Скъпо, но био: В Германия зареждат дизели с гориво от олио

Новото гориво ще се въвежда постепенно в бензиностанциите
31 май 2024 22:40, Нели Христова
34
Скъпо, но био: В Германия зареждат дизели с гориво от олио
Снимка: Pixabay/andreas160578

От вчера в някои германски бензиностанции се появи ново гориво за дизелови автомобили. Екологично приемливото и устойчиво гориво, което се произвежда основно от отработено масло или други мастни остатъци от производството на храни и ресторанти в неговата чиста форма (HVO100), намалява емисиите на CO2 от дизеловите автомобили с до 90 процента в сравнение с изкопаемия дизел. Новото гориво ще се въвежда постепенно в бензиностанциите.

Екологичният дизел от използвано олио обаче не може да се използва от повечето модели. Клиентите също така ще бъдат отблъснати от високата цена, тъй като новото гориво струва приблизително колкото най-скъпия премиум дизел.

Досега хидрогенираните растителни масла можеха да се добавят към конвенционалния дизел в малки проценти, при условие че крайният продукт отговаря на стандарта за дизелово гориво (DIN EN 590). Съгласно изменената наредба, те вече могат да се предлагат в 100% концентрация, ако отговарят на стандарта DIN EN 15940.

Новата наредба също така задължава собствениците на бензиностанции ясно да информират клиентите, за да се избегнат щети по превозните средства поради неправилно зареждане с гориво. За да може един автомобил да използва този нов вид гориво, е необходимо одобрението на производителя за конкретен модел, което в момента имат само няколко модела автомобили .

При други това гориво може да причини неизправности и скъпи щети, пишат от "24 часа".

Операторите на бензиностанции ще трябва ясно да маркират новото гориво на бензиностанциите, а всички коли, които не са съвместими, ще трябва да продължат да зареждат само класически дизел с етикет Diesel B7.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Коли
Новият хибрид на BYD изминава без зареждане около 2000 км
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И у нас някъде зареждат, но не дава мощност като настъпиш *** и юирише на загоряла скара
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро и олио от скакалци
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нафтата не стига,понеже танковете не се движат с вода а се водят няколко войни.Днес у нас,утре и в Америка.Така неусетно демонизацията,ще сложи крайна джовизацията и ще погребе и демокрацията.А слънцето ще продължава да изгрява от Исток,както е било векове наред.Да живее демокрацията под крилото на байданизацията и сатанизацията,за да се осъществи напълно денацификацията.Вечна им памет на"геройте"паднали заради фалшификацията.САЩ вечни приятели нямат.Имат само вечни интереси.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нито съм чул,нито видял,гернанец да си пържи картофите с нафта а да си кара колата с олио.По германските паркинги няма нито едно петънце.По българските пък,няма паркомясто без петно,понеже онези са прости пък ние сме гений.Така сграбът е за сметка на умните,дето се мислят за такива.А на простите немците,суривините които извличат от мотоскраба им е почти без пари.Ум царува,ум робува,ум патки пасе,защото сме им опитно поле.Кога ще поумнеем,че да забогатеем.
26
0
 
3
 
! Отговори
хаххаха преди 3 седмици
тук някои са карали и на картофени обелки
25
0
 
8
 
! Отговори
G. I. Joe преди 3 седмици
Олиото по едно време беше 2 лв и си мислих дали да не го пробвам в резервоара.
24
0
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Имам един познат. Има два много вървежни ресторанта в центъра на София. В битов стил са му. Обикновено само чужденци ходят там, първо, че е бая скъпо и второ защото е успял да се уреди, не знам по какъв начин да е най-отгоре в брошурата за посещения на туристи при обиколка на София. Секция ресторанти. Та той има джип Лексус и си го кара със старото олио от фритюрниците на ресторантите. Неговите слуги само му го прецеждат през марля. И като се возиш вътре мирише на пържени картофи....ахахахаха :)
23
0
 
21
 
! Отговори
Много изостанали. преди 3 седмици
В България винаги сме карали на дизел от олио. Проблемът е че вече по трудно се намира защото разни фирми се научиха да го изкупуват и да го преработват. Преди 20 години купувахме старо олио от ресторантите по 30 стотинки литъра. Минава се през филтър и се прави разделяне и утаяване чрез реакция с метанол. Получава се биодизел, доста добро качество. Излизаше 50% по евтино спрямо дизела на бензиностанция. Да се кара директно на олио не е добра идея. Прецаква се помпи и дюзи и филтри.
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бъдете био, купувайте био, от време на време пускат промоции на дюзи. За количества дават и отстъпки. На Европейското население взе да му става био и мозъка с действията последните години. Всякакви откачени ти се натрапват като нормални. Поканиха всякакви тарамбуки от къде ли не. Държат се и говорят безумно относно войната в укр-истерично се говори как ще подкрепят укр до победа дори да разорят собствените си страни. Победа няма да има скоро и укр няма да я има. Жалко за загиващите хора.
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САМО ДВИГАТЕЛИ ПРОИЗВЕДЕНИ ДО 2000 Г. СТАВАТ!!!
20
0
 
19
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
Е ЕЕЕ АЗ ОТ 1999 Г В МИЛАНО СИ КАРАХ НА БИО ГОРИВО:):):)-ДОБЪР ДЕН-И СТАРИТЕ ДВИГАТЕЛИ ДЕТО СЕГА КАЗВАТЕ ЧЕ ЗАМЪРАЯВАТ ОКОЛНАТА СРЕДА ИЗДЪРЖАХА С 60%ПОВЕЧЕ-НАЛИ БИЛИ СТАРИ БЕ?
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тук това беше масово в началото на прехода, немците ни достигнаха а и зад колата се носи приятната миризма на пържени картофки!
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това изобилие от клоуни значи ли, че сме във цирка?
17
0
 
24
 
! Отговори
Варналията преди 3 седмици
Миналият октомври работих във фирма която произвежда био-дизел (в Австрия)... издържах само една седмица на ужасната смрад и воня. Казах на началника,че това не е моята работа. След работният ден дрехите ги изхвърлях,а след петте дена и обувките. 15-20 дена ми костваха да измия ужасната смрад по кожата си... та това Био-дизел се прави от всички възможни остатъци от вмирисана храна. Никога не бих заредил био-дизел.А ако си купя друга кола ще е бензинова.
16
2
 
19
 
! Отговори
Биоробот от ППДБ преди 3 седмици
В ППДБЛГБТ сме само биороботи. Зареждат ни с гориво от пи-коч и фе-калии на западни партньори. Ицето Иванов само на ден пие по 7-8 литра гориво. Все е нареден пред посолството и чака да му лиснат легена с из-пражнен-ия да се зареди. След което зареден, с румени бузи и гладък косъм отива да НС за да изплюе в лицето на българския народ поредната анти-българска пропаганда.
15
2
 
20
 
! Отговори
Скоро и от пикня преди 3 седмици
Сега без руски газ, без руски нефт, скоро ще започнат да зареждат и с гориво от пи-коч. Халал да им е!
14
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рашките прецаха ЕС, без гориво, е това е в помощ на зелените политики - прецакани двигатели, без коли.:))
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смях, ще се носи стр-аш-на см-рад, уб-ий-ств-ени на-гари и че-рни-лка ще капе от колите.:)) рибка и картофки и др аромати, все красота, а ако има и свинска мас или лой от преживни, супер аромат:)) Е дизелите с такива нагари и добавките няма да ги спасят.:))
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 12, проблема не е в двигателите, а в съединенията, разяждат се и протичат, иначе отдавна в Бразилия се ползва растително гориво, повечето автомобили там са пригодени фабрично
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както се казва,нищо ново,а забравеното старо.Така вместо да мирише на сажди,ще мирише на пържени картофки.Обаче новите двигатели не са пригодени за "олиото" и ще дават"фира".Но като няма риба и ракът е риба,щом живее във водата.Помня и една българска "рационализация"по времето на Соца.Правеха се опити към бензина да се добавя и вода.Що народ тогава си прецакаха двигателите на москвичите и ладите.