Министър Малинов: Водородните технологии са бъдещето

Приложението им в промишлеността е от ключово значение
17 юни 2024 21:23, Анисия Иванова
31
Министър Малинов: Водородните технологии са бъдещето
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Развитието на водородните технологии в енергетиката ще дадат отговор на предизвикателствата, свързани с климатичните промени. Приложението им ще осигури надеждна, достъпна и чиста енергия в бъдещето“. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов в началото на дните на водородната електромобилност в България. Събитието е част от европейската кампания за популяризиране на водородните технологии в транспорта в Централна и Източна Европа.

„Енергийният сектор е поставен в нов контекст – изискванията за опазване на околната среда и справяне с климатичните промени, воатилният пазар на електроенергия, както и войната в Украйна. Намирането на алтернативен източник за зелена енергия, какъвто е водородът, и неговото приложение в различни области на промишлеността е от ключово значение“, каза министър Малинов.

Той припомни, че българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД работи по няколко различни проекта в сферата на водорода, с които ще се осигурят нови перспективи за българския енергиен сектор. "Булгартрансгаз", съвместно с оператора на Гърция, разработиха проект за изграждане на инфраструктура за пренос на водород от Гърция към България, който в бъдеще ще се разшири към Румъния. Той е включен в списъка на проектите от общ интерес на ЕК и разчитаме да получи финансиране“, подчерта Малинов. „Разработваме и пилотен проект, който ще се реализира в подземното газово хранилище „Чирен“ и ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди“, допълни енергийният министър.

Министър Малинов изрази увереност, че в страната ни водородните технологии ще продължат да се развиват, за да се наложи като чиста и достъпна енергия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Страната
Експлозия заради газова бутилка в апартамент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 1 седмица
По скоро синтезните реактори са бъдещето които работят с тежка вода
29
0
 
3
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 1 седмица
ГЛУПОСТИ И САМО ГЛУПОСТИ.ТЕЗИ ДЕТО ГОВОРЯТ ТЕЗИ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ СА НЯКАКВИ НЕ УСПЕЛИ ПИШМАН ИКОНОМИСТИ.НО ТОВА Е ЕДНА НОВА НИША ОТ КЪДЕТО ДА СЕ ТОЧАТ МИЛИОНИ. ЕС СЕ ОТКАЗА ОТ СПИРАНЕТО НА ДВГ НО МНОГО ПАРИ БЯХА НАЛЕТИ В АЛТЕРНАТИВНИ ГОРИВА И АЛТЕРНАТИВНИ ЗАДВИЖВАНИЯ. ТОВА ЩЕ СТАНЕ И С ВОДОРОДА.ГЛУПОСТИ. СПРЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ НЕУКИ И ВЪОБЩЕ БЕ З ОБРАЗОВАНИЕ ПИШМАН СПЕЦИАЛИСТИ.
28
1
 
1
 
! Отговори
зелен преди 1 седмица
Разработваме и пилотен проект, който ще се реализира в подземното газово хранилище Чирен и ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди, допълни енергийният министър. -----------------НЯКОЙ РАБРА ЛИ НЕЩО?
27
0
 
1
 
! Отговори
проект преди 1 седмица
Той припомни, че българският газопреносен оператор Булгартрансгаз ЕАД работи по няколко различни проекта в сферата на водорода, с които ще се осигурят нови перспективи за българския енергиен сектор. "Булгартрансгаз", съвместно с оператора на Гърция, разработиха проект за изграждане на инфраструктура за пренос на водород от Гърция към България, който в бъдеще ще се разшири към Румъния.????????????????
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малинов, Къпинов.. и ти си бостан.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Водородните технологии са бъдещето само ако искаме в бъдеще да сме безводна пустиня. Водорода е много по лек от кислорода и всяка загуба от непълно горене, от недобра изолация от инцидент или просто от дифундиране понеже е много малка молекула ще отива в най-горните слоеве на атмосферата където кислород практически няма, а слънчевия вятър ще го отнася. И резпективно водата от която се добива ще намалява безвъзвратно, но за това трябва поне в училище да си внимавал, а не да си управляващ.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От 23. отговорът е до 21 а не до 22, извинявам се.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 22 - "от малоумната копейка" - а от късна есен до ранна пролет, когато има много облаци а слънцето е слабо??? Това е близо 1/3 от годната. Искрено се надявам, че няма да оставиш поколение, а ако имаш такова ще го изгубиш.
22
6
 
2
 
! Отговори
Митрофанчовец преди 1 седмица
Да се забрани всяксква друга енергия освен руската. Тотална зависимост на българите от великата русия. Ще плюем по водорода. Така казаха от москва.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко енергия отива за получаването на водород? В дневните часове соларната енергия е безплатна. Тази безплатна енергия ще отива за производство на водород. Разбра ли идеята слабоумна копейке?
20
3
 
1
 
! Отговори
Мутрофанова преди 1 седмица
Който иска друго гориво освен великото руско гориво е *** и ***.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупости! Тия имат ли идея колко енергия отива за получаването на вородод?? Мма им политическа...
18
6
 
2
 
! Отговори
Възраждане преди 1 седмица
Ние форумните копейки сме инструктирани, стане ли въпрос за водород или друго гориво, което не идва от росия да се мятаме на амбразурата и да почваме да плюем. Само руското е хубаво. Всичко друго е вредно и взривоопасно. Така каза митрофанова.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Охааа какви фойерверки ще има следващите години! Я да видим вестник "Факти" какво заглавие е пускал 2019г.- "Водородна станция се взриви в Норвегия". На който му се чете да чете. Аз ще избягвам места на струпване на водородни бомби. Печална е историята и на дирижаблите преди 100 години. Хубавото е, че ЕК ни забелязва нас в източна Европа, па макар и като морски cвинчeта!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КАКВА ТЕРМОДИНАМИКА БЕ "Всеки учил"?? - Владимир Малинов е роден на 3-ти юни 1976 г. в град Сливен. Завършил е магистратура по право в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". И СЛЕДОВАТЕЛНО ТЕРМОДИНАМИКАТА Е ТЕРА ИНКОГНИТА ЗА НЕГО!!!...
15
2
 
3
 
! Отговори
w преди 1 седмица
Бъдещето е в метана . Веригата боб-пътници-метан-ДВГ е бъдещето
14
0
 
4
 
! Отговори
Най вероятно преди 1 седмица
За неразбралите, автобусът е на производител, който се опитва да защити преимуществата на този вид задвижване. Предполагам че мпс-то е предоставено с тестова цел, да се съберат данни в ежедневната употреба и т.н.
13
0
 
5
 
! Отговори
Всеки учил преди 1 седмица
Термодинамика и уважаващ себе си човек не може да твърди такива небивалици. Ако се абстрахираме от хладилната техника за съхраняването на водорода близо до абсолютната нула цената е около шест пъти по скъп от бензина! Кой ще го плати? Даже и на запад ще им е трудно.
12
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 1 седмица
Трима временни неща.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Метана му е майката.Може да произвеждаме много метан ,повече и от Мексиканците.*** с тез цени на боба трудна работа.