Си Дзинпин: САЩ подтикват Пекин да нападне Тайван

Китай няма да падне в капана, допълни той
Обновена: 16 юни 2024 19:20 | 16 юни 2024 18:47, Анисия Иванова
58
Си Дзинпин: САЩ подтикват Пекин да нападне Тайван
Снимка: БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин е казал на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Вашингтон се опитва да подтикне Пекин да нападне Тайван, съобщава "Файненшъл таймс".

Китайският лидер е предал предупреждението и на вътрешни служители в собствената си страна.

Си е отправил предупреждението на среща с фон дер Лайен през април 2023 г. Той е заявил, че САЩ се опитват да подмамят Китай да нахлуе в Тайван, но че няма "да се хване на въдицата".

Коментарите на Си дават представа за мисленето му по отношение на Тайван - най-наболелият въпрос в отношенията между САЩ и Китай.

Някои китайски учени и пенсионирани военни твърдят, че Вашингтон се опитва да провокира Пекин, като предоставя оръжия на Тайван и прокарва други мерки, за да подмами Китай към военна конфронтация.

В изказване пред Азиатското общество през януари Цуй Тианкай, бивш китайски посланик във Вашингтон, заяви, че Китай "няма да падне в капана, който някой може би ни подготвя", с което направи скрита препратка към САЩ.

Разговорът на Си с фон дер Лайен е първият известен случай, в който той прави това твърдение пред чуждестранен лидер. Си заяви също, че конфликт със САЩ би унищожил много от постиженията на Китай и би подкопал целта му за постигане на "велико подмладяване" до 2049 г. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: КитайСАЩТайван
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 седмица
Тайван - Китайската Украйна..?!
48
1
 
2
 
! Отговори
Георгиев преди 1 седмица
И Тайван и Украйна ще се завърнат в родините си, колкото и да не им се иска на краварите!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пекин едва ли ще нападне република Китай, САЩ нямат с какво да ги принудят.
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още един комунист , който остаря и почна да мисли за войни. Това е Нелепо. Вие имате половин Азия и ще нападате 5 метра остров ? Това ще.е голямо черно петно върху Китай. Най вероятно ще доведе до край на търговското господство. Реакцията не света и хората, ще е унищожителна за китайската икономика.
45
7
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Другарят Си е умен,за разлика от празноглавото КГБ Жуже в Москва.Няма да се хване на въдицата,която московския шаран захапа и нахлу в Украйна.
44
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ето затова американските бази в България трябва да бъдат махнати. Утре янките ще решат да правят война между две български области.
43
6
 
15
 
! Отговори
знае го всяко хлапе преди 1 седмица
Америка и Мир, са две несъвместими неща
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А колкото до ядрените оръжия, китайската ядрена програма я е правил СССР в началото. С това падат всички опорки от тип "ще скараме русия с китай"
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
43 ти още ли се напъваш с опорките ве либералшизофреник? Казано ти е по-долу съвсем ясно - САЩ официално признават Тайван за провинция на Китай. Има документи за това.
40
4
 
4
 
! Отговори
крундел преди 1 седмица
ех тия американци, след бункерният молец и мечо пух ще излъжат... все едно са 5 годишни деца тия...а иначе заплахите на мечо пух действат, само дали си дава сметка, че за държава, която произвежда може би най-трудното нещо за произвеждане и притежаваща сериозен научен и финансов ресурс, правенето на ядрени оръжия е детска игра...
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китай и Тайван да седнат и да се разберат за обединение със съответните гаранции. Това противопоставяне на един и същ народ не е добре за самите тях.
38
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Президентът Си е мъдър човек!
37
8
 
9
 
! Отговори
До 39 преди 1 седмица
Който не слуша не чува. САЩ официално признават Тайван за провинция на Китай. Има документи за това. Освен това според тези документи САЩ нямат право на продажби на оръжие на Тайван. В действителност САЩ са разположики военни инструктори в Тайван и дори наскоро разположиха морски пехотинци на остров на броени километри от мейнланд Китай. Безпрецедентна ескалация. Правят си посещения в Тайпей през главата на Пекин и се месят във вътрешната политика на Тайван постоянно. Това какво е според вас?
36
14
 
13
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Тоя е луд. Аз в нито един момент не съм чул или прочел някъде САЩ да подтикват Китай да нападне Тайван. А дано да беше така,ама не е. Той и Костадинов разправя,че САЩ били създали Величие,ама вече сме свикнали американците да бъдат обвинявани за всичко. По-важното е обаче,че САЩ закъсняват с удара,а това ме дразни до безумие. Засега само Израел прави нещо стойностно.
35
13
 
19
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 1 седмица
И този колхозник почна с лъжите като ПyTLeR. И него САЩ го били накарали да нападне Украйна и да отвлече 20 000 деца от там!
34
5
 
3
 
! Отговори
Бг преди 1 седмица
Искам Пекинда нападне Укарайна ! Падат за месец
33
15
 
14
 
! Отговори
От ФАЩ внушаваха преди 1 седмица
Те и от ФАЩ се опитаха да внушат на бай Си, че ядрените ракети, които са нацвъкали навсякъде около Китайската държава били срещу голямата заплаха от Иран. Опитваха, опитваха внушаваха му, ама не чува и това е! Ей опак човек ей, тоя Си! Не се поддава на внушенията на мирните НАТО-вци и ФАЩовци!
32
16
 
14
 
! Отговори
Сипнаха ми ярма преди 1 седмица
Сипнаха ми малко ярма от Козяк. Казаха ми, че Русия просто няма начин да спечели. Няма. И Китай също нямало да спечели. И също, че Путин е виновен. Дойдох тук да го напиша и се връщам обратно на Козяк за вечерната дажбица ярма.
31
6
 
8
 
! Отговори
BG преди 1 седмица
Си се усеща а нашите политици не.
30
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ подтикват Пекин да нападне Тайван? Сега да не се окаже пак че Тайван нападнал Китай? Тоя същия като Путин, все САЩ нещо ги кара да правят. Акъл в главата си нямат ли че някъв САЩ ще им държи ръцета да водят братоубийствена война!