Върховният съд на САЩ отмени забраната за "плъзгащи се приклади"

Това е удар по усилията за по-голям контрол върху оръжията
15 юни 2024 09:14, Елка Василева
26
Върховният съд на САЩ отмени забраната за "плъзгащи се приклади"
Снимка: архив, БГНЕС

Върховният съд на САЩ нанесе удар по усилията за по-голям контрол върху оръжията, като отмени забраната за "плъзгащи се приклади" - устройство, което увеличава скоростта на стрелба на полуавтоматичните пушки, като на практика ги превръща в картечници, предаде Франс прес.

Веднага се появиха призиви към Конгреса да се намеси и да промени закона, посочва АФП.

Изникна споменът за масовото убийство в Лас Вегас, най-кървавото в съвременната американска история, при което на 1 октомври 2017 г. бяха убити 58 души и над 500 бяха ранени. Повечето от 22-те пушки, използвани от извършителя на кръвопролитието, са били снабдени с тези плъзгащи се приклади и по този начин той е можел да изстреля до девет куршума в секунда.

Шестимата консервативни съдии на Върховния съд, противно на съвета на тримата прогресивни, стигнаха до заключението, че Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, което е федерална агенция, е превишило правомощията си, като по времето на управлението на президента Доналд Тръмп през 2018 г. е преквалифицирало полуавтоматичните оръжия с плъзгащи се приклади в картечници, забранени със закон от 1934 г.

"Считаме, че полуавтоматична пушка, оборудвана с плъзгащ се приклад, не е картечница, защото не може да изстреля повече от един изстрел само с едно натискане на спусъка", заключи съдия Кларънс Томас от името на мнозинството във Върховния съд.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Оръжието в САЩ служи за избиване на афроамериканците помежду им и от полицията. Няма да го забранят до изчезването на последния афроамериканец.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Службата по контрол за алкохол и цигари, отговаря и за оръжията. Американци.
22
2
 
5
 
! Отговори
нас кво ни брига? преди 3 дни
свещ ли да им запалим, що ли?
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Излиза, че при управлението на "лошия" Тръмп автоматите са били забранени, а сега "добрите" демократи отново ги разрешават, без да се интересуват, че ще има хиляди убити и осакатени, важно е пари да падат..
20
1
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 3 дни
До оръжейно лобиАвтоматът и картечницата са две различни неща. И двете са забранени за цивилните в САЩ. Там е позволено най-много полуавтоматично оръжие. Тоест едно натискане на спусъка, един изстрел.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До До Анонимен 17 психично болен, говоря за ДЪРЖАВИТЕ по принцип, не дават да имаш орйжие, освен когато решат, че трябва да воюват с някого си за нещо си - тогава пък няма опция да не вземеш оръжие
18
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 3 дни
За Рассия ли говориш?
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И после, като решат - тикат ти пушка насила в ръцете и насила те пращат да стреляш по някого.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Отделните щати се опитват да ограничат оръжията по един или друг начин, но винаги някой обжалва съответния закон пред Върховния съд и той го отменя, като противоречащ на "втората поправка", която гарантира правото всеки да има оръжие и да го носи по улиците....
15
0
 
9
 
! Отговори
ОРЪЖЕЙНО ЛОБИ USA преди 3 дни
СЧИТАМЕ,ЧЕ АВТОМАТ КАЛАШНИКОВ НЕ Е КАРТЕЧНИЦА,ЗАЩОТО АВТОМАТИЧНИЯТ МУ СПУСЪК,ТРЯБВА ПОСТОЯННО ДА СЕ ЗАДЕЙСТВА ОТ ЗАТВОРНАТА РАМА!!...
14
1
 
11
 
! Отговори
Начо преди 3 дни
9 пъти в секунда с ръчно оръжие?Ех,стана ми интересно.
13
0
 
8
 
! Отговори
РПГ преди 3 дни
Защото в Швейцария пият мляко от *** крави и са по-спокойни и уравновесени.
12
1
 
7
 
! Отговори
Ббб преди 3 дни
Страшна новина..
11
0
 
14
 
! Отговори
Парадокс преди 3 дни
В САЩ имат проблем с незаконното оръжие притежавано от наркоразпространителите и хората от гетата. Ежедневно стават престрелки с такова оръжие. Вместо това фокуса на медийната пропаганда е преместен върху законното право на лично оръжие за самозащита. Затова съда и обществото държат да запазят закона непроменен.
10
1
 
21
 
! Отговори
Капитанът преди 3 дни
Въпрос на манталитет. Най въоръженото цивилно население в Европа са швейцарците , но въпреки това там няма масови убийства ,както в САЩ.
9
2
 
15
 
! Отговори
запознат преди 3 дни
Именно правото на оръжие е в основата Америка да бъде номер 1, дори и да ги задминат Китай и други, ще си останат номер 1 демокрация. И всичко идва от правото да притежаваш оръжие, тогава няма как да има местни феодали, които да мачкат матриала.
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В САЩ имат достатъчно оръжие в обръщение. Крайно време е да започнат да ограничават . Защото една добра идея от времето когато оръжието е било с предно пълнене и с ефективен обхват от 50 м е съмнително до колко е приложима в днешната реалност.
7
1
 
11
 
! Отговори
Шах преди 3 дни
Дяволът се,, плъзга,, в човека през джоба му.
6
1
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 3 дни
Напълно подвеждаща статия. Сигурно дори не става въпрос за картечници, а напълно автоматични оръжия. Полу- значи един изстрел при едно натискане на спусъка. Авто- непрекъснато стрляне при натискане и задържане на спусъка.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 3 - Че тони да е забранено ... Къф е зорат?