Ще правят пълен одит на агенцията за борба с градушките

Още около 24 ракетни площадки са нужни в страната
14 юни 2024 19:42, Анисия Иванова
27
Ще правят пълен одит на агенцията за борба с градушките
Снимка: БГНЕС

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министърът на земеделието Георги Тахов. Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата й, предаде БГНЕС.

Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от кмета на община Нова Загора Галя Захариева кризисен щаб. Снощи пороен дъжд придружен с градушка с големината на яйце причиниха щети по сградите, автомобилите и зелената система на града и унищожиха реколта от 4 хиляди хектара в 8 населени места в общината.

За проверката в Изпълнителната агенция за борба с градушките министър Тахов каза пред земеделците в Нова Загора, че нищо няма да се спести и нищо няма да остане скрито. Той каза още, че е разпоредил документите за плащане на обезщетения и плащанията да бъдат придвижени бързо. От своя страна директорът на Изпълнителната агенция за Борба с градушките инж. Валери Ценов заяви, че от началото на сезона са изстреляни над 9 хиляди ракети. За тяхното качество, той обяви, че отговарят на изискванията. След анализ е установено, че трябва да бъдат разкрити в цялата страна още около 24 ракетни площадки. Кметът на Нова Загора Галя Захариева обяви, че започват почистването на града и огледите на сгради и инфраструктура.

Аз лично към днешна дата не бих казал, че имам някакви съмнения в работата им, но по-скоро искам да надградим ефективността, а това става именно през отчитане на реалното състояние, което е, заяви Тахов.

Инж. Валери Ценов, директор на Изпълнителната агенция за Борба с градушките, каза: Последната обществена поръчка имаше една фирма, която произвежда такъв тип ракети със съответните сертификати и съответните спецификации. Реагентът, който е заложен в ракетите е сребърен йодид. По спецификация той трябва да отговаря на определени условия, определени количества градови зърна да внася в облака. Тази спецификация е гарантирана със сертификат.

Галя Захариева – кмет на община Нова Загора, посочи, че са овладени всички проблеми с отводняването, прибирането на счупени клони и дървета в града. Утре продължаваме с чистенето. Смятам, че за два дни – събота и неделя, ако времето е така ще успеем да се справим, да изчистим града и да го приведем във вида, който трябва да бъде. В понеделник вероятно ще направим и пълния преглед на всички сгради, общински, за да видим каква е ситуацията с и да видим какво можем да изпратим към междуведомствената комисия за справяне с бедствия и аварии, подчерта Захариева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Страната
Сигнал от София: Необезопасени саксии летят от тераса при ураганен вятър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Причината да не стрелят е големият трафик на самолети над България, заради войната в Украйна,така че евроатлантиците ни удариха и да платят сметката.
25
0
 
0
 
! Отговори
запознат преди 3 дни
Ракетите се произвеждат в български бергман ад в едно забравено от господ място, фирмата никога не е била на печалба - доста странно нали. Проблемът е че за производството на сребърен йодид се изисква сребро, което е скъпо и по пътя на логиката на ***...
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
РАКЕТИТЕ НА КРУШАРСКИ ПРОТИВ ГРАДУШКА НЕ СТРУВАТ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАМЕНЯТ
23
0
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 3 дни
Щом е агенция значи агентите ползват джипки за сто бона,взимат заплати и не вършат работа,разбирай няма никакви резултати от Работата им.Таке и в Горите,ИАРА,Пътища и каквото се сетиш.Закривай смело.
22
1
 
4
 
! Отговори
Вие една градушка преди 3 дни
Неможете да спрете а камоли руска пакета град.Срам и позор за тази държава.Не е трябвало да съществува изобщо!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Агенцията за борба с трезвеността е това!
20
1
 
7
 
! Отговори
Лоша гледка преди 3 дни
Хайде сега да ги чуя тия, дето постоянно плюят по земеделците, какво ще кажат?
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
След градушка една купчина експерти да обявят защо не сме подготвени И след това .... догодина пак
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ама тая агенция, още ли съществува? Щото никак не си личи!
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И ще се тровим със сребърен йодид без да им мигне окото. Ама на кой му пука това срешу парите.
16
3
 
14
 
! Отговори
българина преди 3 дни
за 5 дни потроши 10 област и града... закривайте я оставете радарите... хора емигрирайте не си губете времето в тази държава. След 35 г сме още на ниво тротоари и улици ....
15
0
 
11
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 дни
Има един дебелак къде е редовен всяка седмица по заведениятa,няма да му казвам името.Прави яки маси с много пиене,жени,абе хвърля много кинти и той в The One,Mazo,Manco и обикаля постоянно надрусан и пиян на куче:):):)Диджеите го поздравяват редовно като"Богът на градушките":):):)Е този наистина заслужава тези с черешите,малините,къпините къде им замина продукцията да го хванат и да му потърсят отговорност,ама не по съдебен ред,а така по сръбски.Бой е.... и музика:):):)
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Отде да знаят къде ша бий градушката .... също като Земетресението :)))
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Главното от статията е в заглавието "ЩЕ".
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Важно е на шуробаджанаците всичко да е наред за да могат да крадат.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Винаги първо трябва да стане белята да се размърдат нечии задни части. После нищо не се прави и така до следващия път.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И кВо ще им броят дали им излизат ледените късове ли.
9
0
 
10
 
! Отговори
1984 преди 3 дни
След дъжд, качулка
8
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 дни
Всички от тази агенция за борба с градушките са за затвора!Големи измами стават там,но лошото е,че са за сметка на хората които се занимават със земеделие.Хващайте лопатите и отивайте да ги потрошите!
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Още около 24 ракетни площадки са нужни в страната"....................За да ги подарим и тях на Украйна ли?