Слагат край - земеделци изкореняват череши в Кюстендилско

В национален план - сектор "плодове и зеленчуци" се унищожава
19 сеп 2024 10:41, Елка Василева
71
Слагат край - земеделци изкореняват череши в Кюстендилско
Кадър: БНТ

Началото на края на черешопроизводството в Кюстендилско - от няколко дни собственици на черешови масиви започнаха да изкореняват дървета.

"Причината е, че черешата няма пазар и цена, няма друг изход. Цените на торовете, препаратите и фонд работна заплата скочиха десетки пъти, а черешата е на цена отпреди 20 години", заяви пред БНТ Кирил Димитров, черешопроизводител.

"Проблемът не е локален за Кюстендил и региона, а е национален. Тази тенденция е 30-годишна. Сектор "Плодове и зеленчуци" се унищожава. Няма стимули за обединяване на производителите", допълни Цветан Цеков, председател на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от Страната
Мъж е загинал при тежка катастрофа край Гърмен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
ганьовска работа преди 4 часа
Акъл море,глава-шамандура!
61
0
 
0
 
! Отговори
Сахар преди 4 часа
Както е казал мъдрецът:"ДА СЕ ОПРАВЯТ!".
60
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 часа
фотоволтаиците "потриват ръце" ..Ехаа,ухааа !..
59
0
 
3
 
! Отговори
Цеко преди 4 часа
за соларите е зора, вижте около село Конява всичко вече е насадено със солари
58
0
 
8
 
! Отговори
Днешен РЕЗИЛ !!! преди 5 часа
Надявахме се демокрацията да оправи бакиите на соца, а то какво стана? Децата и внуците на червенушковците, назначени за милионерчета и управляващи държавата и общините чрез подставени хора, така оплескаха нещата, че става още по-зле! Да се стигне дотам, че земеделците да бъдат принудени да изкореняват черешовите дръвчета не къде да е, а в Кюстендилско! Какво е този район без ябълки и череши? Нищо! Да се отглеждат картофи и фуражна пшеница на тази златна земя е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!!!!!
57
0
 
6
 
! Отговори
Соц. Р Е З И Л !!!!! преди 5 часа
Още в средата на социалистическия период най-безотговорно изкоренили старите ябълкови насаждения в Кюстендилско и направили едни блокове с овошки "Червена превъзходна" и "Златна превъзходна". През 1976 г. се разбрало каква дивотия са извършили, защото слана попарила дърветата докато цъфтели. Старите хора приели това като Апокалипсис - в Кюстендилско да не се роди нито една ябълка през тази година! Старите сортове са били около 20 на брой, като всеки цъфтял, връзвал и зреел по различно време!
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Да така е нали руснаците трябва да ни купят по евтино изказване на Пьотр Толстой от 2016
55
0
 
6
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 6 часа
То като ти унищожат енергетиката какво стопанство и промишленост да очакваш? Ще нагаждаме ръка за милостиня от ЕС и ще правим каквото ни кажат,в противен случай глад и мизерия,не че и сега не е,но помощите ни ще са до време и ако не се оправим ще фалираме като държава,както бе с Гърция.
54
0
 
5
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 7 часа
АМИ, ТОВА Е СОЦА---- ВСЕ НЯКОЙ ТРАБВА ДА ТИ РАБОТИ ЗА " БЕЗ ПАРИ"---- ЗА ДА ТИ Е ЕВТИНО.....ХАХАХА...И Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е " ВРАГ НА НАРОДА" ИЛИ" СОЦ--РОБ НА ТРУДА"...ХАХАХА
53
1
 
5
 
! Отговори
ДА ИЗЧЕЗВА, БЕ.... преди 7 часа
...ТАЯ държава гдето всеки чака на готово....ДА СЕ ЗАТРИЕ ДАНО!!
52
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
То цялата държава изчезва, те за едни череши се загрижили. Погледнете назад- преди 30 год имахме селско стопанство, после нашите управници загърбиха огромният руски пазар, и по заръки на Запада, унищожиха и продължават да унищожават стопанството ни. Айде, да ни е честито членството в еврозоната.
51
1
 
12
 
! Отговори
ммда преди 8 часа
масово садят солари на местата на черешовите масиви. Това е причината
50
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
На кой му дреме за черешите. Важното е че има банани и мандарини целогодишно. А и са по-евтини от черешите.
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Няма вече роби да берат череши няма
48
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Колко евроатлантическо. Е120 кармин и татразин ще заместят черешите.
47
3
 
15
 
! Отговори
Д преди 9 часа
И с лозята е същото положението, за това или се изоставят или се изкореняват. Хиляди декари лозя вече са бунище и никога няма да станат отново на лозе. А цената на гроздето си е все тази от 10-15 години насам
46
5
 
21
 
! Отговори
post-truth преди 9 часа
като са ви скъпи работниците - инвестирайте в машини. успех да береш череши с машината, обаче, особено ако дърветата не се подрязват. не сте решили - не сте си направили кооператив няколко собственика, да наемете камион и магазин и да продавате на каквато искате цена в София, та прекупвачите са ви виновни. ако килото череши е 5 лева това ви дава 4,20 на кило за транаспорт, наеми и заплати за магазина. ако и тогава не ви излезе сметката - сечете. лавандула ли ще садите сега?
45
5
 
7
 
! Отговори
гост преди 9 часа
До АнонименПо-добре да ги изкоренят. По този начин крадците няма да има какво да крадат и няма да се налага всяка година да пращат заптиета да пазят. Ще трябва да се правят съкращения на държавни мишки.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Преди 20 години черешите бяха 60-80 стотинки ако купиш на едро и то 5-10 кг.
43
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
На пазара във в.търново - банани - цена 2 лв кг, краставици(български)-6лв кг - то сигурно щото земеделците вече произвеждат банани и не плащат транспортни разходи