Проект: Без никакви стикери на предното стъкло на колите

ПП-ДБ внесе законопроект за промяна на ЗДП
9 юли 2024 14:23, Петър Бойчев
31
Проект: Без никакви стикери на предното стъкло на колите
Снимка БГНЕС

По предните стъкла на автомобилите няма да има вече стикери. Това ще стане факт, ако бъде приет внесеният от ПП-ДБ законопроект за изменения в Закона за движение по пътищата.

За проекта се разбра от пост на депутата Божидар Божанов. "Внесохме изменения в Закона за движението по пътищата. Предлагаме отпадане на стикерите от предното стъкло и възможност за онлайн регистрация на автомобил", написа той във фейсбук.

Божанов, който е бивш министър на електронното управление, беше двигател на законопроекта, с който през миналата година бе премахнат синият талон, който беше неизменно и задължително допълнение към шофьорската книжка, припомня Сега.

Картончето стана напълно излишно с промяна в закона и защото данните фигурират в национален електронен регистър. При наличието на елекронна система с данните и при положение че пътните полицаи са оборудвани с таблети за достъп до нея, хартиените документи са напълно ненужни, а в същото време МВР събираше по 2 лева за издаване на син талон.

Сега се предлагат нови промени в закона за движение по пътищата, отново свързано с това, че данните се обработват електронно. Включително и тези, които сега се лепят като стикери върху колите.

Освен това, според измененията вече шофьори с повече от 5 невръчени електронни фиша или наказателни постановления ще бъдат спирани на пътя и ще им бъдат връчвани, така че да няма рецидивисти, които да се крият.

"Предвиждаме и да се публикуват доста отворени данни и всички системи на МВР, свързани с движението по пътищата, да са отворени за интеграция с външни системи - съгласно принципите на електронното управление. Предлагаме и задължение за администрацията за изпращане на уведомления за изтичащи документи (застраховка, технически преглед, свидетелство за управление)", посочва още Божанов.

Промените дават възможност за обжалване на електронни фишове по настоящ адрес на нарушителя, вместо по местонарушение, възможност за електронна документация при провеждане на курсове за придобиване на правоспособност, автоматизирано издаване на електронен фиш при установяване с камери на липса на технически преглед или застраховка, автоматизиран контрол на жп прелези.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
джан-гръц преди 1 месец
Аз па нарочно си НЕ *** ноктите цела година и кога дойде ред на стикерите, докат ги свалим от джама...те земат та се изпилят до нула и така до следващата лепка.
30
1
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Не мога да повярвам....какво ще правят обръчите от фирми на Борисов? Ще им отиде далаверата и няма да има за шкафчето!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Издрах си прозореца от рези скапани стикери, за 10 години само 1 път са ме сприрали КАТ , че да ги гледат , пълна тъпотия.
28
1
 
6
 
! Отговори
Един преди 1 месец
А печатницата на чичко дрът комунист какво ще прави? Сещаш се нале.....
27
0
 
10
 
! Отговори
Майна преди 1 месец
А отпадане на нотариална такса при прехвърляне кога ?!? Ей тук ще ги призная за "ново лице" ако някой политик внесе изменение. Да ама Не - това е лоби е по непоклатимо и от Вселената. Един ден губене на време, нерви и едни пари за еднин подпис.
26
3
 
12
 
! Отговори
Чичко Комунист преди 1 месец
Винаги ги е имало и винаги са ги забранявали,и пак ще ги има стикерите.Няма значение защо се слагат,важно е точно определен чичко комунист да си слага парички в джобчето!Естествено уж е в името на народа и за негово добро,но реално е за едни пари да отидат в нечие джобче.Винетка може да не купи всеки,но със закон стикер ще има всеки,който кара кола!ДЪЛБОКИ ЗА ДЖОБОВЕТЕ НА КОМУНИСТИТЕ И МНОГО СА ТАКИВА СТРАНИЧНИ ДОХОДИ ОТ НИЩО ЗА НИЩО!
25
1
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 1 месец
Най-големия всезнайко и "специалист" по всичко в държавата е гусин Борисоff....
24
0
 
8
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 1 месец
Жалко, на някои шАфИорЕ, предното стъкло на колата им е като панаирджийско стрелбище, от всевъзможни лепенчици!!!
23
0
 
11
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 месец
Ааааа не, искам си стикерчета, които след като вече са невалидни, да си ги чегърткам!
22
1
 
10
 
! Отговори
И през соца ги имаше преди 1 месец
Навремето през 90-те,когато застраховаха силово слагаха лепенки,за да знаят крадците да не пипат.Та тогава излезе такъв закон лепенки да няма никакви.Жената взе книжка и залепихме ''млад шофьор'' на стълото.Спря ме един полицай и заплаши да ми напише акт,ако не махна лепенката и чегъртах, какво да правя?!После заобиколиха закона и ги слагаха на огледалото за задно виждане.После прегледа пак и до днес се слага,а и стикера за замърсяване.Та периодично ту ги забранява,ту пак ги въвеждат.КОМУНИСТИ!
21
14
 
6
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Без всезнайковци като ппдб ще е най-добре. Това ли е сега проблема на държавата и искат да имитират дейност, да им се трупа трудов стаж. Като няма да избират правителство, айде чао. Лепенките са полезни на полицаите и на шофьорите, колкото по-просто е всичко, по-лесно е.. Чужденците имат лепенки и на регистрационните номера. С тоя нетминет все проблеми ще има. И не знам дали знаят, но има места без интернет, по планини и др. Операторите дават покритие на % от населението не територията. ***.
20
4
 
6
 
! Отговори
А като Тока Спре преди 1 месец
със Закриването на Марици и АЕЦ-а, тогава кво ще правиме - щото голямото предимство на хартията е, че не иска ни ток, ни вода, ни поддръжка на Сървъри и Центрове за Данни и т.н.
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми изберете едно - до преди година искахте 20 стикера, сега нищо? Сега да не ме глобите ако детето залепи лепенка на Пепа Пиг.
18
2
 
20
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
От няколко години гледам -румънците нямат никакви стикери на предното стъкло--а ние лепим търкаме пак търкаме лепим - все едно сме на олимпиада в националната лотария на Божков
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз вече колко стикера напечатах , колко пара прибрах , айде от мен да мине ....поздрави от Хавай
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те тия стикери дето си ги лепят полицаи , прокурори и подобни повече ги излагат Като паркир атакъв на тротоара и се вижда ясно каква охранителна и правосъдна система имаме
15
1
 
20
 
! Отговори
Ушев преди 1 месец
А кога ще забранят стикерите които си лепят полицейските служители и техните роднини приятели и т.н. за да не ги закачат ?
14
2
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Ке Ви Чипират ли?!
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Япония нямаш право да си купиш кола ако нямаш место за паркиране в радиус от 2 км от дома си Първо в общината ти намират место /ако има / около дома ти , дават ти един кръгъл стикер , който показваш в КАТ , и само тогава може да прехвърлиш колата на свое име И кръглият стикер се залепва на задното стъкло
12
5
 
5
 
! Отговори
ПППП преди 1 месец
Всичката Мара фтасала, само .......тка си не вчесала !