Нови правила за обучение и инструктаж в работата

Нейков: Работодателят е длъжен да предостави е-подпис
19 сеп 2024 17:22, Инна Ангелова
1
Нови правила за обучение и инструктаж в работата
Снимка: Bulgaria ON AIR

От 27 септември влизат в сила нови правила за провеждане на обучение и инструктажи по здравословни и безопасни условия на труд в България. Промените целят да модернизират и улеснят условията на работното място. Важна промяна е въвеждането на възможност инструктажите да се провеждат в дистанционна форма.

"Почти влязохме в 21 век. Реалността в момента е, че всеки един работодател трябва да провежда инструктажи, свързани със здравето и безопасността. Изискването беше те да бъдат документирани в един големи книги, да си разпишем имената и да се подпишем. Това ставаше физически”, каза пред “България сутрин” консултантът по здраве и безопасност Нейко Нейков.

Той допълни, че Ковид промени света, защото по време на пандемията “излезе необходимостта да прекарваме по-дълго време вкъщи и излезе големият въпрос - как ще събера подписите”, допълни консултантът.

Съгласно новите разпоредби, работодателите ще могат да организират инструктажи от разстояние, като служителите ще имат възможност да се запознават с материалите онлайн. Подписването на документи, удостоверяващи преминаването на инструктажа, ще се извършва с електронен подпис. Въпреки това, за тези, които нямат електронен подпис, Нейков уточни, че работодателят е длъжен да предостави такъв.

Този модел вече е въведен в други държави от Европейския съюз като Испания и Германия, където дистанционните инструктажи са стандарт.

Една от темите на обсъждане по отношение на дистанционните инструктажи е намаляването на административната тежест.

"Няма как да има административна тежест. Въпросът е в нея да има логика", заяви Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Макар дистанционният подход да улеснява голяма част от административните процеси, той повдига и нови въпроси, свързани със здравословните и безопасни условия на труд. Работното място, особено когато става въпрос за хоум офис, може да варира значително – от професионално оборудван офис до импровизирани работни места у дома. Това създава предизвикателства за работодателите при оценката на безопасността на работната среда.

Гледайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Страната
Разбиха цех за фалшиви маркови стоки в Хасково
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари