Ще тестват деветокласниците по природни науки на електронни устройства

Това няма да е външно оценяване, оценката е текуща
19 сеп 2024 16:45, Стела Стоянова
10
Ще тестват деветокласниците по природни науки на електронни устройства
Снимка БГНЕС, архив

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира за 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, съобщиха от Министерството на образованието.

Това няма да е външно оценяване. За да не се създава стрес у учениците, резултатите при желание от страна на ученика и по преценка на учителя ще се вписват вместо текуща оценка от входно ниво, допълни той.

С тестовете, включващи задачи за измерване на умения в областта на природните науки, учителите по съответните предмети ще бъдат подпомогнати в задаването и оценяването на такъв тип задачи. Ще се апробират и различни платформи, които в бъдеще биха могли да подпомагат обучението, подготовката и провеждането на различни видове изпити и изпитвания. Също така ще се постави и фокус върху ключови за международното изследване PISA 2025 теми като енергия, зелена енергия, парников ефект, озонова дупка, рециклиране.

Наред с това МОН ще продължи усилията си за въвеждане на повече практически задачи в тестовете на всички предстоящи изпити от националните външни оценявания, каза още министър Цоков.

По време на заседанието на Отрасловия съвет бяха представени данни за началото на новата учебна година. Всички училища и детски градини са подсигурени с учебни комплекти. За началото на учебната 2024/ 2025 година на образователните институции са доставени над 9 500 000 броя познавателни книжки, учебници, учебни комплекти и учебни помагала, които са безплатни за децата. За тях бяха отпуснати 122 млн. лв, като за първи път бяха включени и над 300 000 ученици от 8. до 12. клас.

Беше отчетено също, че към 15.09.2024 г. системата на предучилищното и училищното образование е обезпечена с педагогически специалисти. Няма постъпила информация за недостиг на учители, като и в момента тече процесът по заемане на работни места.

По данни подадени от регионалните управления на образованието общо за страната свободните места са 0,3 % от всички учителски позиции. От общия брой на педагогически специалисти на възраст до 35 години са 13 889, което е 15%.

По време на заседанието бяха обсъдени и възможностите за увеличение на работната заплата в системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Образование
Helpbook: Кой контролира обучението, таксите и безопасността в частната занималня?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Това хубаво Цоков, ама тръгни по Общините в България да видиш лелките как се зъбят като се опиташ да им кажеш, че може и електронно нещо да се подаде! Спряли в миналия век!
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Тоя един косъм няма по главата си.... а искал да ме образова...."Как лесно се оплешивява"?
7
1
 
0
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА ТЕРОРИСТИ преди 5 часа
ДА се арестуват престъпниците на власт в София. УВредиха тежко стотици хиляди деца и ученици след имитация на грип Януари 2024.УВрежданията са трайни НЕЛЕЧИМИ. УВредени са главен мозък, малък мозък .Поразените развиват специфични увреждания вкл на вътрешните органи..ЖЕстокия терор срещу децат ана БЪглария е документиран от нагло престъпната видео терористична техника в ясли,градини и училища.
6
1
 
0
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА ТЕРОРИСТИ преди 5 часа
Пълна ЛИКВИДАЦИЯ НА всички ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕРСтВА И ВЕДОМСТВА ВКЛ.Министерство на просветата и науката. НАгли престъпници от това министерство СЪЗНАТЕЛНО УВреждат тежко НЕЛЕЧИМО Всички БЪлгарски деца в ясли,градини и училища. Ползват ЗАБРАНЕНА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА видео терористична техника вкл Черно чумно активна канцерогенна. НАд 300 000 деца УВРЕДЕНИ ТЕЖКО ТРАЙНО НЕЛЕЧИМО на 16,17 и 18 Септември.УВрежданията са документирани с видео терористична техника ЗАБРАНЕНА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА чл32
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Всички тия в МС и НС трябва да бъдат тествани за ... много неща, преди да бъдат сложени там.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Вижте министъра и си направете изводи за образованието.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Галинеее майко, на последно място сме по успех в цяла Европа. 9 ти клас не знаят кой е Ботев, галинеее
2
1
 
1
 
! Отговори
troi преди 6 часа
Недейте бре... Оставете децата да четат и пишат като хората...
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
колко пола има в природата ше ги питат ли ?