Компенсират всички фирми за ток над 180 лв. за мегаватчас

Изплащането ще започне от утре
18 сеп 2024 13:53, Стела Стоянова
25
Компенсират всички фирми за ток над 180 лв. за мегаватчас
Снимка БГНЕС

Изплащането на компенсации на фирмите заради скъпата електроенергия ще започне буквално утре. Това съобщи енергийният министър Владимир Малинов на брифинг след заседанието на правителството.

Всички небитови потребители ще могат да се възползват от държавната помощ - 100% покриване на "горницата", ако цената на тока е над 180 лв. за мегаватчас.

Малинов обясни, че Европейската комисия е приела като необходима и допустима въпросната държавна подкрепа за бизнеса, така че изплащането на средствата вече може да стартира. "Агент" на правителството в тази операция ще е Фондът за сигурност на електроенергийната система.

На днешното си заседание служебният кабинет е разширил кръга на имащите право на компенсации, съобщи още енергийният министър. Добавени са и компаниите, които оперират преносните и разпределителните ел.мрежи, пише "Сега".

Малинов изтъкна, че скъпата енергия в последните месеци не е само български проблем, а регионален. Той е имал разговори с колегите си от Гърция и Румъния за създаването на общ защитен механизъм, който ще бъде обсъден и с Европейската комисия. Прекалено скъпата енергия прави нашите икономики неконкурентоспособни, подчерта Малинов.

Програмата за коменсиране беше одобрена от правителството в края на юли след решение на парламента. Очаква се да бъдат подпомогнати над 633 000 небитови потребители.

Тази държавна подкрепа получи и много критики - тъй като компенсациите ще се раздават "на калпак" (на малки и големи, на губещи и на печелещи) , и тъй като не създават никакви стимули предприятията да се стремят да купуват евтина енергия. Дали цената ще е 190, 260 или 300 лв. за мегаватчас, за тях ще е все едно, щом държвата поема всичко над 180 лв.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Общество
От догодина всеки втори пенсионер ще е беден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Толкоз за прехвалената пазарна икономика. Това дори не е социализъм, ами направо комунизъм!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Те пък едни фирми.Дерибейски
21
0
 
3
 
! Отговори
Агент Мръднал преди 1 ден
Показаха ли ви ГО средния, четвъртит, а селиани проззти?!?! Вие плащайте тока на дневна тарифа на 25ст, а за тях 18ст, найс, а?!?! Другия път пак гласувайте за тях, селиани проззти!!!! Да ви заформят един закон да им работите доживотно ангария!!!! Селиани проззти!!!!
20
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Ванчо преди 1 ден
А пенсионерите кога ще компенсирате?На кой ни остави Бойкооооооо?
19
0
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 ден
Тия мизерници комунизъм ли, ще правят тепърва... Нали оврещяха орталъка, тия 35 години, че от капитализъмо по добро немало... Ся за кви компенсации реват да им плащаме... ===)))
18
0
 
16
 
! Отговори
мдаа преди 1 ден
Дали ще има компенсации и за гражданите, когато излезем на борсата и ние? Цените за битовите потребители ще са такива, че някой хора може да минат на свещи. Но нали правим всичко, което нареди ЕС без оглед дали е ок за нас или не.
17
0
 
7
 
! Отговори
сменяй дилъра преди 1 ден
Чудесно! Ама не и за нас! Щото досега опорката им беше, че тока скъп и цените затова са високи! Сега обаче няма да смъкнат цените, нали!?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Бизнеса на техни хора вероятно
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Какви пари от държаватаза частните бизнеси ЗАЩО знаете ли че цените се увеличават постоянно А ДОХОДИТЕ НИ Е ТО ЗА БЪЛГАРИТЕ ПАРИ НЯМА
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Преди дни гледах цените в един сайт и как се движат по дни. Единият ден 60 евро за Мвт/час, след ден - два цената вече е 120 евро. И това в страните съседи на Украйна. Ония на запад са си добре. В Швеция пък цената е под 10 евро.
13
0
 
12
 
! Отговори
Извод преди 1 ден
Някой с власт има Ел централа или фотоволтаични паркове или перки и вкарва правила за него си удобни.
12
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
До 4 "Ами изнасяйте евтиния ток за 404, пък ние тука да плащаме скъпия" - така и ТРЯБВА! 85% гласувате за ЕС, НАТО и помощи за Украйна, нали? Какво ревеш? ПП. Тиквата каза ли Март 2022, че европеидните про'с'таци само мачкане заслужаваТЕ?!
11
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
Колко евроатлантическо!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да ви с**** и на псевдо-пазарната икономика, и на псевдо-бизнеса! Поне по соц време тия неща беше ясно, че ги плащаме ние, но поне бяха евтини
9
0
 
16
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 1 ден
бг бизнес е най мизерния, от техните данъци им плащат компенсации за да се гарантира безплатния износ на ток за украйна и комисионните на посредниците, вместо просто да се приключи с борсата за ток завинаги за да е мирно и тихо. В сащ има ли борса за ток?
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А обясни ли от къде идва този регионален проблем?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Те затварят и се изнасят, Денков Кирчо и Кокорчо да кажат как така им станахме скъпи?
6
1
 
6
 
! Отговори
Не подкрепям преди 1 ден
Новата лява коалиция, в нея лява е само думата. Но и десните прекалиха. Това си е жив комунизъм. Моето си е мое, чуждото е общо.
5
1
 
16
 
! Отговори
Една българка преди 1 ден
Защо е необходимо това? Не беше ли въведено заради КОВИД? Какво пречи и тази мярка да отпадне?
4
0
 
19
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 1 ден
Ами изнасяйте евтиния ток за 404, пък ние тука да плащаме скъпия. И пак с наши пари да компенсираме бизнеса, защото те тези пари в този фонд пак са взети от нас!