МВнР за РСМ: Отказваме да влизаме в подобен неевропейски тон

Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации
Обновена: 18 сеп 2024 15:37 | 18 сеп 2024 15:37, Нели Христова
52
МВнР за РСМ: Отказваме да влизаме в подобен неевропейски тон
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на България излезе с кратка позиция относно поредната провокация на Северна Македония. В нея се казва, че МВнР не иска да влиза в "подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон".

Още по темата

Ето какво още пишат от министерството:

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога.

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония.

Позицията бе провокирана от изказване на македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, според който българите са "мизерници", а двата народа нямат нито обща история, нито общи корени.

Според Николоски, по време на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска домакините не са проявили уважение към Силяновска.

„Минимумът на приличието е да се постави знамето на държавата, чийто президент пристига. И минимум човек трябва да е нормален, за да свърши това. Не е работа на Силяновска да гледа къде има и къде няма знамена, това е работа на домакина да покаже приличие. Но понеже очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм", заяви Николоски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Общество
От догодина всеки втори пенсионер ще е беден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Репчат се, защото са научили Путин да пише и говори!
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всяка година над 10 милиарда биват откраднати от джобовете на българина и влизат в джобовете на руските крадливи политици около кръга на казахскияСеляк! а когато лептата "любов" към Русия намалее, започват броженията на "протестите" ръководени от огладнелите руски мързеливци! А ето ти сега следващ враг Българин Срещу Българин, един живущ в Македония, друг в Мизия, в Тракия, в Родопите, в Шопия, в Гърция, в Румъния, в Турция, в Сърбия а то се оказало - те сите на Балканите!
28
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
Външно министерство не е българско и там не работят българи. Поне от 20 години.
27
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
До Ехоооооо/11 "А.бе другарюююю, че хиляди твои сънародници идват и признават с ДОКУМЕНТИ Българските си корени" - май бяха към 650 при последното преброяване в Македония.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Трябваше още 2007 да дадем български паспорти на всички македонци!
25
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
До Наблюдател/2 "Тя ходи и в парламента им, но видя за какво става въпрос и вероятно никога няма да се върне..." - Урсулата и в Пекин и в Истанбул ходи и там също няма да се върне... про'с'то защото и двете държави уважават себе си и и показаха къде и е мястото на нея и на др'ливия и ЕС.
24
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Какво сега искате от македонците? Да се предадат да ги управляват трите прасета Пеевски, Боко и Тошо, като вас ли? Да не са ***? По-добре да са фалшива бутафорна империя, отколкото Свинеферма.
23
1
 
2
 
! Отговори
до 21-ви, Всички преди 1 ден
освен нас самите и македонците имат файда от това.
22
1
 
4
 
! Отговори
Нашите партньори кай преди 1 ден
На кой сме се оплакали? На филанкашията? И кво, "нашите партньори", кво казаха на македонците? "Бараво, другия път пак! Иначе няма грантчета"?
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Кой има файда България и Македония да се мразят?
20
3
 
24
 
! Отговори
Кукуряк преди 1 ден
Понеже знам как се случват дипломатическите срещи, следващия път на дипломатическа среща, независимо на какво ниво, не осигурявайте преводач и говорете на български. Макетата много държат да се осигури преводач или да се говори на английски на официалните срещи все едно не ни разбират и речта им е непонятна. Другия път им говорете на български и ги карайте да отговарят на английски да станат за смях на цяла Европа.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Обещаните от ВМРО-ДПМНЕ икономически чудесии не се случват. Съвсем скоро Албания може да бъде отделена от РСМ, а РСМ изпада и във все по-голяма изолация в Европа. На ВМРО-ДПМНЕ им трябва нещо, с което да отклонят общественто внимание от пълните си провали в политиката и икономиката. Това нещо се оказа знамето. Спрете да обръщате внимание на тези досадници, три дни са им предостатъчно.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Те ти плюят в лицето, ти викаш не искам да говор за тва. Що за джендърска позиция?
17
1
 
5
 
! Отговори
Родопа не Европа преди 1 ден
Да, подобро е да има традиционален македонски стил отколку "големиот европски" што го видовме на отвораето на Олимпиадата - 24. Мерси многуу
16
2
 
10
 
! Отговори
Ахм преди 1 ден
СМ = Съветска македония
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Абе МВНР, много сте учтиви с тези неандерталци. Теглете им една майна и им кажете, че ще си говорим с тях след като Албания ги присъедини. До тогава няма смисъл да си губим времето с тези недоразумения.
14
1
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 1 ден
Северно-македонците не са дорасли още за ЕС!
13
1
 
28
 
! Отговори
сръбска агентка преди 1 ден
Тая комунситка се натресе без покана в София . Овърша на всякъде . После недоволна от посрещането искала македонски байряци на всякъде. А в макодония горят нашия флаг на всеки селски банкет.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Правилно!Очевидно това е кръчмарски стил , ориентиран към поддръжниците им.Няма връзка нито с 21 век, нито с Европа. Допускам,че е целенасочена атака с очакването България да втвърди позиции и да си намерят оправдание защо не влизат в ЕС
11
1
 
19
 
! Отговори
Ехоооооо преди 1 ден
А.бе другарюююю, че хиляди твои сънародници идват и признават с ДОКУМЕНТИ Българските си корени, за да вземат Български паспорт. Тъй че, колкото и да се самоунижаваш...те ФАКТИТЕ И ДОКУМЕНТИТЕ са налични!!!!!