Как раковите клетки се придвижват успешно в организма?

Вижте какво установиха учените
13 юни 2024 08:39, Александър Попов
7
Как раковите клетки се придвижват успешно в организма?
Снимка: Pixabay/ PDPics

Учени от университета Аалто, Финландия, са установили, че раковите клетки могат да анализират твърдостта на телесните тъкани за по-ефективно придвижване в тялото, съобщава сайтът на учебното заведение.

Специалистите припомнят, че способността на раковите клетки да мигрират в организма може да доведе до рецидив на заболяването.

За да разберат как туморните клетки намират начин да се придвижват успешно, авторите на настоящото изследване са провели специален лабораторен експеримент.

Използвайки високотехнологичен метод за култивиране, учените са създали 3D култури от клетки, които точно имитират тъканните структури на човешкото тяло. След това екипът e поставил туморни клетки в създадения модел, за да симулира миграцията им при рак на гърдата.

Резултатите показват, че раковите клетки се движат с различна скорост и изпитват различно натоварване. За миграцията си те използват извънклетъчния матрикс - специална влакнеста структура, състояща се основно от хиалуронова киселина и структурни протеини (колаген, фибронектин, еластин и други). Това е многокомпонентна субстанция, в която са потопени всички клетки на нашето тяло.

Според учените раковите клетки са се оказали способни самостоятелно да анализират свойствата на тъканите (клетъчните култури), в които са се движили. Те са били в състояние да вземат предвид показателите за твърдост, за да намерят оптимални пътища за миграция.

Изследователите са установили също, че когато една ракова клетка намери безопасен път, останалите могат да се "втурнат" след нея.

Учените са открили още, че биомеханичната природа на човешката тъкан влияе не само върху разпространението на рака, но и върху неговата терапевтична устойчивост. В зависимост от местоположението си в тялото, туморните клетки могат както да "изплюват" лекарство, така и да бъдат податливи към него./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ученирак
Още от Свободно време.
Ангел или дявол сте според вашата зодия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А руснаците през това време правят опити за по мощни бомби за убиване на хора. Руска демокрация...
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нищо ново няма тук. Само общи приказки, които се знаят отдавна.
4
1
 
19
 
! Отговори
болен преди 5 дни
Пубери пъпчиви това са сериозни неща с които не трябва да се бъзикате. Болеста е смъртоносна и терапията не винаги успешна .Тръгнат ли метастази веднъж,битката с тях е жестока и мъчителна ........Молете се да не ви стига
3
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Като да яхнали изядените укро яйца,които са обогатени с тежки метали и преопаковани като български.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не се пише успешно, а съксесват.
1
10
 
4
 
! Отговори
Скариди преди 5 дни
Придвижват се като патрулки в трафик.