ЕС иска Украйна да нанася удари по легитимни военни цели в Русия

ЕП: Санкциите да бъдат запазени и разширени
19 сеп 2024 17:30, Инна Ангелова
242
ЕС иска Украйна да нанася удари по легитимни военни цели в Русия
Снимка: Pixabay

Европейският парламент поиска от страните от ЕС да премахнат настоящите ограничения, които не позволяват на Украйна да използва западни оръжейни системи срещу легитимни военни цели в Русия. В резолюция, приета в четвъртък, 19 септември, с 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се", евродепутатите заявяват, че без премахването на настоящите ограничения Украйна не може да упражнява напълно правото си на самоотбрана и остава изложена на атаки срещу населението си и инфраструктура, се посочва в прессъобщение на Европейския парламент.

ЕП подчертава, че недостатъчните доставки на боеприпаси и ограниченията върху тяхното използване рискуват да подкопаят въздействието на положените досега усилия и изразява съжаление за намаляващия обем на двустранната военна помощ за Украйна от страните от ЕС.

Евродепутатите повтарят призива си към държавите-членки да изпълнят ангажимента си от март 2023 г. да доставят един милион боеприпаси на Украйна и да ускорят доставката на оръжия, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, включително ракети Taurus. Те също така потвърждават позицията си, че всички страни от ЕС и съюзниците в НАТО трябва колективно и индивидуално да се ангажират да предоставят на Украйна годишна военна подкрепа от най-малко 0,25% от своя БВП.

Санкциите на ЕС трябва да бъдат запазени и разширени

Резолюцията призовава държавите-членки на ЕС да запазят и разширят политиката на санкции на Съвета срещу Русия, Беларус и страни и субекти извън ЕС, които предоставят на Русия военни технологии и технологии с двойна употреба. Евродепутатите осъждат неотдавнашното прехвърляне на балистични ракети от Иран на Русия и призовават за засилване на санкциите както срещу Техеран, така и срещу Северна Корея, за да им попречат да подкрепят войната на Русия срещу Украйна.

Те също така искат повече китайски физически и юридически лица да бъдат добавени към списъка със санкции на ЕС, както и по-строги мерки за систематично справяне с укриването на санкции от базирани в ЕС предприятия, трети страни и държави извън ЕС.

Конфискация на имущество, собственост на руската държава, за компенсиране на щети в Украйна

Призовавайки ЕС и неговите държави-членки активно да търсят възможно най-широка международна подкрепа за Украйна и да намерят мирно решение на войната, евродепутатите заявяват, че всяко такова решение трябва да се основава на пълно зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна . Те също така виждат отговорността за военните престъпления на Москва и репарациите и други плащания като основни аспекти на всяко решение.

За тази цел евродепутатите искат ЕС и съмишлениците да създадат стабилен правен режим за изземване на руски държавни активи, замразени от ЕС, като част от усилията за компенсиране на Украйна за огромните щети, които е претърпяла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от Русия
Русия атакува украинската енергийна и гражданска инфраструктура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
6
 
3
 
! Отговори
КРАВАРИН преди 7 часа
Много пpocтaщинa излъчват копейкити! Аз няма да участвам в тоя мacкарад и млъквам! Убийй пpocтaкa с мълчание, ама той не yмиpa!
129
9
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 7 часа
Копейки заповядайте пак на изборите да се преброиме в България:):):)Добрич и Русе!Дотам сте:):):)И некви села:):):)София,Пловдив,Варна,Бургас,Стара Загора,Велико Търново всичко е Синьо:):):)
128
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Русия дава жертви и от двете страни - Запада самодоволно потрива ръце. Искат да изчегъртват славянския ген. Рано или късно ще стигнат и до нас. А то май ние бяхме едни от първите обезлюдени и бездетни безимотни
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
До Анонимен 127 Ти явно си негоден за каквото и да било ,така че НГВС са тк го дали бяз много да се замислят.
126
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Аз успях да си изкарам НГВС преди доста години та в случай на война да му мислят ония с телефоните в ръцете
125
0
 
7
 
! Отговори
Аааа преди 7 часа
Значи вече сме във война! Жалко за младите. То затова политиците крадат като за световно, да пратят миризливите си отрочета по далече от войната.
124
2
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 7 часа
Му е време да се разпада!!!
123
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Още ли не са произвели тези 1 милион снарада смешниците от ЕС ,уж мочна икономика това-онова,пал ячовци.
122
3
 
12
 
! Отговори
Нане преди 7 часа
На мълоумняците от наглосаксия и фашистите юрохейтелаци, искам само да вметна за успокоение, че няма да сме първата цивилизация затрила се с ядрото и почнала нов живот от пещерите.... ===))) примери бол, за който ги вижда....
121
2
 
0
 
! Отговори
До Краватин преди 7 часа
Абе пиши Мууу и те така, по-лесно ще ти е
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Нали бяха всеки ден по 1000 бе ***? Явно не помниш какво си писал преди.
119
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Това не е Парламент а Лудница
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
До Крундел "а севернокорейските и иранските какви са?" -------------- продадени на Русия и изолзвани от руски разчети, с руска разузнавателна информация ( за разлика от отановските ), но това не пречи на "колективният запАд" да налага нови санкции по въпроса, демек смята СК и Иран за участници, което автоматично означава, че Русия не само може, а е длъжна да предприеме директни ответни мерки към страните предоставили оръжието на 404... и е малко вероятно ответните мерки да са санкции!
117
2
 
4
 
! Отговори
Адмирации преди 7 часа
Путин е луд да търпи тази подигравка! Трета година СВО, , то се премести в Русия? Веднага трябваше ЕС нацистите, да получат по 1 ракета по всички ЕС и НАТО страни в Европа, за да ги отрезви, това не е сериозно!
116
0
 
0
 
! Отговори
До 113 преди 7 часа
Тоя като вкара още някоя ракия и ще сложи още една нула на бройките,ама не чел , какво казва британското ВВС,а тук се набира като лuст на буца
115
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Слава на Украйна!
114
1
 
10
 
! Отговори
До 106 преди 7 часа
Имa,aма Украйна няма свои ракети така,че горят, защото тия дето имат явно не са изкукали като Зеленски и компания,а тия в Брюксел нямат военни познания,а са някакви диванни многознайковци като тия дето тук ни дават много акъл
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
"трябва колективно и индивидуално да се ангажират да предоставят на Украйна годишна военна подкрепа от най-малко 0,25% от своя БВП"---------------------Ходете се гръмнете бе брюкселски црвули.
112
1
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 7 часа
Само алкохолиците кат теб пият по това време. Лющи пърцуца и не се занимавай с неща от които не разбираш.
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Тука мнозина не разбират, че тези ракети ще се изстрелват от военни на НАТО. Украинците ме могат да го правят. Това значи война между НАТО и Русия. Това вече не е добре за никой. Жалко че повечето ме го разбирате.