До 9 юли Радев е задължен да свика новия парламент

Старото НС се разпуска след клетва на новото правителство
Обновена: 13 юни 2024 12:25 | 13 юни 2024 12:25, Инна Ангелова
10

Очаква се ЦИК да обяви имената на новите 240 депутати, а те да решат дали ще останат в Народно събрание. Президентът Румен Радев все още не е обявил кога ще свика първо заседание на 50-тото Народно събрание. Той е задължен до 9 юли да го направи.
 
Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев обяви в "България сутрин", че основният закон на страната вменява на президента задължението в едномесечен срок от проведените избори да свика Народно събрание.

"До 9 юли следва да бъде свикан новоизбраният парламент. Старият не се разпуска автоматично, а с акта на полагането на клетва от страна на новоизбраните народни представители. 49-ят парламент все още функционира. Няма нещо да им забрани да упражнят цялата власт, която е предоставена на парламента", заяви д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Преподавателят обясни в детайли каква е процедурата:

От момента на полагане на клетва се конституира новият парламент и народните представители веднага могат да внесат законопроекти и да отправят питания. На първото заседание следва да бъде избран председател и зам.-председатели. Първото заседание може да продължи няколко дни, но това не означава, че нямаме 50-и парламент и че 49-ият функционира.

След това трябва да се конституират парламентарните групи, за да започне връчването на мандатите за съставяне на правителство. Няма срок за провеждане на консултации, но има срок от момента на връчване на първия мандат. Няма срок за провеждане на консултациите между президента и парламентарните партии.

Ако се изчерпат първите два мандата, президентът връчва мандат за трети опит за правителство. Тя няма ограничение в срока, в който да предложи правителство, стана ясно още от думите на д-р Колев.

Според него се наблюдава правилна парламентарна практика да се забрани на отделилите се депутати да влязат в друга парламентарна група. В този смисъл отцепниците не могат да образуват парламентарни групи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ДПСНСГЕРБправителство
Още от Избори 2024
Григорова в София, сега "Величие", Радев ще е червеният картон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се знае. Радев вече погази два пъти конституцията, защо да не го направи трети път? Като видя, че номерата му минават, защо не?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Величие са руския проект на Радев. Както той се вмъкна изневиделица във властта, така и неговите - уж отникъде, всъщност от Русия. Това, че били за ЕС и НАТО, са приказки за парлама, прах в очите, за да излъжат народа, че не са като възрожденците. Всъщност са против, но засега не се издават. Е, вече се поиздадоха за това-онова. Те са Рундьовите хора. Отдалече миришат на зелени чорапи.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рундьо ще бави до 59-тата минута, докато не измисли с другите путински агенти и колеги нов прът в колелетата на държавата.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3. Създава се ал. 4:(4) С полагането на клетвата НА новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание. КОЙ ФИЛИЛОГ ЩЕ НИ КОМЕНТИРА ТАЗИ РАЗПОРЕДБА НА ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА???
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
0.5 процента от българите вярват, че политиците са полезни. 14.5 процента симулират, че вярват и участват в избори, защото знаят, че има доносници, и не искат да си загубят държавната заплатка и пенсийка. Статистиците, пардон стъкмистиците, умножават бройката по 2 и се радват на 30 процента ВЯРА В ИЗБИРАТЕЛНОТО ШОУ ! ДЕ ФАКТО БЪЛГАРИНЪТ Е МЪДЪР, НЕ СЛУЧАЙНО СТОЛИЦАТА НИ Е СОФИЯ. БЪЛГАРИНЪТ СЕ ЗАБАВЛЯВА С ПОЛИТИЧЕСКИТЕмаймуни от парламентарния зоопарк. 130 партии, АМИ ТЪЙ ДЕ ! ЩО КВИЧЕНЕ ПАДА !
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев ,да си иде на село !!!! Този злобен ,некадърен ,противен руски кавал ,върна България 10 - 15 години назад .за последните три години и кражбите на служебните му правителства ...
2
4
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
БОЯТ НАСТАНА! ОТСЕГА НАТАТЪК ЩЕ ЧУВАМЕ ВСЕ ПО-ТРЕОЕРЕЩ И ПО-ТРЕОЕРЕЩ ГЛАСЕЦА НА ТУРЧИНЪТ С ЪС СЪВЕТСКО ВЪЗПИТАНИЕ И САКСКОБУРГОТСКА "КРЪВ" ЗМИЙСКА РУМЕН РАДЕВ! ЗАПОЧВА ГОЛ КУПОН!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
глупости, след изборите, мандатът на старото НС изтича, старото НС ли ще гласува новото правителство?