Произвеждаме 50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия

Работещото население намалява - откъде ще дойдат парите за пенсиите?
29 авг 2024 13:47, Анисия Иванова
220

Ще стане ли 1077 лв. минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари догодина на фона на остра нужда от спешни мерки за стабилизиране на пенсионната система?

"Минималната работна заплата не товари бюджета. Напротив, всъщност решава проблеми с пенсионната система и дефицити на бюджета. Проблемът е, че минималната работна заплата на места е абсолютно приемлива, на други места е почти средната в съответния регион. Единственото, което оправдава повишаването на МРЗ, е, че доходите се вдигнаха съществено в последните години. Ако приемем, че МРЗ е данъчен феномен за плащане на осигуровки, отколкото реално заплащане на работниците, това ще доведе до изсветляване на някаква част на икономиката", заяви икономистът д-р Юлиан Войнов в "България сутрин".

По думите на доц. Косьо Стойчев вече не може да се намерят качествени работници на пазара на труда.

"Различията се увеличават. Минималната работна заплата иска да определи един минимален осигурителен доход, който да гарантира, че дори най-непродуктивните и нископлатени професии ще имат този минимален доход от 1077 лв. Главният компонент е, че населението, което работи, намалява, натовари се много НОИ и държавата търси механизъм в частния сектор да дофинансира системата. Не съм прочел добър анализ дали расте производителността - тези пари, които ще ги дадем на хората, дали сме ги произвели. Това е една статистическа величина, под която не искаме да падаме, защото един ден тези хора трябва да ги пенсионираме", обясни преподавателят по регионално развитие в СУ за Bulgaria ON AIR.

Според д-р Войнов се търсят варианти за спасяване на първия стълб, който сам по себе си е в тежко положение.

"Една от целите на увеличаването на заплатата е спасяване на първия стълб на пенсионната система, защото е ясно, че там има сериозен проблем. Населението намалява и това се вижда от сценариите, които се развиват в този доклад. Начинът, по който функционира пенсионната система не предполага хората да се осигуряват на реалния си доход. През последните години бяха взети много политически решения за увеличение на минималната пенсия. В момента се намираме в ситуацията, в която вноските на работещите не стигат за покриване на пенсиите на пенсионерите", коментира гостът.

България произвежда 45-50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия, които като излизат от системата и не знаят какво да правят, категоричен е доц. Стойчев.

"Ние живеем в общество, в което активната старост настъпва поне с 10-15 години по-късно. Хората биха могли да извършват не дейност със същия интензитет, но да разчитат на средства, за да продължат да функционират на пазара на труда и да имат златен край на кариерата си. Това не включва просто пенсиониране и стоене вкъщи. Този модел е пълен крах на модела на 21 век в България", поясни той.

За д-р Войнов една голяма част от населението вече предпочитат да стоят извън пазара на труда.

"Другият проблем е доколко е атрактивно заплащането и защо младите хора предпочитат да седят извън пазара на труда. Явно е, че имаме проблеми с мотивацията на хората и бизнес средата, която да ги привлича, защото е ясно, че България е от държавите на последно място в ЕС по патенти, нови разработки", посочи икономистът.

Доц. Стойчев е на мнение, че по-голямата част от гражданите не осъзнават, че успехът на нацията е функция на всички индивиди взети заедно. Обществото не може да реализира справедлив модел, в който всички да се подпомогнат и когато един гражданин прекалено дълго е трудово неактивен, нямаме значителни мерки за противодействие на това поведение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: пазар на трудаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
7
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 3 седмици
Така наречения *доцент* не познава Пенсионната Система в България . Как може да се дава трибуна на поредния т.ъ.а.ар с диплома .Ако беше запознат , като Доцент , щеше да спомене за Доклада на НОИ за допълване на Минималната Пенсия , за Пенсионери БЕЗ вноски в НОИ - те са 800 000 пенсионера и Бюджета им внася средно по 30 лева месечно за да имат Минималната Пенсия . Това са близо 300 000 000 милиона лева годишно . Ако отпадне Минималната Пенсия - НОИ ще е на Печалба .Смехурко .
69
3
 
9
 
! Отговори
Първа атомна преди 3 седмици
До 3 и 4 68 Съгласен, но знаеш ли колко от този евтин ток отива за потребление в България? Около 4 /четири/ процента!(другото се изнася и печелят такива като р. овч.) Потребяваме скъпия ток от фотоволтаици, които работят 36 часа в денонощието, включително през нощта и които са собственост на съвсем неслучайни хора. Това е и една от причините за саботажа на ПАВЕЦ Чаира и протакането на ремонта му. По темата може да потърсите написаното от Стефан Гамизов.
68
2
 
8
 
! Отговори
3 и 4 преди 3 седмици
Без ниска цена на тока няма смисъл да се напъвате да говорите за растеж и развитие - euenergy . live Ако имаме евтин ток икономиката ще разцъфти, макар и с малко хора, а заплатите и пенсиите ще имат повече покупателна способност, съответно няма да има нужда от толкова много вдигане. Включете 3 и 4 и стига сте говорили празни приказки!
67
3
 
25
 
! Отговори
Тъй преди 3 седмици
Реформата в МВР и държавната администрация е крещяща.Няма как във века на технологиите да има хиляди безделници в полицейски униформа,спящи на сянка по обед и чакащи да се пенсионират на 49... иначе държавата ще върви към фалит заради неработещи, корумпирани и некомпетентни държавни служители на раздут щат из страната.
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Произвеждаме ялови партий и много некъдърни политици , от там идва всичко.
65
0
 
6
 
! Отговори
3 и 4 преди 3 седмици
от мрежата: "Според експерти има технологична възможност в рамките на няколко месеца работата им да бъде възстановена въпреки че турбините са демонтирани. Още повече, и двата реактора бяха спрени малко след зареждането им с касети за ядрено гориво."
64
0
 
10
 
! Отговори
3 и 4 преди 3 седмици
от мрежата: "Двата блока на централата по 440 мегавата, бяха затворени не по технологични или свързани с безопасността причини а поради политически натиск. И двата реактора, докато функционираха, бяха оборудвани с последни модели електронни системи за сигурност включително за ранно предупреждение"
63
0
 
26
 
! Отговори
3 и 4 преди 3 седмици
от мрежата: "Само заради предсрочното закриване на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй всички българи плащаме по 30 на сто по-скъп ток. Знае се, че договорът за закриването им беше сключен с измама, в която участваха Меглена Кунева и Гюнтер Ферхойген. Тези двама лобисти излъгаха най-безобразно, че Европейският съюз искал закриването на реакторите. Истината е точно обратната никой от ЕС не е поставял като условие за присъединяването на България закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй."
62
1
 
5
 
! Отговори
3 и 4 преди 3 седмици
В основата на растежа на една икономика и покупателната способност на хората стои цената на енергоизточниците.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До На 39?!? - Не знам кого има предвид този, на когото отговаряш. Сигурно службата на някои е много тежка. Но аз помня едно капитанче от Строителни войски от времето на соца, което без свян обясняваше ка "от калкулациите" си докарвало по 3 000 лв месечно. По онова време това беше солидна сума, каквато много от работещите печелеха за една година.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми то в България никой не работи. По време на ужким работа 8 часа ... около 7 часа отива за пафкане на цигари и един час с поглед към работата! Спомням си един полицай седейки на кръстовището в колата и пафкайки цигарки от време на време викаше към прекосяващите коли: "Искам да си Купя това Кръстовище за Бизнес и да правя Пачки! Някой от Вас, знае ли от Кой Бизнесмен Мога да го Купя и Колко Струва Кръстовището?". Един спря колата и казва: От Парламента. Парламата е Собственик и те знаят ЦЕНАТА!
59
6
 
26
 
! Отговори
Реалност преди 3 седмици
Крайно време е МВР да се вдигне пенсионната възраст с десет години, иначе една огромна армия от безделници ще виси на държавния бюджет...
58
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Демек няма пари за пенсии но има МИЛИАРДИ за помощи на о-СС-райна. Има милиарди за настаняване, лечение и изхранване на бежанци. милиарди за оръжие, амуниции и апаратура за о-СС-райна! Зашо лъжете, зашо храним и хрантутим бежанци а не може да излекуваме децата си и да нахраним пенсионерите си. Защо даваме милиарди за чертежи, Защо купуваме 3 пъти по-скъп Демократичен газ и петрол. Защо вместо за 2 млрд сключихме договор за 100 млрд за АЕЦ със САЩ. Е как да има пари?
57
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смятам , че и военни и полицаи трябва да се пенсионират на 65 години .
56
12
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Спокойно бе, аз се самопенсионирах още на 39 години.през 2016 година. Просто изкарах достатъчно пари за няколко живота и да си живея както аз си искам. Тези какво искат? Да ме вкарат в системата и да им бачкам за пари за месец, дето ми струва един ВИП Ескорт за 5 часа :))))) Но този пъпeш да е спокоен. Аз от територията БГ не взимам и лев. А и нямам години, на 47 съм със 3 години в живота трудов стаж :)))
55
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво възраст ще вдигате б.е...сега пълзим до възраст за пенсиониране 65г. Като Цола Драгойчева ...до напикаване...ли да се работи?!!! Болни мозъци сте!!!
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми то в България никой не работи. По време на ужким работа 8 часа ... около 7 часа отива за пафкане на цигари и един час с поглед към работата! Спомням си един полицай седейки на кръстовището в колата и пафкайки цигарки от време на време викаше към прекосяващите коли: "Искам да си Купя това Кръстовище за Бизнес и да правя Пачки! Някой от Вас, знае ли от Кой Бизнесмен Мога да го Купя и Колко Струва Кръстовището?". Един спря колата и казва: От Парламента. Парламата е Собственик и те знаят ЦЕНАТА!
53
1
 
21
 
! Отговори
офф преди 3 седмици
Да вдигаме осигуровките и да плащаме високите песнсии на 46 годишни полицаи и военни, ама това че са пълни некадърници и ползата от тях е била нулева взима ли го някой в предвид..
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми то в България никой не работи. По време на ужким работа 8 часа ... около 7 часа отива за пафкане на цигари и един час с поглед към работата! Спомням си един полицай седейки на кръстовището в колата и пафкайки цигарки от време на време викаше към прекосяващите коли: "Искам да си Купя това Кръстовище за Бизне и да правя Пачки! Някой от Вас, знае ли от Кой Бизнесмен Мога да го Купя и Колко Струва Кръстовището?". Един спря колата и казва: "От Парламента. Парламата е Собственик и те знаят ЦЕНАТА!"
51
2
 
5
 
! Отговори
До разбирача преди 3 седмици
До Анонимен 15 - По-долу се пише за военните от времето на соца. Тогава трудно се влизаше във военно училище и корупцията около приемането никак не беше малка. Много точно е описан образът на npocтaкuнчeтaтa, които чудо правеха да се докопат до жених-военен.

Спонсорирани публикации