Произвеждаме 50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия

Работещото население намалява - откъде ще дойдат парите за пенсиите?
29 авг 2024 13:47, Анисия Иванова
220

Ще стане ли 1077 лв. минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари догодина на фона на остра нужда от спешни мерки за стабилизиране на пенсионната система?

"Минималната работна заплата не товари бюджета. Напротив, всъщност решава проблеми с пенсионната система и дефицити на бюджета. Проблемът е, че минималната работна заплата на места е абсолютно приемлива, на други места е почти средната в съответния регион. Единственото, което оправдава повишаването на МРЗ, е, че доходите се вдигнаха съществено в последните години. Ако приемем, че МРЗ е данъчен феномен за плащане на осигуровки, отколкото реално заплащане на работниците, това ще доведе до изсветляване на някаква част на икономиката", заяви икономистът д-р Юлиан Войнов в "България сутрин".

По думите на доц. Косьо Стойчев вече не може да се намерят качествени работници на пазара на труда.

"Различията се увеличават. Минималната работна заплата иска да определи един минимален осигурителен доход, който да гарантира, че дори най-непродуктивните и нископлатени професии ще имат този минимален доход от 1077 лв. Главният компонент е, че населението, което работи, намалява, натовари се много НОИ и държавата търси механизъм в частния сектор да дофинансира системата. Не съм прочел добър анализ дали расте производителността - тези пари, които ще ги дадем на хората, дали сме ги произвели. Това е една статистическа величина, под която не искаме да падаме, защото един ден тези хора трябва да ги пенсионираме", обясни преподавателят по регионално развитие в СУ за Bulgaria ON AIR.

Според д-р Войнов се търсят варианти за спасяване на първия стълб, който сам по себе си е в тежко положение.

"Една от целите на увеличаването на заплатата е спасяване на първия стълб на пенсионната система, защото е ясно, че там има сериозен проблем. Населението намалява и това се вижда от сценариите, които се развиват в този доклад. Начинът, по който функционира пенсионната система не предполага хората да се осигуряват на реалния си доход. През последните години бяха взети много политически решения за увеличение на минималната пенсия. В момента се намираме в ситуацията, в която вноските на работещите не стигат за покриване на пенсиите на пенсионерите", коментира гостът.

България произвежда 45-50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия, които като излизат от системата и не знаят какво да правят, категоричен е доц. Стойчев.

"Ние живеем в общество, в което активната старост настъпва поне с 10-15 години по-късно. Хората биха могли да извършват не дейност със същия интензитет, но да разчитат на средства, за да продължат да функционират на пазара на труда и да имат златен край на кариерата си. Това не включва просто пенсиониране и стоене вкъщи. Този модел е пълен крах на модела на 21 век в България", поясни той.

За д-р Войнов една голяма част от населението вече предпочитат да стоят извън пазара на труда.

"Другият проблем е доколко е атрактивно заплащането и защо младите хора предпочитат да седят извън пазара на труда. Явно е, че имаме проблеми с мотивацията на хората и бизнес средата, която да ги привлича, защото е ясно, че България е от държавите на последно място в ЕС по патенти, нови разработки", посочи икономистът.

Доц. Стойчев е на мнение, че по-голямата част от гражданите не осъзнават, че успехът на нацията е функция на всички индивиди взети заедно. Обществото не може да реализира справедлив модел, в който всички да се подпомогнат и когато един гражданин прекалено дълго е трудово неактивен, нямаме значителни мерки за противодействие на това поведение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: пазар на трудаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами кой каквото си е спестил. Комунистите искат да грабят от обществото.
49
0
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 3 седмици
До gbgh...Добре,след като не са инвалиди,защо спират на инвалидните паркоместа?Гледам ,че много коли имат синьото картонче за инвалид.И въобще какво е определението за инвалид?Кой работи-не знам.
48
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз другаре...ви препоръчвам първо да направите ПРОСЛОВУТАТА реформа в държавната администрация. В страна с около 5,5 милиона жители НЕ НИ ТРЯБВАТ около 500 000 държавни служители. На тях държавата плаща всички данъци....без 10%...! ...и после нямало пари за пенсии и т.н
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"... активна старост ..." !?! Моля? Да обясня тогава! След 50-те всички са в "пасивна старост".
46
0
 
6
 
! Отговори
Дo 40 преди 3 седмици
До Анонимен"А нещо за рекордната милиардна емисия на облигации?? Потъва корабът! Да живей ЕС и НАТО. Въй, въй, до перемога :))))))" За кораба много си прав, само че руския! Крайцер Москва май беше. Така че ние перемогата няма да я чакаме, а вие продължавайте да си чакайте победата, която за сега през крив макарон все я гледате.
45
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като почти всички гангстери в България са с ТЕЛК що и полицайте да не са ?
44
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
поколението 1970-1985 е най -прецаканото внася за пенсия а няма дза вземе
43
2
 
13
 
! Отговори
gbgh преди 3 седмици
До Бардак мврВ МВР от години има дефицит на кадри, няма желаещи да работят там. Ако Ви влече, кандидатствайте пък. Има сериозна кадрова криза. Ако нямаше, пенсионерите нямаше да ги държат. А ТЕЛК се дава и за диабет, хипертония, сколиоза, които все пак са заболявания, които не те правят инвалид! МВР има и администрация, даже има повече администрация, отколкото редови служители. Какво пречи на някой с ТЕЛК да работи на бюро?
42
1
 
22
 
! Отговори
Барни преди 3 седмици
Така е.Необяснимо е защо произвеждаме млади пенсионери,които продължават да си работят до дълбока старост.Това е била екстра когато военната професия е била непривлекателна и казармата беше казарма.Днес обаче не е така.Днес се става военен с връзки,подкупи и рушвети.Сигурно работно място и ранно пенсиониране.А после пенсия и заплата.
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предполагам,че всички вече се досещат,за какво иде реч.Трябва да вдигнем вноските.Сакън,само не вноските.Добре вноските няма да пипаме,ще увеличим възраста.Ура,ръкопляскания.Честито на новите пнсионери,ако ги има.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
4 или 5 млрд не разбрах за един приятел питам дето трябва да ги връща
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Държавата се ограбва със съдейстнието на синдикатите!
38
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво друго очаквате. Възраст за пенсиониране 65 години, средна продължителност на живота в България -> 71 години. Това е за мъжете. Хайде сега смятайте и гадайте, защо се произвеждат 50 годишни пенсионери.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Направете осигуровките 70% от заплатата и служителите да си ги плащат на 100% и с тия пари да могат само храната да си плащат и ще преуспее тоя народ за две години всички които оцелеят ще са милионери
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нещо за рекордната милиардна емисия на облигации?? Потъва корабът! Да живей ЕС и НАТО. Въй, въй, до перемога :))))))
35
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Америка минималните години в които може да започнеш да вземаш пенсия са еднакви за всички. Няма значения какъв си...Работник, Бизнесмен, Администрация, Полицай. Ако мислиш, че рано ще мреш може да си подадеш за пенсия на 62 години, но с 35% намаление. Ако искаш да получиш цяла 100% пенсия на 67 години. Ако мислиш, че ще живееш 150 години може и на 100 години да си подадеш с огромно увеличение за в гроба! А в България Полицаите и Парламентажистите се пенсионират по време на работа!
34
2
 
25
 
! Отговори
MNENIE преди 3 седмици
Този така наречен Доцент , се обърка в изказа си . Този Човек страда от Логорея - това е болест наричана Словестна Диария , нахвърли се върху Пенсионерите и Бизнеса , нито Дума за Държавната Администрация която Консумира основната част от Пенсиите . Много ми е интересно КОЙ му е сложил Подпис под Сертификата за Доцент . *** е .
33
4
 
35
 
! Отговори
пенсионер преди 3 седмици
съм от 3 г.,но не съм прекъсвал и ден.Продължавам да работя както преди.Мразя пенсионерите-хленчилници,които си въобразяват,че всички им са длъжни.Мразя и фалшивите пенсионери по болест.Чиновниците/от всички ведомства/ да не забравят,че вноските им ги изработваме ние/които не сме чиновници/.Крайно време е,на тях да се удържат 100% ДОО и ЗО,е не както е сега-половината.Това да бъде за сметка на чистата им заплата.А полицаи и военни-пенсионери,и пак на заплата,е социално извращение.
32
2
 
19
 
! Отговори
Справедлив преди 3 седмици
Възприетата олигархично-мафиотската система води до това. Не може да има разлика в обществото за срока на работа и пенсиониране на всеки. Това беше и една от грешките на социализма. С новата система на управление съвсем се унищожи връзката между народа и работодателите капиталисти - олигархо-мафиоти . Така че вместо поучаване от грешките, задълбочаваме разрухата на нацията ни и няма как да се очаква създаване на общество
31
3
 
46
 
! Отговори
Бардак мвр преди 3 седмици
В мвр не знаели колко служители са пенсионери и с телк?!,представете си полицай с телк и на служба,подобно нещо няма никъде,в ЕС.Полицай с телк...

Спонсорирани публикации