Забраняват е-колите на някои фериботи в Гърция

Ето къде не можем да стигнем с ел. автомобил
30 май 2024 11:51, Нели Христова
20
Забраняват е-колите на някои фериботи в Гърция
Снимка: БГНЕС

Нова заповед на Министерството на корабоплаването в Гърция относно ограниченията за превоз на електрически автомобили, а също и на такива на LPG и CNG предизвика смут в страната. Припомнен беше случай в Рафина, където на модел на Tesla беше отказан достъп до морския съд, тъй като батерията на електромобила е била заредена на 90%. А това, според властите, крие риск от пожар, съобщават от Automedia.

Нова заповед на Министерството на корабоплаването в Гърция относно ограниченията за превоз на електрически автомобили, а също и на такива на LPG и CNG предизвика смут в страната. Припомнен беше случай в Рафина, където на модел на Tesla беше отказан достъп до морския съд, тъй като батерията на електромобила е била заредена на 90%. А това, според властите, крие риск от пожар.

В крайна сметка конкретната кола може да е отпътувала с друг лайнер, но от днес вече  има четири острова, до които електрически, хибридни, LPG и CNG превозни средства не могат да пътуват, независимо до колко са заредени! Причината за забраната на автомобили с алтернативно гориво е решението на компанията Seajets. Тя е една от най-големите в Гърция.

Когато се опитате да резервирате билет през сайта на компанията, се появява известие, което казва: „ Превозни средства, работещи с алтернативни горива (електрически превозни средства, превозни средства, работещи с втечнени и сгъстен газ) не се допускат на борда“. Горният отказ от отговорност означава, че на над 100 000 автомобила  само с гръцки номера е забранено да влизат във фериботите на тази фирма. Местните са най-силно засегнати, но отделно идват и туристите, сред които и много българи.

Големият проблем идва, когато въпросният ферибот е единственият, който обслужва автомобили. Такъв е случаят със Seajets, тъй като сами тази компания предлага услугата до изключително популярните Скиатос и Скопелос плюс Алонисос и сравнително непопулярният у нас Агиос Еустратиос. Освен конкретните четири острова, които ставата недостъпни за хиляди автомобили, решението на компанията прави трудно и скъпо пътуването по още куп дестинации. Така че внимавайте, ако планирате да посетите Фолегандрос, Китира, Антикитира, дори Южен Пелопонес и Крит, но карате електричка или с друго от забранените горива. Ще трябва да правите маршрути чрез прекачване.

Трябва да се признае, че компанията е създала съответния отказ от отговорност, който информира пътниците, така че да не бъдат изправени пред неприятни изненади. Но търсачки за цени и билети са го споменали само в полето „Правила и условия“, които повечето от нас, нека си признаем, никога не четем. Не е ясно кой носи отговорност – сайтът или фериботната компания.

Гръцки медии потърсиха Seajets, а отговор пристигна на същия ден. И той гласеше: „Бих искал да ви информирам, че вече се консултираме със собственика и съответния отдел за безопасност  (ISM ), за да намерим окончателно решение и да обслужваме конкретните превозни средства на всички наши кораби. Разбира се, нашият непосредствен приоритет са Спорадите, където няма друга компания, която да обслужва"..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Трябва да си преди 3 седмици
*** да ходиш във фалирала държава от неГРЪСКИ племена.
19
0
 
7
 
! Отговори
Аххааахааа преди 3 седмици
Нали много пазим хората и природата с тез тенджери на ток. Цел свят юруш, а сега оди пеша, бе!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
големите производители няма да си цапат природата и ще складират всичко тук, мислете му.----Не само дизели, но и електрички втора употреба! Супер!
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като чета коментарите, може само на Лада с бензинови и дизелови двигатели на останете...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е колко требе да е, 18% ли.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, колите за момента въобще нямат бъдеще. Вие сте в планината, пада ви батерията, и? После се изтощава, къде хвърляте? Забравете това. Болните фантазии на така наречените зелени екоактивисти.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горят си и то много добре, има стотици случаи, това че ми сирските медии не пишат, означава само че им е забранено.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази гадория е от чините.
12
0
 
6
 
! Отговори
bb преди 3 седмици
Няма как като потънат дда не изгазне пожара :)
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Като няма ферибот, да си купят яхти" - гръцката Мария-Антоанета.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В западните страни електричките така ги гасят: идват 2 камиона, единия е самосвал пълен с вода, другия е със щипка. Захапват горящата електричка за тавана и я пускат във водата. После чакат 24 часа. Та и корабите да ги оборудват така - със щипки. Като се запали електричката - захапват я със щипката за тавана и айде в морето. Хаххах.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако знаете за каква чума става дума с тези електрически коли ... След 10 години как и кой ще ги рециклира и няма ли да станем бунището на Европа? В Германия , Франция.... големите производители няма да си цапат природата и ще складират всичко тук, мислете му.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
CNG/LPG не са чаааак толкова опасни, не знам защо ги забраняват. Нали, в сравнение с електричките, дето ако се запали е 50/50 дали няма целия кораб да изгори със всичко натоварено на него, щото няма загасяне пожара...
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стара новина, избухват батериите им и причиняват пожари, които не могат да се изгасят, всички го знаят.:))
6
0
 
26
 
! Отговори
t666 преди 3 седмици
Браво. Така се прави - безопасността е над парите. А пожар в морето е страшен ужас.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е само началото.
4
1
 
26
 
! Отговори
СУФ преди 3 седмици
Тъй, тъй! И международната търговия не върви по план с електричките :)
3
0
 
13
 
! Отговори
зеуен тортинеткаджия преди 3 седмици
Оп-па... сто тай стана
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ни хода у гърчия ни карам батерия
1
1
 
18
 
! Отговори
пепи преди 3 седмици
Карайте дизел .