Компенсират всички фирми за ток над 180 лв. за мегаватчас

Изплащането ще започне от утре
18 сеп 2024 13:53, Стела Стоянова
25
Компенсират всички фирми за ток над 180 лв. за мегаватчас
Снимка БГНЕС

Изплащането на компенсации на фирмите заради скъпата електроенергия ще започне буквално утре. Това съобщи енергийният министър Владимир Малинов на брифинг след заседанието на правителството.

Всички небитови потребители ще могат да се възползват от държавната помощ - 100% покриване на "горницата", ако цената на тока е над 180 лв. за мегаватчас.

Малинов обясни, че Европейската комисия е приела като необходима и допустима въпросната държавна подкрепа за бизнеса, така че изплащането на средствата вече може да стартира. "Агент" на правителството в тази операция ще е Фондът за сигурност на електроенергийната система.

На днешното си заседание служебният кабинет е разширил кръга на имащите право на компенсации, съобщи още енергийният министър. Добавени са и компаниите, които оперират преносните и разпределителните ел.мрежи, пише "Сега".

Малинов изтъкна, че скъпата енергия в последните месеци не е само български проблем, а регионален. Той е имал разговори с колегите си от Гърция и Румъния за създаването на общ защитен механизъм, който ще бъде обсъден и с Европейската комисия. Прекалено скъпата енергия прави нашите икономики неконкурентоспособни, подчерта Малинов.

Програмата за коменсиране беше одобрена от правителството в края на юли след решение на парламента. Очаква се да бъдат подпомогнати над 633 000 небитови потребители.

Тази държавна подкрепа получи и много критики - тъй като компенсациите ще се раздават "на калпак" (на малки и големи, на губещи и на печелещи) , и тъй като не създават никакви стимули предприятията да се стремят да купуват евтина енергия. Дали цената ще е 190, 260 или 300 лв. за мегаватчас, за тях ще е все едно, щом държвата поема всичко над 180 лв.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Общество
От догодина всеки втори пенсионер ще е беден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
26
 
! Отговори
Крайно, преди 1 ден
Непазарно, нелогично и несправедливо решение. Това означава ли, че тока за т.нар. бизнес е фиксиран на 180 лв.квч. и разликата в скъпия микс ще я плащаме всички през бюджета. А след това и скъпите калпави стоки. Какво печелиме като общество от неефективни и нерентабилни производства. Само без комунизъм, да запазиме предприятията за да не останели работниците без работа.
2
0
 
22
 
! Отговори
Бети преди 1 ден
Престъпници! Държавата да плаща компенсации на частно чуждо дружество за потребление на фирми. Как ви звучи самото изречение? Подайгъзове. Като държавата няма думата да регулира цената.
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Откъде пари, бе? Компенсирайте ни за цените на стоките на бизнеса над определна цена. Пак ще източат държавните дружества за печалбите на нуждаещия се бизнес. Пазарна икономика искаха бизнесмените. Да крадат от населението. Но искат да крадаат и от държавата. От две майки сучат мутробизнесмените. За тях няма празно и фалит, градят си комунизъм за тях си. За народа има мизерия и капитализъм от същите бизнесмени. Социална държава за бизнеса, пазарна икономика за населението.

Спонсорирани публикации