NYT: Експлодиращите пейджъри са съвременен Троянски кон

Израел е инвестирала милиони за хакерската атака
19 сеп 2024 23:00, Инна Ангелова
16
NYT: Експлодиращите пейджъри са съвременен Троянски кон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Офицери от израелското разузнаване са създали най-малко три фиктивни компании в Европа, включително в Унгария, чрез които са произвеждали пейджърите, чиято едновременна експлозия в Ливан във вторник уби 12 членове на Хизбула и рани близо 2800 други, пише Sky News, позовавайки се на New York Times.

Унгарската компания BAC Consulting е "една от най-малко трите фиктивни компании, създадени, за да маскират самоличността на служителите от израелското разузнаване, създали пейджърите", казва цитираният източник пред изданието в статия озаглавена "Как Израел построи съвременен Троянски кон: експлодиращи пейджъри".

До момента Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл да има каквато и да е роля в експлозиите. 12 настоящи и бивши служители на отбраната и разузнаването, които са били информирани за атаката, обаче казват, че израелците стоят зад нея, описвайки операцията като сложна и дълга. Те разговаряха с репортерите на The New York Times при условие за анонимност, предвид чувствителността на темата, уточнява изданието.

Минирани пейджъри и уоки-токита

"Минираните" пейджъри и уоки-токита бяха последният залп в продължилия десетилетия конфликт между Израел и Хизбула, която е базирана отвъд границата в Ливан. Напрежението ескалира след началото на войната в ивицата Газа.

"BAC Consulting произвежда пейджъри както за редовни клиенти, така и за Хизбула, но тази партида е произведена отделно, с батерии, импрегнирани с експлозив PETN (пентаеритритол-тетранитрат или пентрит)", обясниха израелски служители.

След това израелските служби са изпратили съобщение до набелязаните пейджъри на арабски, което изглежда е идвало като такова от висшето ръководство на Хизбула и в същия момент устройствата са експлодирали едновременно.

Съединените щати, но и арабските страни от Персийския залив определят шиитската групировка Хизбула като терористична организация, докато Европейският съюз счита за терористично само военното крило на Хизбула, а не политическото.

Израел е инвестирал милиони долари в хакване

Хизбула се финансира от Иран и работи в тясно сътрудничество с терористите от Ислямска държава и Хамас, като е отговорен за множество терористични атаки от 80-те години на миналия век, включително в Латинска Америка, в Буенос Айрес. Наскоро Хизбула нанесе няколко ракетни удара срещу Израел.

Производството на пейджъри в Европа се увеличи, след като терористите от Хизбула прекъснаха мобилните комуникации, когато лидерът им предупредил членовете на групата, че Израел ги използва за събиране на разузнавателна информация за групировката.

Израел е наляла милиони долари в инвестиция за разработване на специална технология, необходима за хакване на пейджърите, достигнали до Хизбула. Унгарската производствена фирма BAC Consulting отхвърли обвиненията , че е произвела експлозивните пейджъри, след като собствениците на тайванската марка Gold Apollo заявиха, че цялата отговорност за производството на продуктите е на базираната в Будапеща компания. Унгарците заявиха, че съответните пейджъри никога не са били намирани на тяхна територия.

Малко след като пейджърите избухнаха във вторник, уоки-токита също се самовзривиха в Ливан в сряда, убивайки най-малко 20 членове на Хизбула и ранявайки повече от 450 души. Броят на загиналите от експлозията на пейджърите във вторник достигна 12 души. Сред жертвите са и две деца, съобщи в сряда ливанският здравен министър Фирас Абиад. Над 2800 бяха ранените преди атаката с радиостанциите в сряда, припомня Pro Tv.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Русия
Полша предлага Крим да е под мандат на ООН
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Колкото до унгарците,смятам, че се отказаха като в чуждо необрано лозе с кошница пълна,щото са отчели печалба за фирмата им.И много ясно,че ще се опитат да нарочат и натопят и други.И понеже ние в момента сме им под ръка,заради сксндала с РСМ,да се обършат с нас.Не вярваме,обаче в ЕС ,да са толкова наивни,че лакардийте им да хванат декиш.Все пак има и интелигентни хора в ЕС.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Нищо не са.Фактичрски с тази операция израелските тайни служби загубиха възможност да следят от близо групировката Хизбула.Сега е напълно възмоно в Израел да пострадат много хора,понеже службите им вече ще са глухи и слепи за операций от страна на Хизбула.Може даже да има и жертви от висшето воено ръководство на Израел.А ако започнат и война с Ливан ,ще се намесят и други на страната и на палестинците.Струва ми се че комшийте от към Босфора са прави,като считат,че голяма война ще започне от там
13
5
 
2
 
! Отговори
Мхм преди 2 часа
Пейджърите са поръчани през Али експрес. Оказали са се дефектни. Ама за 3 долара на пейджър, такова и качеството. Вече излезе статия за това. Просто е производствен дефект. Много надценявате Израел като си мислите, че може да измисли толкова сложна операция, че и да я реализира.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А нас нормалните какво ни интересуват козоебските драми?
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Прав е бай Добри Божилов като казва, че унгарците си гледат интереса, а тук сме пълни с чуждестранни агенти иначе няма друго обяснение, че не приеха закона за чуждестранните агенти. Човек знаейки, че не е чуждестранен агент винаги би одобрил такъв закон.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Освен да осъдим и Тойота щот талибаните ползват Тойота Хайлукс.
9
0
 
1
 
! Отговори
Случайност преди 3 часа
Мъж, издирван от Израел, е открит мъртъв в посолството на Палестина в СофияМъжът е починал след падане от третия етаж на сградата на посолството
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
У нас хич няма евреи които да се занимават с ръководене на терористични дейности, фиктивни фирми и манипулация на медиите.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Веднага Радеф да се качва на Ф-16 и да поема на мисия към Унгария, откъдето откровено руските опорки ни набеждават като страна-участник в този кървав атентат, а това е много, много сериозно престъпление срещу човечеството.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Magжapuтe ce o'c'p'a'x'a u cя ce нanъвaт ga nъgят вoнятa нacaм...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Magжapuтe ce *** u cя ce нanъвaт ga nъgят вoнятa нacaм...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Унгария е производител на мобилни устройства.Произвеждаха Нокия от обикновените,не смартфони.Те имат база,какво ни прехвърлят топката,те са поискали поръчката.Ние не произвеждаме.Вече прекаляват.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Как ние сме виновни, че Израел ги е детонирал? Оня ром Орбан ще се извини ли сега?
2
3
 
5
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 3 часа
А пък на комшийката експлодира вибратора,сега е с два счупени предни зъба!
1
3
 
3
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
1. Ще има ли разследване 2. Ако се окаже че са САЩ ние ще реагираме ли