Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос

Административната тежест е много голяма, смята Иван Стайков
29 ное 2023 16:30, Анисия Иванова
291
Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем. Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, това коментира Иван Стайков, FBN Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, каза Стайков.

Гостът обясни, че от сдружението не са против повишението на минималната работна заплата, но не подкрепят подхода и метода, по който се случва, тъй като показва тенденция на това, да не се анализират решенията и да не се разглежда ефекта върху региони с различна икономическата структура и бизнес климат.

"Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, тя таргетира хората в най-неизгодна позиция; Но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем, структурен казус“.

Компаниите от сдружението имат добро производство и износ, а някои от компаниите имат и офиси, и клонове в чужбина, но предизвикателството в по-изоставащите региони на България е това, че липсват кадри в различни сектори. Според госта решението се крие в многообхватни вътрешни обучения, съчетано с директна работа с училища и университети.

"Това е нещо, което бизнесът прави; нещо, което трябва да прави; Много бизнеси смятат, че това не е тяхно задължение, докато ние смятаме точно обратното. Разбира се е скъпо, разбира се е трудно, но трябва да се прави, но това е едната ос, по която се действа. Другата е либерализация на труда; Възможността да използваме кадри от други държави, които да попълнят тази все по-нарастваща дупка в предлагането и търсенето на човешки ресурс", каза гостът.

Стайков допълни, че това е предимно частна самоинициатива на всяка компания, а училищата и университетите реагират много положително, като има членове на сдружението изградили лаборатории за практика на студенти. Но проблемът се крие в административната тежест, която е много голяма.

Семейните компании у нас са социално ориентирани и инвестират в технологии и зелени проекти. Според госта те държат да инвестират в средата, за да я подобряват, но има голяма разлика между зелената политика на една компания и държава.

Стайков обясни, че компаниите стават по-зелени, но не с темпа и начина, по който се очакваше, тъй като административните пречки са големи. Според госта въпреки възможността компаниите да станат по-независими в генерирането на енергия за производствата си, развитието на държавната енергийна инфраструктура е много различна от тази на компаниите.

Статистиката сочи, че предаването на семейния бизнес през поколенията е доста неуспешно, тъй като между първо и второ поколение се предават само 10% от бизнесите, а между второ и трето – 3%. Гостът заяви, че у нас има силни традиции в семейството, но предизвикателството е да се въведат и в семейния бизнес, ако това се получи наследяването ще е естествен процес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
9
 
! Отговори
Киро Брейка преди 9 месеца
Казах ви
59
5
 
18
 
! Отговори
Тодор Живков преди 9 месеца
А бананите вкусни ли са?
58
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблема е че и западните вериги с години даваха дтотинки на персонала и налагаха глоби за няма нищо . Ако поне те бяха давали европейски заплати , щяха да издърпат пазара на труда .Без революция нама да минен . На всички им писна да ги екполатират , че и някакви изисквания , все едно мозъчна хирургия ще се извършва . Може ли за продавачка да искат висше със западен език , аз хляба на български си го искам не на немски . Лека полека като им взезе на работодателите и тогава ще разберат
57
0
 
11
 
! Отговори
Къв е проблема? преди 9 месеца
ХАМАС бягат,внесете си Амуджи!
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преразпределението през бюджета на държавата изкривява всичко! Всеки иска да работи в раздутата администрация!
55
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При Тодор Живково време при социализма когато бяхме с Русия нямаше работодатели и никой на никого не даваше работа. Нямаше такава дума "работодател", някой да ти дава работа! Всеки имаше правото да придобие професията която му харесва и която му е по-душа и да работи по специалността си и да се развива и да създава дом, семейство и деца и да планира бъдещето си.
54
8
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 9 месеца
Не си в сектора и не знаеш какво плямпаш, ама да кажем, че хитрите програмисти имаме пасивен доход и внуците си да изхраним ;) Отдавна не работя, а обикаляме с жената и децата света. Парите работят за мен. Както и знанията ми. А мрънкалници, като тебе, с таван 3-5к заплати на шофьори, оревават света от яд. И не по-високи заплати от ИТ сектора няма. Например- хеда на девелопмента ни за ротативки взима 3м годишно- един от най-богатите хора у нас от заплата. Разбира се пасивен доход огромен.
53
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кадрите идват със заплата! Ти си давай минимална, пък искай кадри! Всичко е много просто! Чорбаджията ще трябва да развурзва кесията, това е!
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
52- толкова хубав, че фалира, а колко е хубав можем да видим в една мощна икономика като Китай- тя продава най евтината работна ръка и е на 80 място по ИЧР, в Северна Корея, в Куба, Венецуела....
51
5
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 9 месеца
Успокой се малко, има много други работни позиции с в пъти по-високи заплати от IT сектора, а и с ChatGPT бота ставате със затихващи функции
50
14
 
1
 
! Отговори
ей тутманици преди 9 месеца
Вие от дума разбирате ли бе! Работодател думата разбирате ли я? Това са две думи - работа и давам. Значи хем ви дават работа, хем с претенции, ама защо толкова малко се плаща! Ами не взиайте работата бе, кой ви кара насила да взимате работата която ви се дава!
49
0
 
15
 
! Отговори
И най-изпадналия преди 9 месеца
Не би дошъл да работи в гетото на Европа
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щото те вносните кадри ще се избият да ни работят. Вижте във футбола в А група на какво дередже е. Там вичкото ни е внос 5-торазрядни чужденци.
47
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Соца беше много хубав, но ни докара до тук! 35 години се върти в преход, а пазар няма!
46
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тука няма работодатели , тука има експолататори , подхвърлящи стотинки за заплата . Колко трябва да си безърдечен и безкруполен , да даваш минимални заплати , а от другата страна да караш Порше Кайен , да живееш в къща с прислуга .Усещам аз , че пак ще има револщция .Тези пишман капиталисти се оляха .
45
1
 
28
 
! Отговори
Давайте преди 9 месеца
Добри заплати и ще имате кадри.
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БГ работодател - да се разбира схемаджия от приватизацията
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Соца не е перфектна система, има много недостатъци, но беше по-добра от сегашната. Освен това соца е само в минало време, в днешния глобален свят трябва да си Китай за да разиваш соц, жалка държавичка като България не може сама да определя.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За мюзик айдъл и фермата има ли недостиг?
41
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално е да внасяме кадри... Ей ви ИТ сектора- за Cloud Architect даваме вече 20к чисто... Еми няма и няма. Наехме австриец и холандец- работят от Банско, там взеха къщи. Просто кофти материал сме си, а ние, хитрите програмисти, отдавна не можем да смогнем и работим по 3-4-5 проекта паралелно и си докарваме по 100к месечно. Туй то- по 0.6 хитри програмисти сме на работно място. А вече за склададжия в Лидл ще се избиете 20000 за работно място.

Спонсорирани публикации