Зеленски, Тръмп или Харис: Може би никой няма да сложи край на войната в Украйна

Примирие сега може да означава началото на нов конфликт
19 окт 2024 20:00, Инна Ангелова
189
Зеленски, Тръмп или Харис: Може би никой няма да сложи край на войната в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Украйна се развива зле за добрите сили. Украйна бавно губи на източния фронт. Силите ѝ изпитват недостиг на човешки ресурси и боеприпаси. Проникването в Русия през лятото влезе в заглавията на вестниците, но не промени цялостната динамика на бойните действия. Кампанията за нанасяне на дълбоки ракетни удари в Русия изглежда обещаваща, но е ограничена от неувереността на Запада. Широко пропагандираният „План за победа“ на Украйна, който включва стремеж към членство в НАТО, не получи особена подкрепа от САЩ.

С влошаването на обстановката в Украйна във Вашингтон се засилва натискът за постигане на споразумение чрез преговори. Проблемът е, че никой не знае как да превърне влошаващата се обстановка на бойното поле в достоен мир.

Планът на бившия президент Доналд Тръмп е най-простият: възможно най-скоро да събере руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски и да ги заплаши с тежки последици, ако войната не приключи. Тръмп би могъл да каже на Зеленски, че рискува да загуби помощта на САЩ, ако не сключи сделка; той може да съобщи на Путин, че САЩ в случай на съпротива от страна на Русия ще увеличат размера на помощта или ще наложат на Москва по-сурови санкции.

Стратегията отговаря на имиджа на грубиян на Тръмп. Прекъсването на американската помощ бързо би поставило Украйна на колене. За съжаление не е толкова ясно защо заплахата за повече американска помощ за Украйна би уплашила Путин, като се има предвид, че Тръмп прекара години в оплакване колко струва досегашната помощ.

Подозирам, че планът на Тръмп не е за осигуряване на изгоден мир, а за осигуряване на мир на всяка цена. Изглежда, че Тръмп предвижда Украйна да се откаже от окупираните си територии (може би да замени укреплението си вътре в Русия при Курск за незначителни отстъпки) и вероятно да се съгласи да ограничи отношенията си със Запада в замяна на прекратяване на огъня, което няма да продължи нито минута повече, отколкото Путин иска.

Вторият подход, подкрепян от средите на демократите за националната сигурност, е по-реалистичен, тъй като признава, че Украйна се нуждае от по-благоприятна ръка за игра. САЩ ще продължат да помагат на украинците да защитават територията си с надеждата в крайна сметка да превърнат в непосилна стойността на руските нападения. Вашингтон може умерено да затегне санкциите, като се насочи към някои китайски банки, които осъществяват стратегическа търговия с Русия. Ако вицепрезидентът Камала Харис спечели изборите, тя може да се опита да предостави още един пакет от помощ за Украйна, за да покаже на Путин, че не може да надвие Запада, и да помогне на Киев да се възстановява за поне една заплаха от нова офанзива. Може би тогава Украйна и Западът биха успели да водят дипломация от позицията на единството и силата.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от Русия
Подводният флот на Русия е в подем, притеснява ли се САЩ от това?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
До 27.Да пожелаем късмет на корейците и да покажат че са корави и издръжливи както се говори.А Зельо нека реве него никой на Запад вече не го слуша.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Видиш ли натовците не давали на така нар. окрайна да бие по Русия с ракети атакмс, сторм шадоу и скалп. То просто няма такива ракети хахахаха. Една такава ракета на запад я правят 5 месеца и струва десетки милиони долари.
24
6
 
3
 
! Отговори
Йода преди 7 часа
Готови са 150 000 ,,роботи,,от КНДР да се включат в бойните действия за да не урат от глад те и семействата им в Северна Корея!
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Войната ще свърши , когато НАТО влезе в Украйна и разположи тав ядрено оръжие!УКРАЙНА СКОРО ЩЕ ИМА ЗНАЧИТЕЛЕН ЯДРЕН ПОТЕНЦИАЛ---НЕЩАТА СЕ РАЗВИВАТ БЪРЗО...!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
До Анонимен - Хубаво ти е да живееш по човешки с правила, а иначе си за рашка за да те лашка на задна прашка.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Руската мечка ще сложи край на войната с победа.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Ленин имал голяма гробница. Вижте гробницата на ейбрахам линкълн и тогава бълвайте вашето русофобско словесно разтройство!
19
5
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 7 часа
Путин, император на тоалетните. Туй ще пише на камъка.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Кой ще храни милионите безкраки укронацисти? Вие ли ще ги храните бе русофоби? Вие не можете да изхраните п0миарите си. А укро-чаветата и вдовиците укро-жонките нациски кой ще храни? Пак ли вие бе цръвули?
17
1
 
2
 
! Отговори
Йода преди 7 часа
Само Путин може да каже!Оооо Путин ли казах?Палпатин!!!!!
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Путин пусна в бой източните азиатски тигри с тесните очи и амуджите чибуреки от Кавказ да редуцира населението им, че имаха по 10 деца. За сметка на това си върна 3 милиона руски славяни от бившата окрайна. Освен качественото славянско население, си върна и супер богати територии - плодороден чернозем, а отдолу полезни изкопаеми за десетки трилиони. Путин е велик стратег!
15
8
 
4
 
! Отговори
Батко Финансист преди 7 часа
Няма да е вечна, а до фалита на Расийка. После знаем.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Е най после реална статия че Украйна бавно губи войната.Така че няма какво да се говори а Зельо да вдига бялото знаме докато е време и фронта не се е разпаднал.Защото разпадне ли се за руските и евентуално корейски войски няма да има спирка.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Какъв Тръмп, каквото Пентагонът каже това става.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Украинците умират в името на демокрацията. Но украинците свършват. Свършат ли украинците, започват източно европейските русофоби. Рано или късно и вие русофоби ще свършите в името на вашата демонкрация.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Америка иска войната да е вечна, но Русия ще сложи край на войната
10
3
 
4
 
! Отговори
Войводата преди 7 часа
1. ЗА НЕЯ 2. Нема съ изморя да повтарям 3. Бивша Украйна предаде брат си. Много е долно 4. Войната ще свърши с пълно анексиране на бивша Украйна в състава на русия 5. Но не преди още 37 години 6. Дори да капитулира утре никой няма да приеме този капитулация. 7. Ако спре боя и Русия ще спре 8. Но 37 г ще бъде без господар ще лази и ще изкупува гнусния грях. За назидание пред всички
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
И как Украйна губи войната? Забравихме "Киев в за три дня", а?! А " втората" армия се възрадва за отвоюване на две села... в самата Русия.
8
6
 
19
 
! Отговори
Шефрет преди 7 часа
Края на войната ще я сложи само Императора Путин ,когато постигне целите си и отведе тоя за ухото да се лекува.
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Когато губиш една война, няма как да постигнеш изгоден мир. Факт! Ако невярва на това нека Зеленски попита Германците или японците. Германия загуби половината си територия след последната война.