ЕС иска Украйна да нанася удари по легитимни военни цели в Русия

ЕП: Санкциите да бъдат запазени и разширени
19 сеп 2024 17:30, Инна Ангелова
242
ЕС иска Украйна да нанася удари по легитимни военни цели в Русия
Снимка: Pixabay

Европейският парламент поиска от страните от ЕС да премахнат настоящите ограничения, които не позволяват на Украйна да използва западни оръжейни системи срещу легитимни военни цели в Русия. В резолюция, приета в четвъртък, 19 септември, с 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се", евродепутатите заявяват, че без премахването на настоящите ограничения Украйна не може да упражнява напълно правото си на самоотбрана и остава изложена на атаки срещу населението си и инфраструктура, се посочва в прессъобщение на Европейския парламент.

ЕП подчертава, че недостатъчните доставки на боеприпаси и ограниченията върху тяхното използване рискуват да подкопаят въздействието на положените досега усилия и изразява съжаление за намаляващия обем на двустранната военна помощ за Украйна от страните от ЕС.

Евродепутатите повтарят призива си към държавите-членки да изпълнят ангажимента си от март 2023 г. да доставят един милион боеприпаси на Украйна и да ускорят доставката на оръжия, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, включително ракети Taurus. Те също така потвърждават позицията си, че всички страни от ЕС и съюзниците в НАТО трябва колективно и индивидуално да се ангажират да предоставят на Украйна годишна военна подкрепа от най-малко 0,25% от своя БВП.

Санкциите на ЕС трябва да бъдат запазени и разширени

Резолюцията призовава държавите-членки на ЕС да запазят и разширят политиката на санкции на Съвета срещу Русия, Беларус и страни и субекти извън ЕС, които предоставят на Русия военни технологии и технологии с двойна употреба. Евродепутатите осъждат неотдавнашното прехвърляне на балистични ракети от Иран на Русия и призовават за засилване на санкциите както срещу Техеран, така и срещу Северна Корея, за да им попречат да подкрепят войната на Русия срещу Украйна.

Те също така искат повече китайски физически и юридически лица да бъдат добавени към списъка със санкции на ЕС, както и по-строги мерки за систематично справяне с укриването на санкции от базирани в ЕС предприятия, трети страни и държави извън ЕС.

Конфискация на имущество, собственост на руската държава, за компенсиране на щети в Украйна

Призовавайки ЕС и неговите държави-членки активно да търсят възможно най-широка международна подкрепа за Украйна и да намерят мирно решение на войната, евродепутатите заявяват, че всяко такова решение трябва да се основава на пълно зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна . Те също така виждат отговорността за военните престъпления на Москва и репарациите и други плащания като основни аспекти на всяко решение.

За тази цел евродепутатите искат ЕС и съмишлениците да създадат стабилен правен режим за изземване на руски държавни активи, замразени от ЕС, като част от усилията за компенсиране на Украйна за огромните щети, които е претърпяла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от Русия
Русия атакува украинската енергийна и гражданска инфраструктура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
1
 
! Отговори
До 144 преди 6 часа
Ами ходи да провериш бе или нещо не ти стиска
149
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Днеска войници от Украйна в Суми пускаха клипчета от РТ където някви генерали обясняват, че трябва да унищожат всички села и градчета превзети от ВСУ в Курска област за да ги изтласкат. ''Всяка къща и постройка трябва да бъде унищожена с артилерия''.
148
3
 
6
 
! Отговори
Мамин Умничък преди 7 часа
До Христо Христов - ех руснаците за съжаление им свършиха чиповете и вече не могат да правят от ония супер умни специални ракети, които разпонзват кой е русофил и не го удрят :-)
147
5
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 часа
До 141 "Тепърва ще издържаме цяла зима украинците да им е топло, понеже ние българите сме много богати " - със сигурност сте про'с'ти след като за 3 години 7 пъти гласувате да издържате Украйна. Факт.
146
6
 
2
 
! Отговори
Кефът преди 7 часа
Обаче е много интересно как от Хизбула и Хамас използват същия кремълски наратив с 'червените линии'. Оня брадатия амyджа в Бейрут разправя за някви си червени линии докато израелски изтребители кръжат около него. Ясно е, че всичко е някво си psyop и няма никакви червени линии за нищо.
145
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 часа
До 143 "тези ид..ти къде мислят че ще,се скрият?!" - ид..тите дет гласуват за ЕС не заслужават да се скриват... Дарвин!
144
2
 
7
 
! Отговори
К.У.Р.ск преди 7 часа
А какво стана с изтласкването? Върнахте ли вече К.У.Р.ск?
143
4
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 7 часа
Нали после и Русия ще отвърне на удара по Европа, тези ид..ти къде мислят че ще,се скрият?!
142
9
 
7
 
! Отговори
И така ще стане преди 7 часа
Вече и децата на комундялниците знаят, че въздушната отбрана на Русията е тотално нефелна. Удри по pycнятa, чупи кpaтyни!
141
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Тепърва ще издържаме цяла зима украинците да им е топло, понеже ние българите сме много богати и няма какво друго да си правим парите
140
4
 
7
 
! Отговори
анонимен64264 преди 7 часа
ес се надупи на укропите а сега и *** им прави,евала
139
6
 
6
 
! Отговори
Да преди 7 часа
Поредната лудост
138
6
 
9
 
! Отговори
Няколко болни преди 7 часа
мозъка в ЕС ще ни докарат нова световна война. И като закютат ракети близо до домовете им ще се усе/рят, щото сега си мислят, че са твърде далеч и затова са ербапи.
137
4
 
4
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 7 часа
Абе ти като не си българин украинска копейко, какво пък те бъркат изборите в България,а кво стана на тях,а? Айде пий си ракията и не се обаждай за неща, които не са твоя работа
136
3
 
6
 
! Отговори
До 131 преди 7 часа
Ами така са украинските копейки,то на вързано куче хляб не може да даде обаче на всяка манджа мерудия
135
5
 
7
 
! Отговори
Почетен председател преди 7 часа
Ха,ха,ха,искали, защо лъжете,страх ви тресе,най много Урсула и Борел.
134
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Еврогейотатите искат една крилатка по боклукчийската кофа Брюксел.
132
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Трета световна война няма да има. Путин няма да се остави да го провокират, Путин контролира положението. Путин ще удари само по тези страни които доставят далекобойни ракети. Ако унищожи Англия никой няма да започне трета световна война заради Англия, целия свят мрази Англия. А немците се отказаха да доставят ракети, САЩ също дават задна.
131
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Европейския кораба потъва безславно те са се хванали за укро байрака да спасяват. Там половината некадърници са за изхвърляне.