МВнР за РСМ: Отказваме да влизаме в подобен неевропейски тон

Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации
Обновена: 18 сеп 2024 15:37 | 18 сеп 2024 15:37, Нели Христова
52
МВнР за РСМ: Отказваме да влизаме в подобен неевропейски тон
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на България излезе с кратка позиция относно поредната провокация на Северна Македония. В нея се казва, че МВнР не иска да влиза в "подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон".

Още по темата

Ето какво още пишат от министерството:

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога.

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония.

Позицията бе провокирана от изказване на македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, според който българите са "мизерници", а двата народа нямат нито обща история, нито общи корени.

Според Николоски, по време на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска домакините не са проявили уважение към Силяновска.

„Минимумът на приличието е да се постави знамето на държавата, чийто президент пристига. И минимум човек трябва да е нормален, за да свърши това. Не е работа на Силяновска да гледа къде има и къде няма знамена, това е работа на домакина да покаже приличие. Но понеже очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм", заяви Николоски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Общество
От догодина всеки втори пенсионер ще е беден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Имайте малко повече достойнство бре калинки. Тия ви плюват вие си мислите че дъжд вали :)
9
1
 
3
 
! Отговори
Банката преди 1 ден
Какво очаквате от Гербераски *** на служебна власт скрили са се в храста каро Лидеро им , а Тошко Африкански гледа да обере гласоподавателите на Краси чернияКачан от ВМРО-то да добутат до следващият парламент. После Славчо Лисий 1 с езика ще обслужва Банкянският за Сглобка 2 + 1
8
3
 
16
 
! Отговори
Ани преди 1 ден
Български дипломат каза,че не нарушен протокола,защото това е неофициално посещение и там където е направена снимката има българското знаме и знамето на ЕС. Знаме се поставя когато има официално посещение, сключени споразумения и предварително е обявена програма къде,какво и как ще се случи. Като чета написаното външно министерство реагира неадекватно на нервозния македонец.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Двама се карат, трети печели.
6
11
 
7
 
! Отговори
тъпаци са българите преди 1 ден
Макетата много финно ги разиграват като маймyни. Българите доказано вече не стават за народ, вижте само политиците последните години.
5
1
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 1 ден
добре че сте вия, крадците на история и фалшификатори на надгробни камъни, че да има аршин света за мерене на не-мизерност. жалки служители в Дисниленд-Скопля.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Като отказвате се дупите
3
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
мизерници сте и мизерници ке останете бугарипрости
2
3
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 ден
И къде са "европейските" ни партньори? Или пак чакаме Урсула да им размаха пръст!? Тя ходи и в парламента им, но видя за какво става въпрос и вероятно никога няма да се върне...
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
европейския тон включва навеждане и прайд всеки ден