Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос

Административната тежест е много голяма, смята Иван Стайков
29 ное 2023 16:30, Анисия Иванова
291
Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем. Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, това коментира Иван Стайков, FBN Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, каза Стайков.

Гостът обясни, че от сдружението не са против повишението на минималната работна заплата, но не подкрепят подхода и метода, по който се случва, тъй като показва тенденция на това, да не се анализират решенията и да не се разглежда ефекта върху региони с различна икономическата структура и бизнес климат.

"Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, тя таргетира хората в най-неизгодна позиция; Но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем, структурен казус“.

Компаниите от сдружението имат добро производство и износ, а някои от компаниите имат и офиси, и клонове в чужбина, но предизвикателството в по-изоставащите региони на България е това, че липсват кадри в различни сектори. Според госта решението се крие в многообхватни вътрешни обучения, съчетано с директна работа с училища и университети.

"Това е нещо, което бизнесът прави; нещо, което трябва да прави; Много бизнеси смятат, че това не е тяхно задължение, докато ние смятаме точно обратното. Разбира се е скъпо, разбира се е трудно, но трябва да се прави, но това е едната ос, по която се действа. Другата е либерализация на труда; Възможността да използваме кадри от други държави, които да попълнят тази все по-нарастваща дупка в предлагането и търсенето на човешки ресурс", каза гостът.

Стайков допълни, че това е предимно частна самоинициатива на всяка компания, а училищата и университетите реагират много положително, като има членове на сдружението изградили лаборатории за практика на студенти. Но проблемът се крие в административната тежест, която е много голяма.

Семейните компании у нас са социално ориентирани и инвестират в технологии и зелени проекти. Според госта те държат да инвестират в средата, за да я подобряват, но има голяма разлика между зелената политика на една компания и държава.

Стайков обясни, че компаниите стават по-зелени, но не с темпа и начина, по който се очакваше, тъй като административните пречки са големи. Според госта въпреки възможността компаниите да станат по-независими в генерирането на енергия за производствата си, развитието на държавната енергийна инфраструктура е много различна от тази на компаниите.

Статистиката сочи, че предаването на семейния бизнес през поколенията е доста неуспешно, тъй като между първо и второ поколение се предават само 10% от бизнесите, а между второ и трето – 3%. Гостът заяви, че у нас има силни традиции в семейството, но предизвикателството е да се въведат и в семейния бизнес, ако това се получи наследяването ще е естествен процес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Работникът е просто стока на пазара на труда която се наема по пазарни цени. В някои моменти в зависимост от ситуацията цената му може много да нарастне за определен вид стока, но като цяло светът на запад върви към криза, и цената на тази стока истойчиво ще пада, все повече бизнеси затварят и фалират, пазарът се пренасища със стока.
98
2
 
19
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
Настина няма кадри. Кадърни съвестни работници за 700800 лв няма. Да се научи бизнеса да плаща и уважава служителя и ще има. На бизнесмена не му се дават пари има изисквания ама като дойде да се плаща все едно с боксова ръкавица му бъркаш в. За любовницата и нов хотел и нова кола има но пари за заплата няма. Криза било. Най ще му е хубаво като отиваш на работа да му даваш по 50 лв и да не търсиш заплата. Когато се научат да плащат ще има кадри. Но то трябва и акъл.
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В сферата на графичния дизайн е изключотелно зле положението. От година на година тази професия се превръща в по-голямо посмешище! Ниски заплати, които често не се споменават в обявите за кандидатстване, правене на безплатни задачи за може видиш ли *** ейчари и шефчета да видят дали ще се справиш с работата! След това никой не се обажда! Изисквания безумни! С този неадекватен подход няма да имате кади
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не заслужавате територията ! По добре някой да ни пороби , поне ще се отнася добре със населението .Сега като ви вдигна данъците и сметките за ток и газ , ще ви светне , ама късно . Този облякъл един костюм и станал по-умен , така ли ? Сигурен съм че работодател не може да извърши работата на човека който наема .Казвам ви , не си ли върнем правата и някаква по справедлива система , тука ще стане като Сирия , пустош и разруха .Капиталистите в България са виновни .
95
3
 
8
 
! Отговори
Български работник преди 9 месеца
Ние българските работници сме най-стабилните работници, но от некъде ни идват некадърни и алчни работодатели, и ние страдаме несправедливо невинни от цялата тая работа.
94
0
 
12
 
! Отговори
3254362 преди 9 месеца
А най-*** от всичко е, че българите сме от доста кадърните хора. 20 години работя в международни компании и мога да кажа, че българските екипи сме от най-качествените. Лошото е, че дори така стартирахме с ниски заплати като по-млади, което определя за немалък период от време бъдещето възнаграждение. Най-добре ще е да си имаме добър български бизнес. Засега нямаме.
93
0
 
7
 
! Отговори
Младежката ангария преди 9 месеца
До Анонимен 73 - Забравяш студентските бригади - 7 или 9 месеца безплатен труд, в зависимост от това дали следването е 4 или 5 години (уж се плащали тези бригади но в повечето случаи казваха, че за издръжката на бригадирите са похарчени повече пари отколкото те са заработили и затова няма да им платят. Но това в повечето случаи не беше вярно). Също и бригадите в гимназията - по 1 месец през лятото и по 15 дена есента. Войнишкият бригадирски труд също, плюс Строителните войски.
92
14
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 9 месеца
Ми като ти е малка заплатата, и ти липсва нормално отношение и добри условия на труд защо работиш бе, махай се, напускай, кой те кара да работиш на ниска запалта и на лоши условия на труд? И отгоре на това да търпиш лошо отнопение - ти нормален ли си бе!
91
0
 
15
 
! Отговори
3254362 преди 9 месеца
И пак за последно - щом некадърните работодатели изпуснаха нормалните хора бягащи от война значи целия т.нар. бизнес тук е под всякаква критика, което си го и знаехме. Въпрос на много малко време е бизнеснишите тук да бъдат запълнени и превзети от чужди бизнеси. Както стана с дрехите, обувките, храните...да не изброявам. От една страна ми е кеф, от друга ми е тъпо, защото все пак говорим за българи и че в крайна сметка ще сме прецакани. Ама за без пари да работиш е още по-гадно.
90
21
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 9 месеца
Работникът не е партньор. На него му се плаща да свърши определена работа според квалификацията и опита, които притежава. Той на драго сърце би правил нещо друго и затова се компенсира със заплата. Собствениците на капитала са партньори, защото са вложили и рискували всичко. Те не биха правили нещо друго. Те искрено обичат работата и компанията. Работникът не рискува нищо, защото работодатели има бол. Разни пролетарски теоретици нека да се хванат да си направят фирми и да просперират.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледам сега при посолството хората много имат, добре живеят.
88
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Метро в Германи , чистач , заплата 1800-2000 евро . В България защо е по ниско платено , плочките ли не се цапат или няма народ в метрото и не се цапа ? Лицемерие , измама , това е днешна България . Моля се поне като Чехия и Полша да станем
87
5
 
12
 
! Отговори
Румборак преди 9 месеца
При бай Тоше хората имаха по-малко, но бяха по щастливи. Сега познавам богати хора, но щастливи не.
86
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То да бяха само ниските заплати! Липсва нормалното отношение към служителите и условия на труд, повечето фирми в България, български и чужди не наемат персонал, а постоянно в сайтовете за обяви за работа се въртят едни същи обяви от месеци. Евентуално да се обади някой за фиктивно интервю!
85
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имаше наплив от работна ръка .Половин Украйна , бели хора , християни дойдоха тук .Защо бизнеса не ги задържа ? Защото 800 -1000 лева заплати .Това е основния проблем . Бизнес , какъв бизнес е това , наследници на куфачета .В България няма бизнес среда , всичко е измама .То така е от 30 години .
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продавайте и подарявайте всичко на САЩ и Израел, може и на Украйна да се разтуря този ке не ф България
83
1
 
6
 
! Отговори
Хазната еПретоварена преди 9 месеца
с излишни плащания: 1. Хрантутене чрез помощи и други бонуси на работоспособни,но неработещи лица от един определен етнос. 2. Финансиране с държавни пари на частни ВУЗ-ове, повечето от които са излишни. 3. Неразумна структура на БАН, за която се харчат по над 100 милиона годишно и всичко това е, за да бъдат хрантутени около 2000 набедени "учЕни", които биха могли да си изкарват хляба като преподаватели във ВУЗ (те си преподават там, но на хонорар) и още над 4000 помощен персонал в БАН им слугува
82
0
 
15
 
! Отговори
1234 преди 9 месеца
Кадри не липсват.Липсва адекватно заплащане,дори и минимално за европейския съюз.Много ми е интересно тези пишман работодатели от къде ще ги внесат?Тези гастербайтери защо аджеба ще предпочетат да работя в България,а не в друга европейска страна?На същите тези работодатели бизнеса се крепи не на адекватното му управление от тяхна страна,а на укрити данъци,дефектна продукция,некачествен внос и държавна помощ.Балъците свършиха уважаеми.
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има работодатели с 10 работника и работодатели с десетки хиляди! Нашите от кои са?
80
9
 
4
 
! Отговори
3254362 преди 9 месеца
А раждаемостта не спада заради по-нисък стандарт. Обратното е...най-мизерните страни са с най-висока раждаемост. Но *** и рисофилите тук много им се иска да изкарат, че едва ли сме по-зле от някакво имагинерно блестящо минало, което разбира се не е вярно.

Спонсорирани публикации