Забавено търсене на е-коли, Mercedes и Stellantis спират работа по заводи за батерии

Ще търсят по-евтини решения за батерии за захранване
5 юни 2024 18:00, Анисия Иванова
69
Забавено търсене на е-коли, Mercedes и Stellantis спират работа по заводи за батерии
Снимка: БГНЕС

Два завода за батерии за електромобили на Stellantis NV и Mercedes-Benz Group AG спират работа, заради забавящото се търсене на електрическите превозни средства, чиито цени са все още високи.

Automotive Cells Company SE, която имаше планове за изграждане на три фабрики за батерии в Европа на обща стойност €7 млрд., спря строителството в Кайзерслаутерн, Югозападна Германия, и постави на пауза подготвителната работа на обект в Термоли, на източното крайбрежие на Италия.

Търсенето на електромобили се забави в Европа, като растеж се очаква само в сегментите на масовия пазар, каза главният изпълнителният директор на ACC Ян Винсент в кулоарите на събитие на BloombergNEF в Мюнхен.

"Ще адаптираме нашия инвестиционен план към схемата, по която Европа ще приеме електромобили", каза главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес пред репортери във вторник след обиколка на завода на автомобилния производител в Мелфи, Южна Италия.

Автомобилните производители все повече гравитират към литиево-железен фосфат или LFP, батерии, които предлагат по-ниска енергийна плътност, но струват по-малко от никел-манган-кобалтови клетки. Както Stellantis, така и Mercedes искат по-евтини решения за батерии за захранване на планирани базови електрически превозни средства, каза Винсент.

Четете повече в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от Коли
Кола за еднократна употреба: Все повече автомобили за скрап заради скъпите ремонти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Купувам ЕQS изгодно някой продава ли
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Като чета масовото мнение тук и веднага се сещам, как преди 150 години, каруцарите вероятно са казвали - От коня по-добро няма!" - Преди 150 години, мнението им е било абсолщтно адекватно, защото Бенц пуска в производство първия "практичен" автомобил преди 138 години, като още 30 години отнема на колите, да успеят да заменят конете, поне в града. Иначе за батерията ме кефиш "Щом решат това" - оптиваме се, да го решим от 110 години. Имам копютрис по 20 000 ядра и пак не успяваме.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като чета масовото мнение тук и веднага се сещам, как преди 150 години, каруцарите вероятно са казвали - От коня по-добро няма! Кви са тия самодвижещи се коли дето трябва да им дириш бензин! На коня само тревица му трябва и милион километра ще мине. Проблемът с ел колите е батерията - като цена и като издръжливост. Щом решат това, няма как да се спре новата технология.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Новото Порше 911 било електрическо !!!...ама само турбината му :))))
44
0
 
0
 
! Отговори
Ахахахаааааа преди 2 седмици
Точно така!!!
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще разберат, че ние потребителите сме господарите, не спекулантите начело на ЕС, същото важи и за банки, моб. оператори, модерна търговия и други алчни сектанти!
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
42, след 5 години що годе ще е продаваема от тъпаннара който я е купил на първо място на някакъв по-голям тъппаннар който мечтае да се нашие, спасявайки планетата умопомрачен от поредната доза пропаганда на някой демократ с напълнена гуша. След 10 няма да може да се продаде и на най-големия тъпанннар, защото батерията ще е тотално сгънала, а за да се смени ще струва 60% от цената на цялата кола.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тостерите са изпечени отдавна. Това с Тесла върви с месеци и месеци. Щом сега ни го съобщават, толкова им беше със "зелените" технологии. Хората почнаха да се събуждат и да осъзнават че този целия цирк е не само прескъп и целящ да ги ограбва, но и крие реалнаТА опастност за природата. Нито батериите им могат да се рециклират, нито соларните панели могат да се рециклират, нито вятърните им мелници могат. Либерастията е измислила "гениален" метод - заравя всичко в земята и "решава" проблема.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никой не ще тенекиите на еврогея, да си ги слага отзад
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Единствената полза от хелектормобила беше, да го притежаваш, докато държавата наливаше пари и ти даваше една камара неща безплатни. Държавите спряха да наливат пари и да дават безплатни неща, вдигнаха тока и - АЙ ЧАЛ МИКСЕР. Никой не ще миксери на двойна цена, които за издръжка струват колкото обикновена кола, а след 5 години не можеш да я препродадеш за 40-50% от цената й(щото е излязъл нов, по-готин модел, а твоя има нужда от супер скъп ремонт).
38
2
 
15
 
! Отговори
ХоХо преди 2 седмици
Електрическите автомобили са хвърлени пари на вятъра ! Чудно как такива корифеи в ватомобилостроенето не го прозряха преди 15 години.
37
3
 
4
 
! Отговори
Каруцар преди 2 седмици
До IQ 3.14: За човек с прокламираното измерение за интелигентност, написаното е показателно. Хайде да се научиш да пишеш и после да се мъчиш, неуспешно, да остроумничиш. Нито пиша от таблет, нито крада интернет. Такива като теб, ги купувам барабар с IQ-то им.
36
3
 
12
 
! Отговори
Каруцар преди 2 седмици
Само кръглите *** по света и у нас си накупиха четириколесни ел. тропически. Колко *** и заблуден трябва да е човек? Колко трябва да е лишен от критично мислене?
35
1
 
10
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 седмици
НЕ се потвърди хипотезата за ПАРНИКОВИЯ ЕФЕКТ !!ИМА писмена забрана за производство на нови автомобили вкл ЕЛЕКТРОМОБИЛИ>>Експерти да допроучат какви увреждания получават водачи и пътници в електромобили с ЕКРАНи вместо доказано безвредни арматурни табла..Лично проверих ТЕСЛА дуал моторс 2022 водач и пътници имаха тежки трудно лечими увреждания от ЕКРАНА и от друга техника вкл камери вътре в купето..
34
3
 
18
 
! Отговори
Продавам Магарцедес преди 2 седмици
3 годишен, камшично запалване, система мулти-фюъл - трева, сено и овес, два комплекта подкови - зимни и летни, документи за успешно минат ветеринарен преглед, кожени дисаги, вградено подгряване на седлото, вграден GPS и дринк енд драйв. Цена - по договаряне!
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"използват шкоди, волво, пежо, и на полицията не са нужни такива мощни коли, преследвания има само по филмите." - Като ония филм във Франция, в който група престъпницо, убиха двама надзиратели, за да спасят техен авер от затвора и ... Надбягаха патрулките ... О чакай! Това не е филм! Това се случи преди две свдмици ...
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще наливаме мимиарди за технология, която не се търси. Впрочем, комънисическияъ щат Калифорнив тества нова политика - 30 цента такса на всяка миля. Това са 30 стинки нанкилометър! ЧЕ ТО ВСЕ ЕДНО КАРАМ 6 ЛИТРА ДИЗЕЛ БЕ!
31
0
 
22
 
! Отговори
долу ес преди 2 седмици
когато за кратко време обърнеш с хастара навън подреден континенст като Европа по базо теми като миграция, демография, ценности като християнстови и семйство, енергетика, газови потоц и мир, резултата е само панически действия в разни посоки и ПРОПАДАНЕ ВЪВ ВСИЧКО СПОМЕНАТО ПО ГОРЕ, резултат беден и прозз континентн, не веднага, след 50 г ще е лъснало като г ъ з на макак! и всичко това го причиниха тези, които управляват сащ и избиват палестинци безнаказано 80 г!
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Богатите и некой друг запален "еколог" си начесаха крастата, нормалните хора не им трябват скъпи таралясници със скъпа подръжка, а и още незнам някой с ел бричка да няма и ДВГ.
29
5
 
2
 
! Отговори
Хахааха до 39 преди 2 седмици
Намерил си нещо хубаво руско? Хахахаххаа