Щатът Канзас с дело срещу "Пфайзер" за ваксината за COVID-19

Компанията подвела за безопасността и ефективността на препарата
18 юни 2024 10:30, Елка Василева
88
Щатът Канзас с дело срещу "Пфайзер" за ваксината за COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Главният прокурор на щата Канзас Крис Кобах заведе дело срещу фармацевтичната компания "Пфайзер" с твърдението, че са подвели  обществеността относно безопасността и ефективността на ваксината срещу COVID-19 и са нарушили Закона за защита на потребителите, предаде кореспондентът на БНР.

Канзас е първият американски щат, който завежда подобно дело. Засега са потвърдили за подобни действия и от Айдахо, има информация, че още 5 щата са готови да го направят. Миналата есен от Тексас също имаше жалба с подобни обвинения.

В заведеното дело се твърди, че от "Пфайзер" са подвели жителите на щата Канзас относно рисковете от ваксината срещу COVID-19 и са прикрили  доказателства за прояви на миокардит и проблеми с бременността.

Компанията е обвинена, че е създала погрешно впечатление за ефективността на ваксината, въпреки че са знаели, че действието намалява  и не предпазва от вариантите на COVID-19.

Фармацевтичната компания е упреквана още, че чрез социалните медии е "цензурирала" критиките към ваксините. Всичко това е в нарушение на Закона за защита на потребителите в Канзас и от щата настояват да получат парично обезщетение.

"Пфайзер" обяви, че ваксината срещу COVID-19 е спасила живота на безброй хора и данните на компанията за ваксината са точни и основаващи се  на науката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: деловаксинаКанзас
Още от САЩ
Спад в подкрепата за Тръмп преди изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
Аз нали си направих милионите, викайте колкото си искате. Моя мъж ще ви трясне още една ваксина за затъпяване.
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"очевидно" - муквай бе - слагай маската и мълчи - ти казах - да не чувам да пискаш без позволение, антиваксаджиите са просто един изгърмян презаватив - те не са нормални
81
1
 
3
 
! Отговори
Очевидно преди 1 седмица
Няколко ваксаджии тук си гризат ноктите как са се прекарали с експерименталките и сеят жлъч, обвинявайки щатските власти на НЯКОЛКО щата в некомпетентност. Не бе, мили ваксинатори, имате пълното право да си забиете още няколко бустера и да станете безсмъртни завинаги! Нямате НиКАкВИ права обаче върху свободата на моя избор! Чат ли си стадо?
80
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Неваксинираните гърмят като пуканки от Ковида, а той се заблуждава как ваксините били виновни. Няма ли най-накрая да се осъзнаете антивсичко хора. Падате като мухи и пак се връзвате на конспирациите.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Антиваксърите се пукат от яд защото имахме супер ефективни ваксини в началото преди да мутира толкова вируса и защото те всички се ваксинираха като изпревариха и най-върлите ваксъри." - Ако искаш може да се срещнем лично, да ми предложиш 1 млн. лева срещу това да се ваксинирам и да ти откажа гордо и непоколебимо. И не, не съм милионер т.е. за един милион лева бих направил доста неща, но не и да се ваксинирам. Голяма грешка е да си мислиш, че другите разсъждават като теб!!!
78
2
 
3
 
! Отговори
сърдечни проблеми преди 1 седмица
и без това залоилите се американци сега са със увеличена сърдечна недостатъчност и заради ваксината...
77
2
 
7
 
! Отговори
Я! ко стаа бе! преди 1 седмица
чипираните отвръщат на удара?!
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Антиваксърите се пукат от яд защото имахме супер ефективни ваксини в началото преди да мутира толкова вируса и защото те всички се ваксинираха като изпревариха и най-върлите ваксъри. Един чистокръвен няма сред колкото и да ревеше по форумите.
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Антиваксърите пак не са разбрали. Този път за какво съдят Пфайзер." - Кое не сме разбрали? Ти можеш ли да четеш? Щом можеш прочети статията. Можеш ли да пишеш? Щом можеш обясни какво не сме разбрали. Компанията ще бъде съдена за подвеждане относно безопасността и ефективността на ваксината т.е. не е толкова безопасна, колкото си мислиш ти и не е толкова ефективна пак колкото си мислиш ти. Ти си един от подведените, но дори и да ти го обясняват, пак не зацепваш. Моля те,бии си бустера и толкова.
74
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Запознат - Ти имаш ли завършен 5-ти клас? Правиш ли разлика между 1 на 1 000 000 и 1 на 100? Когато завършиш 5-ти клас и когато започнеш да правиш разлика между двете съотношения, заповядай пак да коментираме. Естествено, че при всяко лекарство има странични ефекти. Въпросът е колко често се проявяват и какви са те. И между другото в самите листовки на ваксините си пишеше, че тестовете ще приключат края на 2023-а/2024-а, но ти понеже си много запознат, не си ги прочел хахаха
73
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Антиваксърите пак не са разбрали. Този път за какво съдят Пфайзер.
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предполагам според нашите ваксъри главният прокурор на щата Канзас е пло_скоземец, конспиратор, вярващ примерно на таксиджийте в София и на приказки с източник "една жена каза". Спокойно ваксъри, за да изплува истината трябва време. Дано да сте живи и здрави да разберете как се изг_авриха с вас и със здравето ви естествено с вашето любезно съдействие и инат. Лично аз ежедневно пишех коментари в интернет с предупреждения да не се подвеждате, но "страхът е лош съветник". Живи и здрави всички!
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз съм без Нито повтарям нито един тест за КОВИД и с фалш опс с таралеж ен сертификат;)
70
2
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 1 седмица
По същата логика на информационно затъмнение, може да се каже, че е причинила смъртта на "безброй" хора. Да си припомним диагнозите на нашите медици - починал от Ковид 19 със съпътстващо заболяване "черепно-мозъчна травма". Колко са починали от неадекватно лечение, можем само да гадаем.
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 68 - А, като си отидеш от тромб от Астра зенека? Не е моя диагнозата, лекарска е. След две ваксини и бустер. И не е стар човек.
68
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ковид изостря съществуващи заболявания - пример, ако имаш проблеми със сърцето и имаш живот 20 години, Ковид ти изостря проблема и може да си отидеш след 1 година. Ако имаш някакво заболяване което не е диагностицирано, ковид може да го задълбочи. Ковид може да доведе до увреждане на всяка телесна система, но си вий като вятъра глупости.
67
3
 
7
 
! Отговори
ВЕЛИКАТА РАБОТА преди 1 седмица
"Ваксините свършиха много добра работа в началото на пандемията и спасиха милиони." __ СЪЖАЛЯВЯМ,НО СПОРЕД ЕЖЕДНЕВНИТЕ ОТЧЕТИ НА ВЕЛИКАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С КОВИД19 В БГ - ПОВЕЧЕ ОТ 95% ОТ ЛЕКУВАНИТЕ В БОЛНИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ СА ПОЧИНАЛИ ОТ СЪЩЕСТВУВАЩИ ОТПРЕДИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,А КОВИД19 Е САМО ЩРИХ КЪМ ОБЩАТА КАРТИНА!!!...
66
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като не искате ваксини - слагайте поне МАСКА, който туй нещо, разхайтена работа, стойте под карантина в къщи като сте болни, не да ми хайманите, като антиваксъри без глави
65
2
 
6
 
! Отговори
Доцент Ангел Кунчев преди 1 седмица
До граф ПромоцийМен още повече ме е яд , защото сега се оказва, че съм един лъжец, лобист, комисионер и измамник....
64
0
 
4
 
! Отговори
Граф Промоций преди 1 седмица
Ей тъй кът стани, най - мъй е яд!