България е най-бързо растящият пазар на леки коли в ЕС през 2024 г.

На какво се дължи този феномен?
20 апр 2024 21:00, Александър Попов
54
България е най-бързо растящият пазар на леки коли в ЕС през 2024 г.
Снимка: БГНЕС

България е най-бързо растящият пазар на леки коли в ЕС от началото на 2024 г., като през март са регистрирани почти 4000 нови коли, което е ръст с 29% спрямо март 2023 г. Основните причини за този огромен ръст, видим в данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), са малкият размер на пазара и съответно ниската база, и забавените доставки на поръчани година по-рано автомобили, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR.

"Сега идва моментът, в който дилърите в България могат да изпълнят натрупаните през последните години поръчки. Другият фактор, който се подкрепя от наблюдения върху други сфери на икономиката, е че в момента потреблението е на високо ниво. Немалка част от хората разполагат със средства. Ако тенденцията се запази, което е много вероятно, 2024 г. ще е най-силната година в историята на българския автомобилен пазар, каза Томов.

Той допълни, че продажбите са на цени доста над нивата преди ковид пандемията.

Има все още проблеми с доставките, особено в самата Европа, където има липса на ремаркета за превоз на автомобили, каза Томов.

България не прави много, за да насърчи навлизането на електромобилите, а такива колебания вече има и в целия ЕС, особено на фона на премахването на стимулите за EV в големи пазари като Германия. Има спад на продажбите на ЕV в Европа с 11.3%, на плъг-ин хибриди с 6.5%, като само хибридите отбелязват ръст от 12%.

Има известно отдръпване на реториката на политиците за неизбежността на електромобилите и това се отразява на потребителите.

Повече за пазара на автомобили в Европа и как се представя Tesla - гледайте във видеото тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Искания преди 2 дни
Кьм нас не отправяй никакви а автомобилите и парите изоращай на нас
44
1
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 дни
Само кола втора употреба има смисъл да се кара, всичко друго е гъзария за безумни пари.
43
0
 
1
 
! Отговори
Димо преди 1 седмица
От тези 4000 нови автомобили 3500 са служебни баничарки скопени от към екстри ,дизели и газ/бензин Дачии евала на развитието.
42
1
 
0
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
е не е като най много инвестиции като унгария..... ние купува е коли, произведени там.....
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите са богати и гласуват за десните партии. Няма бедни хора в България. Процентите на левите партии намаляват. Това показва, че вече почти няма бедни хора и никой не се нуждае от социална справедливост и обществени институции.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
той българина притежава милиони евра но понеже е лош и иска да замърсява и затова кара стари коли не за друго,нормален човек като чуе вече за "зелено" и му се гади - то зелени сделки ,то зеленски то всякакви зелени повръщни,дай да купиме по нови таралясници които са в пъти по скъпи за обслужване ,чупливи ,някои пушат като кремиковски комин но видиш ли били по нова година и било евро на м. в гъ$ и не замърсявало
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
София е удобен град за развитие на вело транспорт. Крайно време е да се въведат строги забрани за всички автомобили.
38
3
 
5
 
! Отговори
Кола само... преди 1 седмица
...на лизинг, само японска, в краен случай немска, чисто нова... никога повече втора употреба. Всичко под евро 5 е проблемно да се кара в големите градове. На околовръстните пътища, междуградски и магистрали си карат колкото щат! Всичко под евро 5 да се спира по морето, Варна, Бургас, Плвдив и София. Останалите градове си ги карат както искат, все тази... А за електричките, паркиращи на общи паркинги заради горящите батерии, по 100к евра депозит застраховка от шофьора в банката, ако запали хорат
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И аз си взех Кашкай, 70к с всичките му екстри - за 2 седмици го взех и върнах старата. С цените на коли втора употреба само крайно необразовани хора ще си вземат немски премиум втора ръка за същите пари.
36
2
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 1 седмица
Дилърите сега смогвали хахахаха. Е сега ще ви изсипя 60-80 бона и ще чакам нещо си 1 година, да знаете. Малко като чертежите на самолети.
35
2
 
13
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
Кори втора употребаса в България,България е гробищено на Европа
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Улиците и гаражите са пълни със стари кошници които не помръдват цяла година.
33
5
 
16
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Ха, ха, глупости и измишльотини за лековерни наивници. България може да е най-бързорастящият пазар, но на употребяваните брички от запада.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо ново - запада плаща милиарди за да воюва и те трябва да дойдат от някъде. Да затворим центъра за стари коли и да накараме българите да купуват нови. Да плащат за самолети които като дойдат ще са чисто нови антики. Въобще да са пазар, да плащат... за загубената война.
31
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Накупиха си коли по времето на Денков, но пак недоволстват! Този народ е прогнил в душата си.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ви го нахуля и на стандартите,постовете на на недомисленият индивид-keлеша седят,а тия който го охулиха ги затрихте!Или пък автора на статията Сашко се подвизава с ника-keлеш?
29
10
 
2
 
! Отговори
ГРУЗЗ 200 преди 1 седмица
Окончателно: Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри военната помощ за Украйна и Израел SLAVA SPIKERO HAHAHHAHAHAHAHHA.. GRUZZ 200
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До някаква болест. Движим се на зигзаг между тях - ту на тротоара ту на пътя срещу движещите се коли.
27
5
 
16
 
! Отговори
някаква болест преди 1 седмица
Има един в отсрещният блок, обезщетен заради земя и съответно не работи. Притежава стара Лада, която е била на баща му и си я държи сантиментално, кара един Опел Вектра, който поддържа, макар да е стар. Има и Тойота ярис, която много рядко кара, но държи пред блока. Преди седмици докара някакъв ван от Белгия, с който се занимава оттогава. Слага му багажник, вътре нещо пробива, но това е шишко, който почти не мърда от пред блока целогодишно. Сигурен съм, че познавате такива. Обикаляте им колите?!
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 27. Верно ли тей са минали "на запаТ" ?