Зеленски, Тръмп или Харис: Може би никой няма да сложи край на войната в Украйна

Примирие сега може да означава началото на нов конфликт
19 окт 2024 20:00, Инна Ангелова
183
Зеленски, Тръмп или Харис: Може би никой няма да сложи край на войната в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Украйна се развива зле за добрите сили. Украйна бавно губи на източния фронт. Силите ѝ изпитват недостиг на човешки ресурси и боеприпаси. Проникването в Русия през лятото влезе в заглавията на вестниците, но не промени цялостната динамика на бойните действия. Кампанията за нанасяне на дълбоки ракетни удари в Русия изглежда обещаваща, но е ограничена от неувереността на Запада. Широко пропагандираният „План за победа“ на Украйна, който включва стремеж към членство в НАТО, не получи особена подкрепа от САЩ.

С влошаването на обстановката в Украйна във Вашингтон се засилва натискът за постигане на споразумение чрез преговори. Проблемът е, че никой не знае как да превърне влошаващата се обстановка на бойното поле в достоен мир.

Планът на бившия президент Доналд Тръмп е най-простият: възможно най-скоро да събере руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски и да ги заплаши с тежки последици, ако войната не приключи. Тръмп би могъл да каже на Зеленски, че рискува да загуби помощта на САЩ, ако не сключи сделка; той може да съобщи на Путин, че САЩ в случай на съпротива от страна на Русия ще увеличат размера на помощта или ще наложат на Москва по-сурови санкции.

Стратегията отговаря на имиджа на грубиян на Тръмп. Прекъсването на американската помощ бързо би поставило Украйна на колене. За съжаление не е толкова ясно защо заплахата за повече американска помощ за Украйна би уплашила Путин, като се има предвид, че Тръмп прекара години в оплакване колко струва досегашната помощ.

Подозирам, че планът на Тръмп не е за осигуряване на изгоден мир, а за осигуряване на мир на всяка цена. Изглежда, че Тръмп предвижда Украйна да се откаже от окупираните си територии (може би да замени укреплението си вътре в Русия при Курск за незначителни отстъпки) и вероятно да се съгласи да ограничи отношенията си със Запада в замяна на прекратяване на огъня, което няма да продължи нито минута повече, отколкото Путин иска.

Вторият подход, подкрепян от средите на демократите за националната сигурност, е по-реалистичен, тъй като признава, че Украйна се нуждае от по-благоприятна ръка за игра. САЩ ще продължат да помагат на украинците да защитават територията си с надеждата в крайна сметка да превърнат в непосилна стойността на руските нападения. Вашингтон може умерено да затегне санкциите, като се насочи към някои китайски банки, които осъществяват стратегическа търговия с Русия. Ако вицепрезидентът Камала Харис спечели изборите, тя може да се опита да предостави още един пакет от помощ за Украйна, за да покаже на Путин, че не може да надвие Запада, и да помогне на Киев да се възстановява за поне една заплаха от нова офанзива. Може би тогава Украйна и Западът биха успели да водят дипломация от позицията на единството и силата.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от Русия
Подводният флот на Русия е в подем, притеснява ли се САЩ от това?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
14
 
! Отговори
Войната ще спре преди 4 часа
Когато Украйна капитулира..
79
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Може чyмата да тръшне руснетата или да измрът от венерическа болест! Кат са напият не знаят кво правят!
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Путин ще сложи край на войната!
77
0
 
3
 
! Отговори
Ти ни, но Путин преди 4 часа
Ще сложи край на войната!
76
13
 
2
 
! Отговори
Костичков преди 4 часа
С вероятност 80% войната ще завърши зле за путев. И не е небоходимо ВСУ да стига до мацква за това а е достатъчно да пререже Крим. Останалото ще свършат самите рашистанци, защото загубата на крим е достатъчна причина да резнат шишарките на царя си. Предпоставки за връщането на крим са на лице, путинското чъфъ е натирено в жопарата на сабаката, а много певео системи там вече не съществуват, с набирането на мощна авиация с Ф16 и мираж 2000 през 2025 най-вероятно ще видим крим освободен от фашигите
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Стига с тая русофобия. Няма такова нещо. Това е напълно основателен рефлекс също като ислямофобията. И не ви щем християнските ценности, които ви казват че всички освен вас са нацисти. Не ми трябват християнски ценности за да правя разлика между мъж и жена да не крада и да не се убивам. Прибирайте си газа и се махайте от тук. Отивайте си в Момента и стига сте писали.
74
12
 
5
 
! Отговори
Майк Тайсън преди 4 часа
Руснетата са гaдну племе, което обича войната! Това означава, че край може да има само когато се изтреби плeмето до крак и им се затрие мpъcнaтa ceмкa! ТРЕПЕТЕ ГИ, БРАТЯ УКРИ!
73
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Чяба да се замислинаистина какво иска да спечели Путин с окупацията на Украйна или части от нея. Крим, и границите им. Не става въпрос за НАТО, те ще влязат дори и Русия да им отхапе половината страна. Путин иска излаз на морето, иска границите и ресурсите им.И какво мислите ще прави като ги получи? Ще си седне мирно на д-то ли? Не, няма да стане. Като получи поне части от Украйна, ще поиска още. И вече ще има повече ресурси от завлядяното. Дупе да ни е яко.
72
1
 
1
 
! Отговори
Колизеум преди 4 часа
Вие сте на една арена.Там се сражават едни...бойци да ги наречем.Изобщо не предполагате,че тези игри да ги наречем ще свършат и ще започнете да се сражавте вие!
71
2
 
2
 
! Отговори
Г-н Разбирачев преди 4 часа
През ВСВ САЩ държаха Япония в Шах,а от Западният Фронт направиха инвазия във Франция.Иначе само японците им стигаха.За пример,войната с Финландия.
70
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Аз да попитам само.... Та да попитам защо българските ДАНЪКОПЛАТЦИ, които ПОНЕ 40г. са плащали данъци ще получат 1000лв ЕДНОКРАТНА помощ и ще живеят във фургони, а същевременно вече 2г.плащаме хотела на уkpите и по 1200лв/месечно на ykpa да си има за Водкка и цигарки.Питам и защо американските ни братя дето 20г ползват БЕЗПЛАТНО базите ни не помогнаха с 2-3 хеликоптера?!? Сарафово-Воден е на 30мин по въздух!!!! Къде са нашите "партньори"?!?
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Конете се подкоават а тук чета ка жабите се редят,че даже и се пенявят!!!!
68
7
 
7
 
! Отговори
DO 83 преди 4 часа
"Русия не съблюдава нормалните пеераско-джендърски ценности."- Не е вярно грешка си вече 100 г рашка държи Гей в Мавзолей , а само в Москва има над 400 гей клуба .
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Грешка - има кой да сложи край на войната и на фашизма - да, същите тези, които смачкаха Хитлер, сега ще смачкат бандеровците. И КРАЙ. Поне за осемдесет години напред. Успех!
66
9
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 часа
Русия не е печелила пълномащабна война сама. ВСВ2 бяха заедно с Америка, които пък имаха атома. Не се брои. Сега ще ги видим докъде ще го докарат, но по спомен без помощ са гола вода. Имат към 12-13 загуби от по-малки държави.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Тази .ърша под мен нещо се опитва да имитира какво казоха Руснаците в Курск. Ние повече пленници не вземаме и трепят Укранискити свiне. В момента на Курск Укрозомбитата са заели 360% отбрана което ще рече, че са обкръжени. Стотици кадри идвит от там. Има два начина за да умрат свiнете от ВДВ овъглени или от Вагнер и Ахмат простреляни. И двата ми харесват който се е предал това повече няма аванта.
64
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Русия е най-мощната ядрена държава. Русия не може да загуби, както и историята показва. Швабите, нацягите, наполеоновците, турците и другите знаят това.Русофоби, демократи и нацисти победата ви дори не е близка до нулата, тя е с отрицателно число. Вашето поражение е неизбежно!!!!
63
0
 
0
 
! Отговори
Г-н Разбирачев преди 4 часа
,,..От където е текло..пак ще тече.." -Стара поговорка.
62
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
След около 10 г. децата на русофобите ще се кълчатпо баровете тук и назапад. Ще си сменят половете и ще правят иZвращения. Аз не се страхувам, моите деца са в Москва и си живеят прекрасно в стабилна държава с традиционни християнски ценности.
61
4
 
6
 
! Отговори
Идеот! преди 4 часа
До тук в Историята фактите говорят,че Русия тръгне лли да вземе - ВЗИМА!Сега ако днес има кой да се потивопостави,не е невъзможно,ама не и ако вярва в дядо Мраз!!!!!!!