Законопроектът за вендинг машините няма да реши проблемите на хората

Отпускането на лекарства не е само търговска дейност
Обновена: 19 сеп 2024 16:51 | 19 сеп 2024 15:50, Гергана Попова
5
Законопроектът за вендинг машините няма да реши проблемите на хората
Снимка: БГНЕС

Законопроектът за вендинг машините на „Възраждане”, който реално е на „ДПС-Пеевски”, няма да реши проблемите на хората в малките населени места, а може да доведе до повече проблеми. Йордан Цонев лобира за такъв закон от три години и най-накрая намери златен пръст за него от „Възраждане". „Продължаваме Промяната - Демократична България” настоява законът да не се приема в 50-ото НС, за да има време за по-широко обсъждане на текстовете с всички заинтересовани страни, вместо предизборен популизъм, съобщиха от пресцентъра на ПП-ДБ.

Още по темата

В опит за подобряване на предложения законопроект, ПП-ДБ предложихме корекции, които да задължават всички лекарства във вендинг машините да са медикаменти без лекарско предписание. Добавихме и изискването автоматите да са поставени само там, където наистина липсват аптеки.
Приоритет по темата за аптеките трябва да е качеството на фармацевтичните грижи и гарантирането на сигурност за здравето на пациента, затова настояваме за по-задълбочена дискусия по темата, в която да се включат общините, съсловните организации и експертите фармацевти.
Отпускането на лекарства не е само търговска дейност. Фармацевтът е специфична професия, не е продавач зад щанд, а второ ниво на сигурност и гарант за нашето здраве. Фармацевтите преминават през висококвалифицирана подготовка, интензивно обучение и практически опит, за да гарантират безопасното и ефикасното използване на лекарства", казват от ПП-ДБ.

"Достъпът до лекарства на хората в отдалечени места е важна тема и ПП-ДБ доказа, че решения има. По данни на Българския фармацевтичен съюз в 7 области, в които до преди година нямаше денонощна аптека, вече има разкрита такава, благодарение на методиката, която беше въведена в края на януари 2023г. по инициатива на ПП-ДБ. Тя дава стимули за разкриване на аптека в малко населено място и доказа, че е правилната политика за увеличаване достъпа до лекарства. Законът на „Възраждане”, или по-точно на „ДПС-Пеевски”, търси краткосрочни политически дивиденти в условията на предизборна кампания, а за „Възраждане” най-вероятно е и опит да си осигури предизборно финансите. Умишлено или недомислено, той е написан така, че може да създаде предпоставки за масови фалити на малки и средни аптеки, пране на пари, монополизиране и нелоялната конкуренция, както и увеличаване на безконтролното отпускане на лекарства", се посочва още в позицията на ПП-ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: вендинг машиниПП-ДБ
Още от Русия
Скопие е фатално зависимо от Белград, а Белград от Москва
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Да, няма да ги решат защото рецептите са електронни и трябва лекар да има + аптека. Всичко електронно лекар, аптека, е така е, който успее да стигне до голямо селище и да си плати за лечение, ще бъде лекуван или в седмицата по веднъж мед.сестра с аналгин и чай и подобни. Електронен свят.:))
4
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 5 часа
Този Шарлатанин е последният , на който му пука за проблемите на хората! Лъжем допоследно, крадеме допоследно , когото излъжем и каквото завлечем, все е кяр! Пудел с пачка им е емблемата на борбата с корупцията! Важното е кеша в торбите да върви !
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Кироооо кажи защо бързо бързо асфалтирахте мястото където убихте човек позорсте шайката
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Тоя нищоправещ никой си Вън Вън Вън гнус сте цялата шайка шарлатани
1
1
 
5
 
! Отговори
Кироо, преди 6 часа
не си за тази работа, бе човек. Като шаранче се лъжеш на всяка кукичка налиташ. А, тия те знаят колко чиниш и се подиграват с теб и останалите умници от ппдбгз. Казвате им без нас по тази смешка и край. Какво им се обяснявате отново като ученички.