ЕС иска Украйна да нанася удари по легитимни военни цели в Русия

ЕП: Санкциите да бъдат запазени и разширени
19 сеп 2024 17:30, Инна Ангелова
242
ЕС иска Украйна да нанася удари по легитимни военни цели в Русия
Снимка: Pixabay

Европейският парламент поиска от страните от ЕС да премахнат настоящите ограничения, които не позволяват на Украйна да използва западни оръжейни системи срещу легитимни военни цели в Русия. В резолюция, приета в четвъртък, 19 септември, с 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се", евродепутатите заявяват, че без премахването на настоящите ограничения Украйна не може да упражнява напълно правото си на самоотбрана и остава изложена на атаки срещу населението си и инфраструктура, се посочва в прессъобщение на Европейския парламент.

ЕП подчертава, че недостатъчните доставки на боеприпаси и ограниченията върху тяхното използване рискуват да подкопаят въздействието на положените досега усилия и изразява съжаление за намаляващия обем на двустранната военна помощ за Украйна от страните от ЕС.

Евродепутатите повтарят призива си към държавите-членки да изпълнят ангажимента си от март 2023 г. да доставят един милион боеприпаси на Украйна и да ускорят доставката на оръжия, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, включително ракети Taurus. Те също така потвърждават позицията си, че всички страни от ЕС и съюзниците в НАТО трябва колективно и индивидуално да се ангажират да предоставят на Украйна годишна военна подкрепа от най-малко 0,25% от своя БВП.

Санкциите на ЕС трябва да бъдат запазени и разширени

Резолюцията призовава държавите-членки на ЕС да запазят и разширят политиката на санкции на Съвета срещу Русия, Беларус и страни и субекти извън ЕС, които предоставят на Русия военни технологии и технологии с двойна употреба. Евродепутатите осъждат неотдавнашното прехвърляне на балистични ракети от Иран на Русия и призовават за засилване на санкциите както срещу Техеран, така и срещу Северна Корея, за да им попречат да подкрепят войната на Русия срещу Украйна.

Те също така искат повече китайски физически и юридически лица да бъдат добавени към списъка със санкции на ЕС, както и по-строги мерки за систематично справяне с укриването на санкции от базирани в ЕС предприятия, трети страни и държави извън ЕС.

Конфискация на имущество, собственост на руската държава, за компенсиране на щети в Украйна

Призовавайки ЕС и неговите държави-членки активно да търсят възможно най-широка международна подкрепа за Украйна и да намерят мирно решение на войната, евродепутатите заявяват, че всяко такова решение трябва да се основава на пълно зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна . Те също така виждат отговорността за военните престъпления на Москва и репарациите и други плащания като основни аспекти на всяко решение.

За тази цел евродепутатите искат ЕС и съмишлениците да създадат стабилен правен режим за изземване на руски държавни активи, замразени от ЕС, като част от усилията за компенсиране на Украйна за огромните щети, които е претърпяла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от Русия
Русия атакува украинската енергийна и гражданска инфраструктура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Абе, Смешници! Ако господарите ви от САЩ бяха сигурни, че ще се справят с изостаналата феодална армия на Русия, вече да бяха посяли демокрацията! Като в Либия, Ирак, Афганистан... Но, оказа се, че именно такива армии са ужасно неудобни за хипер-гига-мега-супер технологичните натовски армии. Та не догодина, а и по-догодина пак ще си пишете, че още малко и ще стане... Поне не ви липсва оптимизъм. А иначе много бързо бягат натовците-афганските хрътки ряпа да ядат!
189
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Петя Волгин как е гласувал?
188
15
 
5
 
! Отговори
Смешници! преди 4 часа
Смешна е увереността на русо.робите, че Примитивна рус е могъща военна сила, която ще победи Украйна,без нищо да знаят за Пентагона. Ще ги видим тия фантазьори догодина през есента какво ще говорят и къде ще се укриват.
187
3
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 4 часа
До Анонимен 181 Разделителната линия е 11.09.2001 година. От тогава щатите въведоха държавния тероризъм. Президент беше Джордж Буш - Младши, Нискочелия. Намериха за враг един нещастен арабин, който след няколко години измекярина Обама заповяда до обият в една бедна къща в Пакистан и извратените американски държавници наблюдаваха убийството по телевизията. Тези измислени борби не им донесоха нищо съществено и се върнаха към унищожаването на Русия, но те вече се беше окопитила и се противопостав
186
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Украйна не може да направи нищо срещу Русия. Дори САЩ и Англия не искат да влизат в пряк сблъсък с Русия, но дават оръжие на други. Това означава че Англия и САЩ много добре знаят че ако тръгнат срещу Русия ще загубят и затова не тръгват пряко а действат чрез трета страна за да не си разбият държавите както става с Украйна.
185
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
2007 г. когато влизахме ни беше казано, че ЕС е мирен проект. Такива декларации са шокиращи.
184
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Сега руската дума ще приеме призив да се махнат ограниченията за ядрен удар срещу държавите подпомагащи Украйна и нека чакат тогава нашите евроатлантици.
183
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ами то, натам върви... Явно няма да се мине без една недвусмислена демонстрация от страна на Русия! Едно кавърче на песента "Road to Hell" на Крис Риа... И това ще е само демото, което да послужи за отрезвяване на ентусиастите!
182
3
 
10
 
! Отговори
404 преди 5 часа
Крайно време е 3-4 Искандер-а да ударят европарламента - и 90% от европейците ще аплодират Путин !!!
181
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Да видим кое слугинско управлениеще посрещне първо ракетите в страната си! Имам подозрение за едно особено лакейско...
180
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Нека бъдем честни. Войната в Украйна няма нищо общо с това за което се представя. Истината е, че сметките на силно задлъжнелите държави не излизат и те се нуждаят спешно от война. Така беше и през 1970 и през 1930 и през 2007 и орез 1915. Кризата се влачи по корем от 2007ма насам, като само се отлага по всевъзможни измислени причини. Причини, заради които, в крайна сметка само се печатят нови и нови пари, изкупувания, помощи и какво ли не. На света му писна да дондурка кредитни зомбита. Войната в Украйна е заради дълговете на западния свят и по-конкретно на американците
179
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
ЕврокомисарЮ прр ост, ЕС окончателно се превърна в потъващия Титаник. На кораба цари веселба, докато самия той уверено се движи към огромния айсберг, който ще го потопи... Умните ще скочат от борда, преди фаталния сблъсък, който е неизбежен. Да видим, кои ще са първите. Ние очевадно няма да сме сред тях. Ние, както обикновено, ще сме сред последните, защото сме от бедняците-пасажери, на най-долната палуба. Е, няма да ни е за пръв път, но със сигурност може и да ни е за последен път... Жалко!
178
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Отговорът ще бъде пълно унищожение на нацистка укропия !!! Руснаците могат още три моста да си построят, ако искат, но укропия няма кой да я възстанови.
177
2
 
9
 
! Отговори
Да попитам: преди 5 часа
ЕС случайно да иска реципрочни удари по свърталището им в Брюксел,Страсбург или г*й*я парламент,когато вътре е целия сбирток от евроатлантически неадекватни зомбита???
176
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
оправете си заглавието ЕП иска не ЕС! Или вече живееме във диктатура където ЕП командва ?
175
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
"ЕС иска..." 'начи, не ЕС, а ЕП иска. Ами да си иска. Най-малкото Шолц ще им духне под опашката.
174
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин категорично отговори на шумните призиви на Европейския парламент за изостряне на украинската криза. Той подчерта, че европейските политици изглежда са забравили горчивия урок от Втората световна война. След като изрази мнението си по този въпрос, той добави не без намек: Времето на полета на ракетата Сармат до Страсбург е 3 минути 20 секунди.
173
2
 
7
 
! Отговори
БГ НЕ Е НАМАЛИЛА преди 5 часа
ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА, А НАПРАВО Е СПРЯЛА ТАЗИ ПОМОЩ > ЗАЩО ? > НЕ САМО ВОЕННИТЕ СКЛАДОВЕ, НО И ВОЕННИТЕ ЧАСТИ НЯМАТ БОЕПРИПАСИ, ВСИЧКО Е ПОДАРЕНО НА УКРАЙНА > АКО СЕГА БГ БЪДЕ ОКУПИРАНА ОТ ТУРЦИЯ НЯМА *** И ЕДНА ПУШКА, ЩОТО НЯМАМЕ НИТО ПАТРОНИ НИТО СНАРЯДи > то и оръдия вече нямаме
172
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
425 за, 131 против, 63 въздържали се....колко депутати има в тоз парламент, бре....?!?! Колко хрантутници храним в този кокошарник....???? За да харчат данъците ни за войни ?!?! Ай сиктир, ако това е ЕС, да се махаме час по-скоро от това блато, преди да е станало прекалено късно, и преди да са ни докарали до вегетация на фотосинтеза и старо желязо......!!!
171
6
 
5
 
! Отговори
Баба преди 5 часа
'На тия от Европейския Парланент да не им са гръмнали вибраторите,че са толкова кисели'В Москва да не е почнала зимата, че складовете им с оръжия горят? Сигурно за да се отопляват.