ЕС иска Украйна да нанася удари по легитимни военни цели в Русия

ЕП: Санкциите да бъдат запазени и разширени
19 сеп 2024 17:30, Инна Ангелова
232
ЕС иска Украйна да нанася удари по легитимни военни цели в Русия
Снимка: Pixabay

Европейският парламент поиска от страните от ЕС да премахнат настоящите ограничения, които не позволяват на Украйна да използва западни оръжейни системи срещу легитимни военни цели в Русия. В резолюция, приета в четвъртък, 19 септември, с 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се", евродепутатите заявяват, че без премахването на настоящите ограничения Украйна не може да упражнява напълно правото си на самоотбрана и остава изложена на атаки срещу населението си и инфраструктура, се посочва в прессъобщение на Европейския парламент.

ЕП подчертава, че недостатъчните доставки на боеприпаси и ограниченията върху тяхното използване рискуват да подкопаят въздействието на положените досега усилия и изразява съжаление за намаляващия обем на двустранната военна помощ за Украйна от страните от ЕС.

Евродепутатите повтарят призива си към държавите-членки да изпълнят ангажимента си от март 2023 г. да доставят един милион боеприпаси на Украйна и да ускорят доставката на оръжия, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, включително ракети Taurus. Те също така потвърждават позицията си, че всички страни от ЕС и съюзниците в НАТО трябва колективно и индивидуално да се ангажират да предоставят на Украйна годишна военна подкрепа от най-малко 0,25% от своя БВП.

Санкциите на ЕС трябва да бъдат запазени и разширени

Резолюцията призовава държавите-членки на ЕС да запазят и разширят политиката на санкции на Съвета срещу Русия, Беларус и страни и субекти извън ЕС, които предоставят на Русия военни технологии и технологии с двойна употреба. Евродепутатите осъждат неотдавнашното прехвърляне на балистични ракети от Иран на Русия и призовават за засилване на санкциите както срещу Техеран, така и срещу Северна Корея, за да им попречат да подкрепят войната на Русия срещу Украйна.

Те също така искат повече китайски физически и юридически лица да бъдат добавени към списъка със санкции на ЕС, както и по-строги мерки за систематично справяне с укриването на санкции от базирани в ЕС предприятия, трети страни и държави извън ЕС.

Конфискация на имущество, собственост на руската държава, за компенсиране на щети в Украйна

Призовавайки ЕС и неговите държави-членки активно да търсят възможно най-широка международна подкрепа за Украйна и да намерят мирно решение на войната, евродепутатите заявяват, че всяко такова решение трябва да се основава на пълно зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна . Те също така виждат отговорността за военните престъпления на Москва и репарациите и други плащания като основни аспекти на всяко решение.

За тази цел евродепутатите искат ЕС и съмишлениците да създадат стабилен правен режим за изземване на руски държавни активи, замразени от ЕС, като част от усилията за компенсиране на Украйна за огромните щети, които е претърпяла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от Русия
Полша предлага Крим да е под мандат на ООН
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Руският пръстен се свива в района на Курск. На похода се изгарят колони на Въоръжените сили на Украйна. Елитът на вражеските войски отново направи пробив, но резултатът беше катастрофален.
199
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
Това не е сребърен куршум: Съединените щати не вярват, че ударите на украинските въоръжени сили дълбоко в Русия ще донесат победа на КиевЗаместник-говорителят на Пентагона Сабрина Сингх каза в четвъртък, че допускането на удари на UAF дълбоко в Русия няма да бъде решаващ фактор в конфликта.
198
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
Само един трррол е евроатлантическият парррцал. Пише истерично, по няколко пъти, за да прави вятър!
197
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Ей ги копейките, последователи на Медведев! Заплашват Европа и себе си с руски ядрени ракети! Няма на кой да подражават! Колко сте ми глyпaвичкииииии! Колко сте ми нaивничкииииии!
196
1
 
5
 
! Отговори
Петър преди 1 час
ЕС ще отнесе някоя ядрена бомба.
195
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На Пyтu жъ му са ynyтu nyтьтy!
194
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Копейката под мен се подиграва на бай Тошо и последния пленум! Самички са u6aaт!
193
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ЕС под ръководството на кралица Урсула не успя да се справи с нито една криза. Сега стана и главнокомандващ на силите на Европа! Освирепява като й замирише на кръв! И как така нямаше кандидати за нейния пост? Сега се обгради с послушници, като даже заповяда на Макрон да си прибере неговия непокорник и да й прати приличен паж! Действа единствено и само със заплахи и шантаж. Някой ден като и дръпнат килимчето ще гледа като бай Тошо на последния му пленум!
192
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Време е Кинжалите да полетят към Полша Германия Румъния България и Франция за да вразумят слабоумните политици от ЕС.
191
8
 
3
 
! Отговори
КРАВАРИН преди 1 час
ШАМАНИТЕ УПРАВЛЯВАТ МАГУЧАТА! ПУТИНЧО КАТ СИ НЕМА ПИПE И ВИСИ У БУНКЕРА, НИЩО НЕ ЗНАЕ И ПРАЙ КОТ МУ КАЖАТ ШАМАНИТЕ! КУКЛА НА КОНЦИ! ШАМАНИ СА НЕ САМО ТЕЯ У ГОРАТА! И ШОЙГУ, И МЕДВЕДЕВ, И KOHЯ, ВСИЧКИ СА МУ ШАМАНИ!
190
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Абе, Смешници! Ако господарите ви от САЩ бяха сигурни, че ще се справят с изостаналата феодална армия на Русия, вече да бяха посяли демокрацията! Като в Либия, Ирак, Афганистан... Но, оказа се, че именно такива армии са ужасно неудобни за хипер-гига-мега-супер технологичните натовски армии. Та не догодина, а и по-догодина пак ще си пишете, че още малко и ще стане... Поне не ви липсва оптимизъм. А иначе много бързо бягат натовците-афганските хрътки ряпа да ядат!
189
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Петя Волгин как е гласувал?
188
11
 
4
 
! Отговори
Смешници! преди 2 часа
Смешна е увереността на русо.робите, че Примитивна рус е могъща военна сила, която ще победи Украйна,без нищо да знаят за Пентагона. Ще ги видим тия фантазьори догодина през есента какво ще говорят и къде ще се укриват.
187
2
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 2 часа
До Анонимен 181 Разделителната линия е 11.09.2001 година. От тогава щатите въведоха държавния тероризъм. Президент беше Джордж Буш - Младши, Нискочелия. Намериха за враг един нещастен арабин, който след няколко години измекярина Обама заповяда до обият в една бедна къща в Пакистан и извратените американски държавници наблюдаваха убийството по телевизията. Тези измислени борби не им донесоха нищо съществено и се върнаха към унищожаването на Русия, но те вече се беше окопитила и се противопостав
186
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Украйна не може да направи нищо срещу Русия. Дори САЩ и Англия не искат да влизат в пряк сблъсък с Русия, но дават оръжие на други. Това означава че Англия и САЩ много добре знаят че ако тръгнат срещу Русия ще загубят и затова не тръгват пряко а действат чрез трета страна за да не си разбият държавите както става с Украйна.
185
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
2007 г. когато влизахме ни беше казано, че ЕС е мирен проект. Такива декларации са шокиращи.
184
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Сега руската дума ще приеме призив да се махнат ограниченията за ядрен удар срещу държавите подпомагащи Украйна и нека чакат тогава нашите евроатлантици.
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ами то, натам върви... Явно няма да се мине без една недвусмислена демонстрация от страна на Русия! Едно кавърче на песента "Road to Hell" на Крис Риа... И това ще е само демото, което да послужи за отрезвяване на ентусиастите!
182
2
 
7
 
! Отговори
404 преди 2 часа
Крайно време е 3-4 Искандер-а да ударят европарламента - и 90% от европейците ще аплодират Путин !!!
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да видим кое слугинско управлениеще посрещне първо ракетите в страната си! Имам подозрение за едно особено лакейско...