Втори взрив, гърмят уоки-токита в Ливан: 20 души са загинали, над 450 са ранени

Част от взривовете били на погребения на членове на "Хизбула"
19 сеп 2024 07:00, Анисия Иванова
215
Втори взрив, гърмят уоки-токита в Ливан: 20 души са загинали, над 450 са ранени
Снимка: БГНЕС/EPA

Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени при втората вълна от експлозии безжични комуникационни устройства в Ливан, съобщи министерството на здравеопазването, предаде Би Би Си.

Това се случва при вчерашната втора вълна от експлозии, ден след серията смъртоносни взривове на пейджъри на членове на проиранската групировка "Хизбула“.

Уоки-токита, използвани от членове на въоръжената групировка "Хизбула“, се взривиха в южните предградия на столицата Бейрут, долината Бекаа и Южен Ливан - райони, смятани за нейни крепости.

Някои от взривовете са станали по време на погребения на някои от 12-те души, които според министерството са били убити при експлозията на пейджъри на членове на „Хизбула“ във вторник. "Хизбула" обвини Израел за това нападение. Израел не е направил коментар.

Нападенията бяха извършени в момент, когато министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви "нова фаза във войната“ и когато една дивизия на израелската армия беше прехвърлена на север.

Стана ясно, че израелското командване вече прехвърля подкрепления към границата с Ливан, където вече близо година Тел Авив и Хизбула разменят удари.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за "сериозния риск от драматична ескалация“ и призова всички страни да "проявят максимална сдържаност“, съобщи БТА.

"Очевидно логиката на взривяването на всички тези устройства е да се направи това като превантивен удар преди голяма военна операция“, каза той пред репортери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: взривИзраелХизбула
Още от Близък Изток
Кой е произвел пейджърите, които гръмнаха в Ливан?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Ясно е, че се перат пари на террористината организация Хизбула ( извършила атентат на бургаското летище) чрез фирмата превела 1.6 милиона евро за пейджери и регистрирана в България. Основана е на 14 април 2022 година. Заради такива фирми по времето на Киро, Асен и Румен Радев, България влезе в сивия списък на FATF за пране на пари.
167
0
 
0
 
! Отговори
българските служби преди 54 минути
Истинските терористи- цру и мосад
166
0
 
0
 
! Отговори
До долния умник преди 1 час
Ако ми покажеш взрив на батерия без експлозив в нея съм съгласен.Най много да се издуе и да се запали ама няма как от нея да летят сачми и да осакатява и убива.Дано Израелците получат достоен отговор.Да убиваш по такъв начин е извратено.
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Щом едновременно се взривяват не е взрив в устройството, а са хакнали радиосигнала. Претоварени са батериите до степен да гърмят. Батериите на тези устройства са литиево-йонни. За това гърмят. Другото е конспирация.
164
0
 
1
 
! Отговори
аноним преди 2 часа
До Въпрос____Отговарям-ИИ-това е Израел!!!!
163
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 часа
Проблемът с ислямизма се решава по този начин, а не с меченца, прегръдки и социални помощи както в ес ;)
162
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос: преди 3 часа
Щом човек може да "хакне" устройствата с батерия и да ги накара да гърмят...аз пък се питам колко секунди са необходими на ИИ да направи същото?
161
1
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 часа
До Анонимен 159: Палестинците искат собствена държава. А Израел не е готов да им даде възможност да я създадат. В това е сърцевината на проблема. И той не е от вчера. Докато това не намери решение, ще има и войни, и тероризъм в Близкият изток.
160
2
 
3
 
! Отговори
И какво? преди 4 часа
И какво спечелиха - 40-50 убити и няколкостотин нови камикадзета от ранените? Освен това предизвикаха масово недоверие в западните и тайванските джаджи. Китай потрива доволно ръце и прикапва по-голям пазарен дял.
159
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Хамас и Хизбула искаха война с Израел. Търсеха война с Израел. Разправяха как ще унищожат Израел. Нападнаха Израел... А сега? Рев, вопли, мрънкане: Помощ, Израел ни бие! А сега де? Получиха каквото търсиха, но се оказа, че не са искали това, което получиха. Тези терористи понякога са трудни за разбиране...
158
3
 
4
 
! Отговори
= преди 5 часа
Тарамбуките бяха направени хампи. Такъв номер и Хари Худини не би могъл да спретне. Сега пак ще започнат са си разменят листчета на серия на пазара. А камерите на Мосад ще снимат филмчета,после ще има лицево разпознаване и нови циркове
157
1
 
5
 
! Отговори
Нека е ясно преди 5 часа
Нито пейджър, нито друго мобилно устройство може да се взриви от само себе си, а още по-малко стотина наведнъж. В тези пейджъри е била вложена капсула със взрив. Ще има разследване, но тъй като САЩ няма как да допуснат да бъде обвинен в нещо Израел, това разследване нищо няма да докаже. Ще стане нещо подобно както при разследването на взривяването на Северен поток. Взрив има, виновни няма, осъдени - също.
156
2
 
6
 
! Отговори
Какво следва преди 5 часа
Предполагам, че сега от Държавният департамент на САЩ ще призоват за мир и спокойствие все едно че нищо не се е случило. А ако Натаняху дойде пак в САЩ ще му ръкопляскат с не по-малък ентусиазъм.
155
2
 
2
 
! Отговори
До дежурният трол преди 6 часа
До Анонимен 156: Нацистки лозунги ли са ти поръчали да пишеш?
154
6
 
5
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 6 часа
До Анонимен 150: Между тероризъм и война има известна разлика. А всъщност Израел е този, които иска война, но такава война, в която на негова страна да се намесят САЩ. Затова са провокациите на Натаняху и срещу Иран, и срещу Ливан.
153
4
 
0
 
! Отговори
сравнението преди 6 часа
До Анонимен150 Че разбереш като мошетата приемат най-убавата си форма на ка---п мъйло!
152
6
 
8
 
! Отговори
dfewfew преди 6 часа
Хисбула са същите като педерашките - пискат като момиченца.
151
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Тея урунгели утре дали ще си носят смарт-часовниците или ще им дойде акъла в главата?
150
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Хизбула и Хамас искаха война с Израел. Е, получиха война с Израел. Сега пък се оплакват. Не ги разбирам, тия терористи...
149
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Терористите се жалват, че са станали обект на терористичен акт. Какво нещо е животът а?