Мъск все пак ще получи $56 милиарда от Tesla

По-рано милиардерът заплаши с напускане
14 юни 2024 16:00, Инна Ангелова
9
Мъск все пак ще получи $56 милиарда от Tesla
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акционерите на Tesla одобриха спорния план от 56 милиарда долара възнаграждения на изпълниятелния директор Илон Мъск, предаде Ройтерс. Това е подкрепа за биснемсна и управлението му, но съща така това е и стимул да запази фокуса си върху най-големия си източник на богатство.

По време на годишното събрание на акционерите в Остин, Тексас, Мъск описа себе си като патологичен оптимист. "Ако не бях оптимист, това нямаше да съществува, тази фабрика нямаше да съществува", каза Мъск под аплодисменти. "Но накрая се справям. Това е важното", допълни той.

Сделката, постигната още през 2018 г., предвижда Мъск да получи около 300 милиона акции на Tesla, ако компанията изпълни поредица от цели за период до 10 години,  сред които увеличение на пазарната си капитализация от около 50 милиарда долара до 650 милиарда, допълва ДПА.

Въз основа на тази цел стойността на пакета беше оценена на около 56 милиарда долара.

След бърз растеж Tesla бързо достигна целта от 650 милиарда долара. Понякога пазарната стойност на компанията дори надхвърляше 1 трилион долара, което означаваше, че пакетът от възнаграждения на Мъск временно струваше около 100 милиарда долара.

Оттогава търсенето на електромобили се забави значително и компанията сега се оценява на около 580 милиарда долара на фондовия пазар. Мъск съобщи, че предложенията са получили огромна подкрепа. Одобрението обаче не решава съдебно дело относно пакета заплати в съд в щата Делауеър, което може да се проточи с месеци, според някои правни експерти.

Съдията по делото анулира пакета от заплати през януари, описвайки го като "непостижим".

Мъск също може да бъде изправен пред нови съдебни дела за пакета, който ще бъде най-големият в корпоративната история на САЩ, съобщава БТА.

"Не е приключило", каза Брайън Куин, професор в Юридическия факултет на Бостънския колеж. Съдията от Делауеър ще проучи гласуването и ще изиска от "Тесла" да докаже, че процесът не е бил принуден или неправомерно повлиян от Мъск, каза той.

Бордът заяви, че Мъск заслужава пакета, защото е постигнал всички амбициозни цели за пазарна стойност, приходи и рентабилност. Големите инвеститори, включително Системата за пенсиониране на държавните служители в Калифорния, известна като CalPERS, нарекоха пакета за заплащане "прекомерен".

"Илон Мъск и председателят на компанията Робин Денхолм направиха това относно лоялността на главния изпълнителен директор и представиха гласовете като решение за това дали компанията може да задържи Мъск", каза Айвън Фришберг, главен директор по устойчивост в "Амалгамейтед банк" (Amalgamated Bank).

Въпреки че Мъск несъмнено е движещата сила на компанията и се приписва голяма част от нейния успех на него, продажбите и печалбата на компанията се забавиха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от САЩ
Байдън няма да намали евентуалната присъда на сина си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И какво, като напусне?
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
БМК за мъск!
7
1
 
2
 
! Отговори
Тирбушон преди 3 дни
А старлинк щеше да е за мирни цели...
6
1
 
2
 
! Отговори
Трезвеник мистик преди 3 дни
До пияница мистик ... Велик.. велик... колко да е велик? Слаба ти е паметта , та нека ти припомня. Повече от СЕДЕМ ГОДИНИ НАСА му налива невъзвращаеми субсидии за милиарди в Спейс Екс , за да може да си направи ракетата дето все се взривява. В компанията му работеха инжинери на НАСА в лаборатории на НАСА, по технологии на НАСА с патенти притежавани от НАСА. Едва преди няколко години построи и обурудва нещо свое. А знаеш ли че тоя ВЕЛИКИЯ НЯМА ИНЖЕНЕРНО ОБРАЗОВАНИЕ.. Няма бе. Няма....
5
3
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 дни
Мъскът е ВЕЛИК!!!! Тук много дрогаре таксиджии, охранители и пенсионери си мислят, че уж държавата му давала пари, ама аз досега не съм виждал САЩ да раздават пачки, понеже все пак са си върха на капитализма :))) Повтарят си го и си го вярват, също както и че им слагат чипове и ги пръскат с кемтрейлс. Истината обаче е, че Мъск е страхотен ум и визионер и видя, че електрокарите губят позиции и прецени да си вземе парите навреме и да прави нещо друго :))) Като преносимите къщи да речем
4
1
 
1
 
! Отговори
Всъщност... преди 3 дни
Тези пари му трябват спешно на Мъск. Не може повече да отлага. СоциЯлната му мрежа Хъ го е закъсала здравата. Миналата година Мъск продаде свои акции на Тесла за да спаси Хъ от фалит, после принуди СпейсЕкс да стане спонсор и да сключи договор за реклама за стотиси хиляди.. ама не стигат. Тия 56 млрд, тамън ще помогнат на оная ппаттка дето Мъск я нае да направи от Хъ платформа за интернет банкиране и всякакви подобни иддиотщини... Трябва да покаже печалби от тоя западнал Туитър иначе... OUT !
3
0
 
1
 
! Отговори
Сенеката преди 3 дни
Да си има човечеца!
2
1
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 дни
капитализъм по американски - правиш компания за квото и да било , пускаш акции на борсата обираш парите на балъците и ставаш милиардер .... а има пак не разбрали за кво става въпрос ....
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Скоро ще скочи от 20-ия етаж... Дали ще успее да ги похарчи тези 56 млрд?