Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски

Украйна получи транш от 1,5 млрд. евро за оръжие
26 юли 2024 23:40, Инна Ангелова
218
Брюксел размрази руски активи, даде ги на Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че ЕС за първи път насочва средства в помощ на Киев от печалбите от запорираното руско държавно имущество по силата на европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Това означава, че Зеленски, ще получи транш от 1,5 милиарда евро. Средствата са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа, и са били предоставени от финансовата компания “Юроклиър” на ЕК като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването на страната от пораженията, предизвикани от руските удари.

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на руската централна банка. Извънредните приходи, събрани след запора, не принадлежат на Русия, пише в съобщението. Забраната за транзакции, свързани с имуществото и запасите на руската централна банка и нейните филиали, води до натрупване на извънредни приходи, пояснява комисията.

В-к “Труд” допълва, че в руските медии се е появил клип, в който руски гражданин заяви, че е взривил военен в колата му в Москва по-рано тази седмица по нареждане на Службата за сигурност на Украйна, предаде “Ройтерс”, като уточни, че не потвърждава информацията. В сряда вестник “Комерсант” съобщи, че при експлозия на бомба в кола в северната част на Москва е ранен офицер от руското военно разузнаване.

Министерство на вътрешните работи на Русия каза, че ранени са били двама души и че е образувано наказателно дело. Кадри от видеонаблюдението показаха как паркиран пред жилищна сграда автомобил “Тойота Ландкрузър” избухва в огнено кълбо.

Късно в сряда турските власти съобщиха, че са арестували в Бодрум руски гражданин, заподозрян за нападението, след като той е пристигнал с полет от Москва. Руската Федерална служба за сигурност съобщи вчера в изявление, че мъжът, когото тя назовава като Евгений Серебряков, е бил докаран в Русия от Турция и предаден на следователите.

Във видеоклипа, публикуван от РИА “Новости”, Серебряков казва, че е бил вербуван от украинското разузнаване миналата година и от него е поискано да убие “един офицер”.

Той казва, че е събрал компонентите за бомбата по искане на украинския си водещ офицер и я е поставил под автомобила. Обещано му било украинско гражданство и 10 000-20 000 долара като възнаграждение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
4
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 месец
красота! русия ке падне!
165
3
 
5
 
! Отговори
умните руси бягат преди 1 месец
след 1917 само в Берлин са печатали повече руски издания, отколкото в Москва и Петербург взети заедно ! Извод : болшевизмът, сталинизмът и путинизмът причиниха ЕМИГРИРАНЕ на ЦВЕТА на Русия ! УМНИТЕ НЕ ТЪРПЯТ БОЛШЕВИШКИ КАСАПИ !
164
5
 
14
 
! Отговори
кражба преди 1 месец
пладнешки обир.............Украинците ще плащат с територии и лихви......................отчаян ход на Запада.............Русия печели войната!!!
163
4
 
13
 
! Отговори
ТТомов преди 1 месец
Отдавна коня отиде у реката Русия си взе Крим и Донбас остава Одеса и Харков с над 13 трилиона ресурси а западналите *** и техния господар САЩ остават с пръст в ***.
162
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с 4ужда пита помен се прави
161
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си дойдем на думата - Западът са тълпа от крадци и винаги са били
160
3
 
3
 
! Отговори
НАТО ме превзе преди 1 месец
С политика ...Отивам да си смуча палеца и да си бърша сополите
159
8
 
6
 
! Отговори
МинетКопейкин преди 1 месец
Аз тука твърдя че НАТО ме превзе. Изнасилихха ме , изнасилиха жена ми , опънаха децата ми, кендзаха във външната тоалетна, Гепиха ми пералнята, бикините и клецаха баба ми. Аз съм Русуфил. Лош Запад
158
6
 
3
 
! Отговори
Срах на Русия преди 1 месец
Въпроси
157
1
 
3
 
! Отговори
МНОГО ПЛАЧЛИВА преди 1 месец
ФИЗИОНОМИЯ НЕЩО !
156
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ завзема с война части от Мексико и сега те са американски щати. Хавай също е присъединен със сила
155
2
 
14
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Това е кражба!
154
2
 
23
 
! Отговори
100 % преди 1 месец
кражба, сега руснаците ще блокират активите на държавите на ЕС в Русия............а Украйна ще плаща тези пари с територии!!!Къде е международното право???
153
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брюксел също има активи в Русия. Някои от тях много сериозни и доходоносни. Които също са замразени и носят дивиденти. Които също са замразени, но руснаците май ще ги размразят и използват за възстановяване на новите стари руски региони. Които, по някаква случайност, са много богати на полезни изкопаеми.
152
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОЗИ НА СНИМКАТА И НАРОДЪТ МУ СА ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА НАГЛОСТТА, НАХАЛНОСТТА, НЕБЛАГОДАРНОСТТА, МЪРЗЕЛА, ИЗПОЛЗВАЧЕСТВОТО И т.н
151
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и да му дадете, тоя все ще повтаря: ДАЙТЕ, ДАЙТЕ, ДАЙТЕ ...........
150
4
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Украйна НЕ е "чужда държава" за Русия бе,пионерче!!!!..Укра ВИНАГИ Е била част от Руската империя !...Е,опитаха се некои да я ОТДЕЛЯТ от "матушка Русия"..."Матушката" обаче не иска да си я даде !..Не сфащаш разликата,нали ?..Аз все още се учудвам как може да има разни персони,които да не са наясно с проблема?!...Или са наясно,но така им нареждат да плямпат ?
149
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пример за превземане на държава от щатите? Че ти къде живееш? Ако си в Бг и питаш, значи си сляп! Кой каза, че превзимането на държава става само по военен път? Нашата държава е превзета безкръвно и е обявена за територия на НАТО!!! Респективно на САЩ! Като благодарност за вярност ЕС ни изплаща субсидии/подкупи/,с които да държи благоверните в подчинение и зависимост! Народа е оставен да се оправя както може! Така е в колониите на всички империи.
148
15
 
3
 
! Отговори
ПроСтото преди 1 месец
Що не замразяват щатски активи ли ??? Я посочи една военна ситуация в която САЩ превзема чужда държава и я обявява за територията на САЩ
147
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма Грешка беше това! Чуждите пари,са си Чужди! Войната Не е Свършила,та да се правят Своеволия от когото и да било! Тези пари,ще се търсят от Русия и ще бъдат върнати даже и с Лихвите!!!