Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос

Административната тежест е много голяма, смята Иван Стайков
29 ное 2023 16:30, Анисия Иванова
291
Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем. Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, това коментира Иван Стайков, FBN Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, каза Стайков.

Гостът обясни, че от сдружението не са против повишението на минималната работна заплата, но не подкрепят подхода и метода, по който се случва, тъй като показва тенденция на това, да не се анализират решенията и да не се разглежда ефекта върху региони с различна икономическата структура и бизнес климат.

"Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, тя таргетира хората в най-неизгодна позиция; Но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем, структурен казус“.

Компаниите от сдружението имат добро производство и износ, а някои от компаниите имат и офиси, и клонове в чужбина, но предизвикателството в по-изоставащите региони на България е това, че липсват кадри в различни сектори. Според госта решението се крие в многообхватни вътрешни обучения, съчетано с директна работа с училища и университети.

"Това е нещо, което бизнесът прави; нещо, което трябва да прави; Много бизнеси смятат, че това не е тяхно задължение, докато ние смятаме точно обратното. Разбира се е скъпо, разбира се е трудно, но трябва да се прави, но това е едната ос, по която се действа. Другата е либерализация на труда; Възможността да използваме кадри от други държави, които да попълнят тази все по-нарастваща дупка в предлагането и търсенето на човешки ресурс", каза гостът.

Стайков допълни, че това е предимно частна самоинициатива на всяка компания, а училищата и университетите реагират много положително, като има членове на сдружението изградили лаборатории за практика на студенти. Но проблемът се крие в административната тежест, която е много голяма.

Семейните компании у нас са социално ориентирани и инвестират в технологии и зелени проекти. Според госта те държат да инвестират в средата, за да я подобряват, но има голяма разлика между зелената политика на една компания и държава.

Стайков обясни, че компаниите стават по-зелени, но не с темпа и начина, по който се очакваше, тъй като административните пречки са големи. Според госта въпреки възможността компаниите да станат по-независими в генерирането на енергия за производствата си, развитието на държавната енергийна инфраструктура е много различна от тази на компаниите.

Статистиката сочи, че предаването на семейния бизнес през поколенията е доста неуспешно, тъй като между първо и второ поколение се предават само 10% от бизнесите, а между второ и трето – 3%. Гостът заяви, че у нас има силни традиции в семейството, но предизвикателството е да се въведат и в семейния бизнес, ако това се получи наследяването ще е естествен процес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А пък предиииии..., когато наближаваха избори или по време на избори, някой се провикваше, че ще върне българите от чужбина, да работят тук. А пък сегааааа.... никой не се сеща за такава версия на "няма квалифицирани кадри". Защо ли? Изглежда пак така, никой българин няма да се върне тук, заради нашите бизнесмени.
78
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато не разберат , че работника е техен партньор , няма да стане . Според работодателите , работника е роб , слуга , могат да му звънят в неделя по телефона и тн .С това мислене нито бизнес ще имат , нито работници .Стигнахме до там 50-60 годишните със средно (че тогава вишето не ебило за всеки ) да са желани и предпочитани за работници .Тегля ви една на всички работодатели и на целия бизнес .Работете си сами ! Комплексари !
77
0
 
30
 
! Отговори
Глупавият преди 9 месеца
Не липсват кадри, липсват балами, които да работят за 1000 лв.
76
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За анализатори и експерти по тв студията има ли недостиг!
75
0
 
15
 
! Отговори
3254362 преди 9 месеца
муахахах ама откъде :) и защо някой да дойде? Нали видяхте какво стана с украинците, всички отидоха в Германия и там позакърпиха положението с тях. Ама там взимат по 2.5-3К евро за камериерки, тук искат с 1200 лв да ги примамят...понеже са много специални и уникални нашите бизнесльохмани.
74
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е как няма да липсват кадри, като давате стотинки на подчинените си, а вие карата Майбаси...
73
1
 
12
 
! Отговори
Дайте да се преди 9 месеца
разберем по тоя въпрос веднъж и завинаги. Управляващите непрекъснато работят за сваляне на жизнения стандарт у нас. С падането на стандарта, хората правят по-малко деца, отлагат и "родителството" за "когато са готови", а "готови" никога не стават, защото стандарта вечно спада. И други да докарате, след време и те ще установят, че тука не става за живот и ще тръгнат за централа и западна Европа, а може и за САЩ. За ще се затрием от тарикатлъци, ***!
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами кадрите вече няма да работят за жълти стотинки - свиквайте ...
71
0
 
26
 
! Отговори
ИВАН преди 9 месеца
ЩЕ ЛИПСВАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ КАДРИ БО КЛ УЦИ МР ЪСНИ!!! ПОДИГРАВАТ СЕ С ХОРАТА ЗА ПО 700 ЕВРО ЗАПЛАТА ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ! СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА ОТ АЛЧНОСТ, РАЗНИ РАБОТОДАТЕЛЧЕТА И КАРТЕЛЧЕТА!
70
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Липсват кадри както и адекватни заплати! ... като цяло липсва държава.
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Увеличете пенционната възрас на 80 години
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не сте ли разбрали, че всеки банан си има ***, че всяка Люта Чущка е Лют, че всеки картов се яде варен, всяка тиква има семки, че всяка диня отвънка е зелена, а от вътре е червена, че всяка жаба знае къде и е гйоллла, че всеки *** има черупка, че всяка жена има отвор, че всеки мъж има боздуган само ако не е резааааан?
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 73. То и сега се ходи по бригади, с разликата че е в чужбина и се заплаща.
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
18 лв/час и нагоре според професията и бранша, лична здравна и лична пенсионна застраховка.
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При соца не стигаше работна ръка и администрацията ходеше по бригади!
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ..........70. Бъркат си в носовете, чешат се по кухарниците и плашат народонаселението с "внсони кадри" та да не мъркат за увеличение на заплатите. Те това е идеята на нескончаемите глупости.
63
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма раждаемост , защото няма добри доходи и сигурност .Няма доходи , защото пишман бизнесменте по три пъти в годината ходят на малдивите .Не разбраха , че като няма хора , няма и бизнес .Давал бил работа ...ами я си я свърши сам , да те видя дали ще направиш такава добавена стойност и дали ще ти остане време за малдивите . Представете си собственика на Кауфланд да работи сам в магазина ! Робовладелци са и това ще им изяде главата , помнете ми думата .
62
0
 
18
 
! Отговори
.......... преди 9 месеца
Защо не се произвеждат кадри ? Как решихте, че трябва да ги внесем и ще ни решат проблема ?
61
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За кой ли път за кой ли... А вносните кадри знаят ли че искате да ги внасяте ?
60
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви точно кадри липсват в България??? Или по-скоро кадри има, ама не искат да работят за смешните пари които им се плащат.

Спонсорирани публикации