Е няма. Или са тотални съборетини, или с миниатюрни дворчета.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време е и данаците да станат запдни.особено са тия който са празни. Да видим дали сме цъфнали и вързали
10
0
 
6
 
! Отговори
Питайте русенци преди 1 седмица
какво мислят по въпроса. Сигурен съм, че са много доволни от развоя на събитията, да ги доят допълнително.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Германия предложения с цени около 5-6 хиляди евро с околни транспорт, паркове, университети, болници излизат с по-голяма площ от бетонното гето в центъра на София, които се водят около 3 хиляди на квадрат. Сметнете сами за какви далавери говорим в България. Плюс това в Германия за спиране на спекулата при препродаване в кратък срок се дългат големи данъци
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бантутистан е номер едно в света по празни апартаменти. Тикат си парите в апартаменти, щото щели да идват тук да се избиват да ги купуват.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То сега като падне половина Пловдив след земетресението е наред Русе, Вранча и без това е близо. Тогава не цените, ами имотите ще падат.
6
0
 
16
 
! Отговори
Порно на Държава преди 1 седмица
Очакваме панелните и бетонните коптори на цена от минимум един милион евро за гарсониера - ателие при гълъбите. Коптор за по малко не требе да се дава. матриалО требе да се дере.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То в БГ е голям зор да си купиш нвкаква тясна панелка за 200-300 хиляди лева, после да хвърлиш още 500 да я ремонтираш и до края на живота ти да плащаш кредита по нея а на Запад с парите от такъв кредит можеш да живееш в голяма двуетажна къща с двор
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Професия - Мошеник! Кво става с хората и със света, бе,...
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То Русе по цени на жилищата гони Ню Йорк и Лондон и прави горди всички русенци че и ние по нищо не отстъпваме на тези световни икономически центрове....
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Търсим панелка за 10 бона :)))
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, ми много ясно. Защото цените са твърде ниски. 3000 евро на квадрат е адекватно, според мен :D