Костов за вендинг машините: Наркоманите ще изкупят хапчетата за хрема

Правилният път е стимулирането на аптеки
19 сеп 2024 17:37, Инна Ангелова
17
Костов за вендинг машините: Наркоманите ще изкупят хапчетата за хрема
Снимка: Bulgaria ON AIR

Разглежданата възможност в парламента за поставяне на вендинг машини накара аптеките да са в стачна готовност. Въпреки заплахата, депутатите не се отказват да  гледат предложението и на второ четене.

"Снабдяването с лекарства не е лесен процес, а в никакъв случай не е и безопасен. Заради това фармацевтите учат пет години и половина, заради това има тежки регулации по отношение на аптеките и на какви изисквания трябва да отговарят”, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Костов допълни: “Преди да ви отпуснат лекарството, магистър-фармацевт влиза с електронен подпис и верифицира лекарството. Лекарствата без рецепта също имат своите рискове, макар и по-малки”.

Председателят допълни, че и в момента има силна регулация на вендинг машините, които са разположени на територията на аптеките.

"Не може във всяко населено място да има аптека"

"През тях не може да си купите всички лекарства без лекарско предписание, а една много малка част, която експерти са решили, че е възможно най-безопасна. Вътре няма големи опаковки, няма големи милиграми. Ако има лекарство за хрема, което съдържа псевдоефедрин, наркоманите веднага ще го изкупят от автомата. В аптеката едвам ги опазваме", допълни Костов за Bulgaria ON AIR.

Костов поясни, че в автоматите има около 40 позиции - има козметика, добавки, медицински изделия. Лекарствата са около 20 вида.

"Например, трябват ви капки за уши, мислите ли, че ще ги намерите вътре и толкова ли човек не може да си купи предварително? Правилният път не е в апаратите, които нищо не дават, а в стимулиране на развитието на аптеки. Във всяко населено място не може да има аптека. Отскоро има механизъм, който стимулира развитието на аптеки в малките и труднодостъпни места. И вече има някакъв резултат", коментира още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Има ли скрит лобизъм зад предложението?

Костов припомни, че проблемът с фармацевтите е голям.

"Има твърдение, че аптеките не са разпределени правилно, но аптеките следват хората. Там, където има хора, има аптеки. Ние се опитваме да се борим със следствията от демографската криза, а е трябвало да се борим преди това с политически решения. И това в момента не е решение, то е лошо за здравето на хората. Може и деца да пострадат. Това, че само 2% от населението има силно затруднен достъп до лекарства, е добър резултат", подчерта Николай Костов.

Според него зад това предложение се крият лобистки интереси.

Костов поясни, че проблемът с дефицита на лекарства продължава, като този с инсулина се задълбочава.

"Има трайни дефицити в много групи лекарства - нервна система, онкологичните... Дано новият парламент промени ситуацията", заключи той.

Гледайте видео с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Наука
Здравето ни е в риск от пластмасови чинии и чаши
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 1 час
Решението е просто да се открият аптеки по малките населени места или в близост до тях
14
1
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 1 час
Тоя пък голям разбирко как лекарство за хрема ще съдържа ефенидрим това да не ти е кодеин,солпадин или немезил
13
0
 
1
 
! Отговори
Кикимора преди 3 часа
Убедена съм,че някой иска да пере пари,както тротинетките..За мен в едно семейство е нормално да има аптечка с най-елементарните неща като аспирин,аналгин и парацетамол.Неща,които могат да се продават дори в малка бакалия. Що се отнася до добавките и на мен ми ги предписаха,но като се разрових се оказа,че са замесени незнайни български фирми с безумни цени..Наложи се да му покажа на доктора,че ги имам тези неща на световно известни фармацевтични фирми струващи 1/3 по-евтино от българските.
12
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 4 часа
Че те половината по селата са неграмотни, едва сричат, не могат да си назоват лекарството, затова обикновено в аптеката им помагат - как сами ще прочетат от машината какво лекарство им трябва!?
11
2
 
1
 
! Отговори
MNENIE преди 4 часа
Трябва да се направи този Закон . Собствениците на Аптеки са в симбиоза с Лекари - тоест Мафия . Всички знаем че в Съседните нам Държави лекарствата са истински и евтини . Основния Мотор на Лекарствената Мафия в България са двама братя , които бълват фалшиви лекарства на нашата Територия .ДАНС няма да ни защити .
10
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 часа
До Пенко: искаш човек който не е способен да си напише името да продава лекарства? Че той как ще разчете рецептата? А как ще се научи да оперира със системата? Как ще поръчва лекарства? А как ще ти предложи заместител като дори не знае какво трябва да ти даде и дали го има налично? Ако искаш хората да започнат да измират от предозиране, грешни лекарства и тн. може да наемеш хора с основно или без образование!
9
0
 
1
 
! Отговори
А преди 4 часа
Вендинг парламент и вендинг правителство, и вендинг данъци не щете ли?
8
8
 
5
 
! Отговори
Пенко преди 5 часа
Вместо да направите в аптеките да работи всеки, а не само фармацевти, вие за хората уж мислите. Ако мислихте за хората, щяхте да позволите на млади хора със следно или основно образование да продават в аптека и така хем ще имат работа, хем пари ще получават. Че какво ти трябва да знаеш, за да работиш в аптека? Пита някой за настинка, даваш му хапчета и готово. Другите и без тома лекар е написал какво да се взема. Само даваш опаковката и да си ходи.
7
3
 
11
 
! Отговори
?!? преди 5 часа
Аптекарите са страшно нагли. Нека да има машини, по добре е да има от колкото да идеш в друг град за ибупрофен. Не се наядоха тия търговци
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Радвайте се, всичко е електронно и е ОК, ИИ скоро че ви лечи, има чайчета и билки, той че ви опъти.:))
5
2
 
8
 
! Отговори
Деде преди 5 часа
По малките населени места масово има вендинг автомати с бира. Алкохолиците не са я изкупили масово. Само малолетните и непълнолетните я пият. Значи акохол от автомати може, но хапчета - никога.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Суп-оли-те ли ще си лекуват нар-ко-ман-ите, лекарства от първа необходимост нар-кот-ици ли са, значи цял народ е зависим, ако е хремав. Хората да не се лекуват ли.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Да, те ще ходят из селата да изкупуват хапчетата. Те ако искат ще си ги вземат от аптеките. Ай стига сте опявали за тези машини. Ако не върви с тях ще ги махнат
2
2
 
12
 
! Отговори
Джустова преди 5 часа
Само да се види господина в огледалото! Подпухнал пияница.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
И тоя плаши. Да ги изкупят. Нека върви търговията.

Спонсорирани публикации