Милионерите в САЩ са повече от населението на България

Те са се увеличили с 500 хил. за една година
17 юни 2024 07:13, Нели Христова
167
Милионерите в САЩ са повече от населението на България
Снимка: БГНЕС

С 1 милион повече от населението на България са милионерите в САЩ за 2023 г. Това стана ясно от скорошно проучване на консултантската компания “Капджемини”. Данните показват, че милионерите в страната на неограничените възможности са се увеличили със 500 хил. до 7,43 млн. души, което е 7,3% ръст спрямо 2022 г. С това САЩ изпревариха останалия свят и затвърдиха първото си място по създаването на богаташи, съобщи Си Ен Би Си.

Общото състояние на милионерите в САЩ през миналата година е достигнало $ 26,1 трилиона, което е със 7 на сто повече спрямо предходната 2022-а. За целта на изследването милионерите са определяни като “хора, които притежават инвестиционни активи за най-малко 1 милион долара”. В тази сума не се включва пазарната стойност на основното им жилище, на предмети за дълготрайна употреба или с колекционерска стойност. Традиционно най-много са милионерите в Ню Йорк.

Забогатяването на американците през 2023 г. идва на фона на поскъпването на акциите на редица компании, търгувани на фондовите пазари в САЩ, и на рекордните стойности на водещите борсови индекси. Основни фактори за процъфтяващия фондов пазар са развитието на технологиите, базирани на изкуствен интелект. На този фон лихвените проценти остават високи, което увеличава парите, държани на влогове. Към това трябва да се прибавят и трилионите долари, които администрацията на президента Джо Байдън наля в икономиката на страната, включително и под формата на финансова помощ за потребители и производители.

Броят на американците със състояние от 30 милиона долара или повече е нараснал със 7,5% през 2023 г. до 90 700 души, а общото им състояние е достигнало 7,4 трилиона долара. В световен мащаб свръхбогатите представляват 1% от милионерското население.

Големият въпрос е дали бумът на богатството от последното десетилетие, първоначално подхранван от ниските лихвени проценти и ликвидност, а после от пандемичния стимул и AI, ще продължи. Глобалните конфликти, нестабилната политическа обстановка, лихвените проценти и потенциалното икономическо забавяне променят бизнес средата и правят бъдещото непредвидимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До do 142 Няма да споря с теб, защото и ние сме вид американска колония.
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А получават ли детски надбавки, както в другите нормални държави, а имат ли безплатно или евтино здравеопазване или пък образование, имат ли право на безплатно жилище или общежитие, ако са бездомни , могат ли да живеят без страх в държавата си или да се разхождат по всички улици без страх, а имат ли някакви права обикновените им граждани или живеят в страх от силните на деня и богатите, а какво създадоха и построиха в полза на населението си, държавата си и много други въпроси мога да задам.
140
0
 
0
 
! Отговори
do 142 преди 1 месец
До Анонименти сериозно ли ?!?!??? все едно това у БГ го няма налЕ .....
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля, че се намираме в Европа, а не в САЩ. И какво като имат милионери, какво построиха и направиха за народа си? Та там дори не се разхождат по улиците свободно хората, насилието е превърнато в норма; имат гета и маса бедни, бандитски квартали, наркомани, бездомни, необразовани, за които никой не се грижи и не им пука дори за собствения си народ и деца, в двете Америки е най-лошата и страшна система, в сравнение с останалите държави по света.
138
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 месец
И когато балончето каже пук, какво правим.
137
1
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
До Защо"Нищо не видял да е произведено в САЩ" - икономиката на САЩ е с висока добавена стойност, без да замърсяват природата си - софтуерът на вашия смартфон и компютър на от който четете този сайт са произведени в САЩ, софтуера на сървъра на който работят почти всички сайтове също, въобще всичко което ви заобикаля работи благодарение на софтуер и инструменти, операционни системи и т.н правени в САЩ.
136
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви неща стават в загнилата Америка. Хората мизерстват и няма за какво да си харчат минималните заплати и пенсии, затова стават милионери!
135
3
 
1
 
! Отговори
Голдман преди 1 месец
Милионерчетата като ги издумка Рихтер със 11-та степен и ще намалеят до нула. Природата не търпи *** и ***. Вижте как природата разчиства гъстонаселените места и си правете изводите.
134
0
 
2
 
! Отговори
Ушанката преди 1 месец
Има много русначета-боклучета които живеят на Запад, но иначе плюят по този лош запад! Познавам лично такива и когато задам въпроса защо си там, а не при външния ке.еф и там където няма канализация те мълчат и навеждат глави! Иначе само оня от банкя- Лойко е бил до камината, а НУЖКА да каже веднага за пътната карта!!!!
133
3
 
2
 
! Отговори
A в Рашистан колко преди 1 месец
ли са ? Там всъщност сигурно не са милионери, а са милиардери, и не са 6 млн, а са 6 хил, но за сметка на това 150 млн скоро ще ядат корени и треви. Направо по съвеЦката телевизия могат да преведат ТВ материала от техните братя от Северна Корея.
132
5
 
0
 
! Отговори
bob преди 1 месец
127 написа: "В интерес на истината повечето от Софиянци са милионери също - всяка добра къща ако не сега скоро ще е около милион"Да ама в рубли не в долари!
131
3
 
1
 
! Отговори
Янко преди 1 месец
Защото производството не носи пари ако не е продукт с високо добавена стойност, а БВП е просто хвърчаща статистика. Кво значи Китайско БП като 90% от амер.корпорациите са там Направили са си заводи и изнасят за света.Да не мислиш,че го правят от алтруизъм и че печалбите имотиват в Китай.В Китай ползват живата сила,ресурса,енергията и територията,защото ако същото се рави в Орегон Iphone13Трябва да е 9000$ т.е схващаш ли разликата и защо Епъл струва 2 Трилиона.
130
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Защо2,3 милиарда долара е производството на САЩ или 12% от БВП. При Китай процентът е 28%.
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 93 - работил съм и като фреелансър, доходите са несравнимо високи. тия врътки ми омръзнаха, а и от компанията, като усетят че им вършиш работа, ти предлагат постоянен договор, ако искаш да продължиш да работиш ...
128
5
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 месец
С отказа от търговия с долари в света - американските милионери ще станат повеч от американците.
127
2
 
6
 
! Отговори
Реалност преди 1 месец
2 милиарда за самолети , 2 милиарда за БТР и - бедни българи и американци милионери .
126
0
 
4
 
! Отговори
w преди 1 месец
Всеки, който живее в България и има имат на село е милионер
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много неща са вече повече от населението на Територията.
124
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Mилионер в САЩ е всеки който има къща - просто къщите там сега / далеч.не когато са купувани/ са над милион . А иначе човека може да си дъвчи стари корички хляб. В интерес на истината повечето от Софиянци са милионери също - всяка добра къща ако не сега скоро ще е около милион
123
0
 
0
 
! Отговори
Ruse преди 1 месец
Айде бе!